Co inspektorům Michelin Guide chutnalo v průběhu posledních tří měsíců

Co inspektorům Michelin Guide chutnalo v průběhu posledních tří měsíců

Redakce Redakce foto: se svolením Humo restaurantu a Michelin Guide
1x
0,75x
1x
1,25x
1,5x
1,75x
2x

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět.

Inspektoři Michelin Guide jsou po celý rok na cestách a ochutnávají nejrůznější pokrmy ze všech typů kuchyní a stylů restaurací. Teď mají o úkol navíc – vybrat jedno výrazné jídlo z restaurací navštívených v uplynulých třech měsících. Může to být nejkreativnější pokrm, který jedli, něco, co se jim trefilo do vkusu, nebo takový pokrm, který jim jednoduše utkvěl v paměti. A zde máte výsledky.

Prosinec 2023

Restaurace: Akoko, Londýn

Pokrm: Suya – volský jazyk, morek

Komentář inspektora:

„Známkou sebevědomého a talentovaného šéfkuchaře je vzít surovinu, která není považována za luxusní, a udělat z ní vynikající pokrm. V tomto případě byl hladký volský jazyk navrstvený a napíchnutý na špejli, poté opečený, až zkaramelizovaný na ohni, na okrajích dokonce zkřehlý. Jazyk byl posypán slanou drobenkou s opulentním kořením a spoustou umami chuti. Pokrm zakončovala krásná, provzdušněná espuma z morku, která působila lehce, elegantně a ano – luxusně."

 

 

Restaurace: Club Gascon, Londýn

Pokrm: Salsifis mikado, glazované smrže, fondue, vin jaune, káva

Komentář inspektora:

„V chladné a deštivé noci poskytl tento komplexní sezónní pokrm potřebnou vzpruhu a povzbuzení. Lehce uvařený, zemitý pečený salsify (Kozí brada pórolistá, pozn. red.) byl vyvážen dvěma velkými smrži, které byly naplněny spoustou smržového krému. Omáčku vin jaune doplnila vyvážená sladkost. Výrazným prvkem ale byla bohatá kávová omáčka, která skvěle ladila s chuťovými profily hub a smržů. Právě ta ukázala, že v této restauraci jídlu rozumí a umí ho umocnit jako celek."

 06b9c7afb31947bfa45a43a603343655 club gascon

 

Restaurace: Humo, Londýn

Pokrm: 31 dní stařené cornwallské jehněčí, omáčka z červené řepy, Castelfranco & onion chutney, ovoce cedro

Komentář inspektora:

„Toto jídlo je považováno za signature dish restaurace, a to právem. Dobře totiž ilustruje schopnost zaměření kuchyně na oheň. Maso bylo dokonale růžové a šťavnaté, tuk se vyškvařil do měkka a rozplýval se. Jídlo bylo doplněno lesklou omáčkou z červené řepy, přirozenou sladkostí čekanky Castelfranco a lehce zkaramelizované cibule, to vše vyvážené jemnou citrusovou chutí méně známého ovoce cedro (Citrus limonový, pozn. red.).

40a9c64af7aa4152a81c81e935436e5a humo lamb castelfranco beetroot

 

Listopad 2023

Restaurace: Food Leigh-On-Sea, Leigh-on-Sea

Pokrm: Pečená bažantí prsa, červená řepa, ostružinová omáčka, ragú z kýty, kaše z lebedy a mrkve

Komentář inspektora:

„V době, kdy se blíží sezóna zvěřiny, je skvělé vidět, že se v restauracích objevuje tolik kvalitních produktů; v tomto případě lahodná, pěkně upravená bažantí prsa. I další prvky na talíři zaujaly, včetně prudce fialové červené řepy a jemné sladké omáčky z červené řepy a ostružin, což je klasická kombinace, která vždycky dobře funguje. Jako příloha se podávalo vynikající ragú z kýty, které bylo servírováno na stejně příjemné kaši z mrkve a lebedy."

 224244baa64441d790f8aad63325ce5c food leigh on sea pheasant

 

Restaurace: Gordon's, Inverkeilor

Pokrm: Losos Loch Fyne, kořeněná rýžová sušenka, avokádo, ředkvičky, citrusový krém

Komentář inspektora:

„Tato restaurace s dlouholetou tradicí využívá to nejlepší ze skotských spíží a tento pokrm z lososa Loch Fyne byl toho dokonalým příkladem. Byl to skvělý začátek degustačního menu s měkkým, chuťově výrazným pošírovaným lososem, který se ukrýval pod velkým křupavým krekrem, jenž poskytoval skvělý kontrast v textuře. Krémové avokádo a čerstvé křupavé ředkvičky také dobře fungovaly, ale klíčem k tomuto pokrmu byl nádherný, střídmý citrusový krém, který spojoval všechny prvky pokrmu."

dd5a0abe01584d38aee30f9511b15ee3 gordons salmon 

 

Restaurace: Woven by Adam Smith, Ascot

Pokrm: Chléb

Komentář inspektora:

„Pokud jste stejně jako já závislí na chlebu, pak už nehledejte nic jiného než fascinující nabídku všeho křupavého, nadýchaného a ořechového z restaurace Woven by Adam Smith. Křupavý arménský flatbread, super měkký sourdough, bohatý croissant se sýrem Old Winchester a rohlík Parker House s kmínem a medem tvořily úžasný výběr. Doprovázel je velkolepý výběr dipů, včetně omáčky beurre noisette a krásně ochuceného humrového oleje s melasou. Lidé vám možná říkají, že se nemáte ‚cpát chlebem´, ale tady pečivo kuchaři vyrábí až příliš lákavě..."

3efb9752b81b431082c4a7c5724b07e8 woven bread

 

Říjen 2023

Restaurace: Homestead Cottage, Doolin

Pokrm: Daněk, celer, kapusta

Komentář inspektora:

„Tento elegantní pokrm chutnal ještě lépe, než vypadal. Jediný kousek dokonale propečené panenky byl rozplývavě měkký a připojil se k ní vynikající domácí faggot (masová koule, pozn. red.), na který kuchyň spotřebovala odřezky a pokryla jej úžasnou glazurou. Celer z vlastní zahrádky restaurace byl pečený na seně a doprovázel maso v různých texturách: noky, konfit, rustikální kaše a bohatá šlehačka. Pokrm doplnila křupavá kapusta a úžasná redukce s bezinkami a morkem. Ten pokrm znázorňuje doslova podzim na talíři."

7666627b298c45889d1067b72548c15a homestead deer 

 

Restaurace: L'Enclume, Cartmel

Pokrm: Pečená hřebenatka a dýně Crown Prince

Komentář inspektora:

„Krásná hřebenatka orknejská byla čerstvá, lesklá a zlehka tepelně upravená, aby si zachovala svou sladkost. Posyp ze sušených jiker, který jí dodal extra chuť. Lehce zpěněná, jemně kořeněná omáčka z dýně a mušlí byla jemná, ale dodala pokrmu velkou hloubku chuti, zatímco trocha dýňového pyré přidala jídlu tu správnou bohatost, která doplnila sladkou chuť mušlí. Restaurace má Michelin Green Star i proto, že mušle hřebenatek byly rozemlety a použity na tamní farmě."

b185330c10e344b3a408ebd5bdbc7ede lenclume scallop 

 

Restaurace: Mazi, Londýn

Pokrm: Koblihy Loukoumades, levandulový med, drcené vlašské ořechy, čokoládový sorbet

Komentář inspektora:

„Poprvé jsem loukoumades ochutnala před mnoha lety na dovolené na řeckém ostrově. Zamilovala jsem si tyto úžasné teplé bulky ze smaženého těsta a celý týden jsem se každý večer vracela pro další. Mazi verze tohoto pokrmu byla stejně dobrá. Samotné loukoumades měly jemnou chuť, byly pokapané květinovým medem a doplněné bohatým, nadýchaným čokoládovým sorbetem. Tento teplotní kontrast na mě působil jako zázrak. Byl to naprosto uspokojivý pokrm, který ve mně vyvolal krásné vzpomínky."

500f605c2e55415b8de485452cafd38e mazi loukoumades

Zdroj: Michelin Guide

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...