Lukáš Čabaj: Hubertus Circle je jedna divoká barmanská rodina

Lukáš Čabaj: Hubertus Circle je jedna divoká barmanská rodina

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: Archiv barmana s společnosti

Letošní pandemie COVID-19 zamíchala kartami i v rámci barmanské komunity Hubertus Circle, kterou Jägermeister organizuje od roku 2011. Ze tří postupujících barmanů v předešlých ročnících je letos šest a jedním z nich je Lukáš Čabaj ze skvělého bratislavského Sky Baru.

V tomto roce probíhá třetí ročník Jägermeister Scholarship X Berlin Edition a pro postupující barmany to mělo znamenat tři měsíce strávené v Berlíně. Ty měly být plné masterclass, školení a praxe za barem jednoho z tamních významných podniků. Vše je ale jinak.

Hubertus Circle, jak jej známe, je komunitou skvělých barmanů. Je těžké se do této barmanské skupiny dostat?

Myslím, že pro to, aby se barman dostal do Hubertus Circle, je určitě potřebné ukázat svého pravého ducha, talent a samozřejmě i nějakou tu svou divokost. Měl jsem to štěstí, že jsem se dostal do Scholarshipu, ze kterého, jak věřím, povedou moje kroky dál právě společně se seskupením Hubertus Circle.

Jaká byla vaše osobní motivace, když jste do komunity přišel?

Od začátku jsem především chtěl získat co možná nejvíce informací a zkušeností, které mě posunou dál. S tím samozřejmě souvisí také snaha odevzdat co nejvíce ze svého barmanství do komunity a přispět něčím přínosným.

Co by měl barman znát, aby se mohl bez okolků ucházet o členství v Hubertus Circle?

Když jsem někdy v dubnu posílal přihlášku do Sholarshipu, ani mě nenapadlo, že by to mohlo dopadnout tak dobře. Uplynulo několik měsíců a z týmu Jägermeister se mi ozvali, že by se mnou rádi mluvili. Proběhl společný call, díky kterému jsem se dozvěděl, že postupuji do užšího výběru, plus info ohledně letošního online průběhu, čímž padá cesta do Berlína.

Opět proběhlo pár týdnů, kdy jsem nevěděl, jestli mě tedy vybrali nebo ne. Nakonec přišel oznamující mail se zprávou, že jsem to já, kdo se dostal do Hubertus Circle Scholarshipu. Byl jsem, a stále jsem, velmi vděčný za tuto příležitost.

O co tedy přesně v Hubertus Circle jde a jak komunita funguje?

Za ten krátký čas, ve kterém mám zatím možnost spolupracovat s týmem Jägermeister, jsem si stihl tuto komunitu dost oblíbit. Myšlenkou Hubertus Circle je propojit barmany z celého světa do jedné divoké barmanské rodiny. Je to síť barmanů, kteří společně pracují na různých projektech, navzájem se podporují a vzdělávají jeden druhého.

Patříte mezi šest barmanů z více než stovky adeptů, kteří v rámci třetího ročníku Jägermeister Scholarship X Berlin Edition postoupili do posledního kola. Měli jste společně s kolegy absolvovat v německé metropoli tříměsíční pobyt, ale pandemie COVID-19 tomu chtěla jinak. Co se teď děje a bude dít?

COVID-19 nám překazil berlínské plány a celý Scholaship tak probíhá online. Máme za sebou první měsíc, několik masterclass a meetingy. V této chvíli společně všichni pracujeme na Scholarship Project, který vyvrcholí 23. listopadu. Opět online. Určitě je na co se těšit. Kromě toho na nás čeká ještě hodně úkolů, které nám postupně na mítincích zadával global brand ambassador Nils Boese. Ten nás také učí, jak pracovat s Jägermeisterem a jak jej vnímat.

Berlín má spoustu skvělých barů. Znáte je? Kam byste si zašel na drink?

Kdybych teď měl tu možnost, rád bych zašel do Rum Trader, Booze Bar, TiER nebo Green Door Bar. Dokážu si představit, že by mi každý z těch barů dal osobitý a skvělý zážitek.

Jak budou probíhat samotné workshopy?

Workshopy a Masterclass jsou vlastně naše virtuální setkání. Je to o příjemné, uvolněné atmosféře, kdy máme možnost probrat společně jednotlivá témata.

Znamená to, že zázemí vám poskytne váš domovský bar?

Díky online provedení mohu být vlastně kdykoli. Ale ano, pokud si to Masterclass vyžaduje, mám od domovského baru plnou podporu a prostor k dispozici.

Masterclass a workshopy v tomto případě vede osobně Nils Boese, globální ambassador značky Jägermeister. Kdo další se zapojí do školení, čí rady očekáváte?

Jednou vedla Mastercclass Cassandra Eichhof. Mluvila o byznysu, jak se v tomto prostředí pohybovat a hlavně jak jej strategický plánovat. Její přednášku jsem si skvěle užil a množství informací z něj jednou využiji. Dál se nám představí Camper English a Arnd Henning Heißen. Jsem na ně a informace od nich hodně zvědavý.

Jednou z důležitých barmanských vlastností je komunikace s hostem. Ovšem online verze Jägermeister Scholarship X Berlin Edition před vás staví úplně novou výzvu. Odpadá tedy komunikace, nebo se jenom transformuje?

V rámci Masterclass samozřejmě probíráme i komunikaci s hostem, pohostinnost a zmíněný byznys. Až následně to přeneseme do praxe.

Na fotografii jsem viděl váš drink Collector The Tiki. Až je mi líto, že jsem nemohl ochutnat!

Je potřeba se zastavit u nás ve Sky Baru. Rád ho připravím každému z hostů, pokud si jej bude přát.

Kde jste hledal inspiraci pro tento drink?

Jsem rád, že vypadá dobře už na pohled. Inspirací mi byla slovenská historie, kultura a tradice. Kombinace čistě slovenských surovin – jablka, červená řepa, vlašské ořechy nebo med, ve spojení s Jägermeister, vedla k velmi příjemnému drinku.

Znáte kompletní program letošního Jägermeister Scholarship X Berlin Edition? Na co se musíte připravit a na co se nejvíce těšíte?

V rámci prvního meetingu nám představili celý průběh Scholarshipu. Všichni pracujeme na společném projektu. Online je občas těžší se na něčem shodnout, ale i tak makáme a dáváme ze sebe to nejlepší. Nejvíce se těším právě na to finále projektu, kdy jej představíme ostatním členům Hubertus Circle po celém světě. Už teď je to fascinující!

Kam se bude podle vás Hubertus Circle ubírat a jak vás, jakožto barmana, obohatí?

Být součástí něčeho takového, jako je Hubertus Circle, je samo o sobě obohacením. Pevně věřím, že i po skončení Scholarshipu budou následovat další možnosti, jak se s komunitou kolem Jägermeister rozvíjet a posouvat dál.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...