Gastronomický ráj jménem Malta

Gastronomický ráj jménem Malta

Rohia Hakimová Rohia Hakimová foto: Rohia Hakimová

Překvapivě je na maltském talíři nejtypičtější králík. Vaří se na mnoho způsobů. Nejčastěji v rajčatové omáčce se špagetami. Ideální způsob, jak si užít maltskou kuchyni je návštěva podniku Legligin, kde si můžete vychutnat degustační pětichodové menu. Doporučujeme!

Ostrov, o kterém vám překvapivá spousta Čechů řekne: "Tam jsem byl/a, tam je nádherně!" A pokud ne, tak se tam alespoň chystá nebo minimálně zná maltézské rytíře. Je tam vskutku nádherně. Ovšem pokud se tu chcete zdržet déle, musíte se připravit na různé nepříjemnosti. Třeba na to, že vám dá zabrat najít si byt bez vlhkosti a plísně. Zkuste přimhouřit oko, protože tady vlhko prostě je, a i kdybyste našli suchý nový byt, bez neustálého používání klimatizace se neobejdete. I tak za čtvrt roku vytáhnete ze skříně boty s plísní na podpatku.

Řekli jsme ostrov, ve skutečnosti je ale Malta ostrovní stát tvořený ostrovy Malta, Gozo a Comino. Pokud jste na Maltě byli v 80. či 90. letech nebo snad ještě dříve, dnes byste ji sotva poznali. Kdysi klidný a pohodový ostrov nyní praská ve švech. Infrastruktura budovaná v dávných dobách zoufale nestíhá nynější nápor. Jako by to nestačilo, všude se staví. Čekejte proto ve městech nejen nekonečné dopravní zácpy, ale také hluk a prach.

Nejprve vás postrašíme

Překotné stavění mění ráz maltských měst a v naprosté většině případů rozhodně ne k lepšímu. Ostrov, kde najdete asi největší oxymóron světa: je přeplněn lidmi, ale stále se nedostává pracovníků. Kromě všude přítomných většinou hlučných a opilých, studentů jazykových škol na Maltě potkáte spousty expatů. Nepálce, Pákistánce a Indy, kteří vykonávají práce, které Malťanům nevoní, nebo kteří vlastní menší či větší večerky snad na každém rohu, ale zejména Britů, kteří si sem ze strachu z Brexitu hojně přesunuli podnikání, a Rusů, kteří využívají pověsti daňového ráje nebo si od maltské vlády koupili pasy.

Díky velké blízkosti k Sicílii (Itálii obecně) je na Maltě velká komunita Italů. Blízko je též Libye, která přivábila velké množství Libyjců prchajících před válkou. Malý ostrovní stát se díky blízkosti afrického pobřeží potýká s přívaly běženců, a tak vám slunění na pláží zpestří často prolétávající vojenské helikoptéry nebo věčně kroužící vojenské lodě a čluny.

Dále je na Maltě spousta podnikatelů, kteří využili daňových a jiných pobídek státu. Sídlí tu většina internetových kasin světa a bohatí lidé zde registrují své luxusní jachty. Benevolentnost zdejších bank, která se však pomalu začíná měnit, sem přilákala spoustu boháčů, ale také z Malty udělala daňový ráj a místo praní špinavých peněz.

Malťané jsou tak trochu drsní lidé. Není divu. Malta díky své poloze od věků čelí různým nájezdníkům, uchvatitelům, pirátům, dobyvatelům či kolonizátorům. Díky tomu najdete na Maltě sofistikované obranné pevnosti, síť strážních věží a tajné podzemní chodby. Malťan vás k sobě domů jen tak asi nepozve, ale budete-li se chovat slušně, určitě si s vámi rád popovídá nebo vám pomůže, budete-li v nesnázích.

Koloritem Malty jsou milované kočky. Jsou všude. Lidé jim vytváří zákoutí a domečky, nosí jim hračky, a všichni – turisté a místní – je krmí. Na spoustě míst ve městech tak počítejte se zápachem kočičinců, ale především tlejícího jídla, které kočky nestíhají konzumovat. Takový plátek syrového masa, rozkládající se v žáru slunce na chodníku skutečně ani kočka nežere.

Dále se připravte, že na ostrově žije také spousta švábů, kteří se dle místních zdržují pouze venku a do domů nechodí. Budeme-li kalkulovat s tím, že banka se za dům nepovažuje, pak mají pravdu. Dalším specifikem Malty, konkrétně východního pobřeží, je, že se města a městečka slila v jednu megapoli, jíž projíždí městské autobusy skrz naskrz, takže nepoznáte, kde končí jedno město a začíná druhé. Nám Evropanům tak města připadají spíše jako městské čtvrti.

A pak vás nakrmíme

Ještě nejste dost vystrašení? To je dobře. Malta je totiž skutečně nejen krásná, ale je to též gastro ráj, kde najít špatné jídlo je doopravdy umění. Maltská kuchyně je ovlivněná Itálii a středomořím. Překvapivě je však na maltském talíři nejtypičtější králík. Vaří se na mnoho způsobů. Nejčastěji v rajčatové omáčce se špagetami. Dušený králík je tak trochu považován zá národní jídlo, proto neváhejte a ochutnejte stuffat tal-fenek (rabbit stew).

Protože je Malta ze všech stran obklopena mořem, nesmíte opomenout dary moře. Nejtypičtěji si můžete dát tradiční maltskou rybu lampuki nebo mečouna (pixxispad). Jsou to sušší a tužší ryby vhodné do soté. Zdejší vody, a posléze restaurace, ale nabízí širokou škálu ryb a mořských plodů.

Ideální způsob, jak si užít maltskou kuchyni je návštěva podniku Legligin, kde si můžete vychutnat degustační pětichodové menu. Pečlivě sestavené tak představuje reprezentativní vzorky maltských chutí, jednotlivá jídla jsou zpestřována podle sezóny, a tak byť je toto menu stálé, nikdy není stejné.

Milovníci fine dining nesmí vynechat The Golden Fork, splněný sen zakladatelky a chefky Letizie Vella. Příjemná atmosféra a obsluha jsou balzámem na duši a zdejší pokrmy vás vynesou do nebeských výšin. Menu se obměňuje nejen podle sezóny, takže žádné stálice nehledejte. Naopak si můžete užívat neustále nové a svěží nápady. Zcela právem je tato restaurace v Michelin Guide.

Také je tu nepřeberné množství italských podniků. Protože se soustředíme na maltskou kuchyni, vyberte si tu italskou sami. Ale dáme vám jeden tajný tip. Pokud jste milovníci pizzy, najděte tu nejlepší na ostrově, v malé restauraci (spíše bistru) Pizza Napolitana v městečku Buggiba Chodí sem jen Italové a víte, co to znamená... Zkuste si objednat Pizza con burrata. Není na jídelníčku, ale budete-li mít štěstí, rozplynete se blahem.

Nemáte rádi hrášek? Dejte si hráškové pastizzi! Vážně. Pastizzi je místní oblíbená pochoutka, plněné křehké pečivo, které se prodává naprosto všude. Našince možná od pohledu nenaláká, ale zkuste to a zjistíte, proč se jím Malťané tak pyšní, a proč ho jedí úplně všichni bez rozdílu. Rozplývá se na jazyku, a protože stojí jen pár centů, je to nejoblíbenější a nejrychlejší jídlo místních lidí.

Oblíbená je také ftira – placatý chléb s dírou uprostřed, plněný jako sendvič místními pochutinami, od brambor až po maltské klobásy. Fantazii se meze nekladou. Nám nejvíce chutnala tuňáková, za tradiční je považována gozitánská ftira Għawdxija. Když je řeč o gozitánském jídle – při návštěvě ostrova Gozo rozhodně ochutnejte místní produkty a zejména nevynechte čerstvý sýr (ġbejna/ġbejniet). Pokud nemáte rádi výrazné chutě, nechte si doporučit ten nejjemnější.

Pozor si dejte při nákupu maltského vína. Vždy se přesvědčte, že se nejedná o víno pouze lahvované na Maltě nebo pro Maltu. Takové bývá nevalné chutí, byť je prezentováno jako „maltské“. Informujte se o tradičních maltských vinařstvích.

Maltu si užijete ať je vaší vášní cokoliv. Holdujete-li pěší turistice, projděte si všechny tři ostrovy náležící Maltě pěšky. Stojí to za to. Nádherná panenská příroda, místy ryze středomořská, kde budete většinou sami, historická místa, středověká města, chrámy a samozřejmě krásné pláže, to vše a mnohem více najdete na Maltě. Malťané jsou velmi nábožensky založení. Pečlivě dodržují náboženské svátky a pravidelně chodí do kostela. Vyvarujte se proto jakýchkoliv rouhačských vtipů. Chcete-li si užít opravdovou Maltu, zjistěte si, kdy a kde se konají největší náboženské slavnosti a nenechte si je ujít.

Autorka je zahraniční dopisovatelkou pro VisitChef.com

Místní legenda praví, že obyvatelé vesnice v regionu La Palma jednoho dne objevili terejovo hnízdo s překvapivým obsahem. Místo vajec se v něm nacházela lahev s nejlepším rumem, jaký kdy pili. Díky...
Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku z ní dělají prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...