Šest rakouských Veltlínů přináší jaro

Šest rakouských Veltlínů přináší jaro

Redakce Redakce foto: Archiv společnosti

Baví vás spojení vína a jídla? S jarem přichází také oblíbená sezona chřestu, k pokrmům z něj doporučujeme tato krásná vína.

Tomáš Brůha, jeden z předních českých sommelierů a hlavní sommelier Premier Wines & Spirits sice chřest nepěstuje (alespoň o tom nic nevíme), ale rozhodně je tím pravým, kdo vám k chřestu může doporučit krásná vína. Volba jasně padá na odrůdu Veltlínské zelené! 
Tomáš nechal v Premier Wines pro zájemce připravit degustační balíček šesti různých Veltlínů z Rakouska. Už jen jména vinařství, která jsou v balíčku zastoupena, hovoří sama za sebe – Mathias Hirtzberger, Bründlmayer, Weingut Schmelz nebo ikona z Wachau, F. X. Pichler. Ti jsou jasnou zárukou spokojenosti. Charaktery těchto vín jsou skvělým způsobem, jak dostat jaro na váš stůl.

J&P Bründlmayer Grüner Veltliner Lössterrassen 2019 je osvěžující rakouský veltlín od špičkového vinaře. Vůně je ovocitá, s tóny bílého pepře a sadového ovoce. Středně plná chuť, živá, s tóny citrusového ovoce a bylinek. Nekomplikovaná dochuť příjemně osvěží a vybízí k dalšímu napití. Doporučujeme ke krémové chřestové polévce.


Weingut Schmelz Grüner Veltliner Federspiel Wachauer Terrassen 2018, tedy elegantní a delikátně ovocné víno s jemnými bylinkovými tóny a příjemnou kyselinou. Pochází z lokalit v oblasti Wösendorfer Mittelbergen se silně minerálními půdami. Doporučujeme k dušenému chřestu na másle.


Mathias Hirtzberger Stab Grüner Veltliner Steinfeder 2017 se pyšní nižší, zlatavě žlutou barvou se střední viskozitou. Příjemné aroma připomínající bílý rybíz, žlutý meloun, v pozadí s nádechem čerstvých bylinek. Chuť je šťavnatá s tóny žlutých jablíček a mandarinek. Svěží, středně dlouhá dochuť. Doporučujeme k salátu ze zeleného chřestu s cherry rajčátky.


Mathias Hirtzberger Treu Grüner Veltliner Federspiel 2017 má naopak zlatavě žlutou barvu se stříbrnými odlesky a střední viskozitou. Aroma tropického ovoce je v pozadí doplněno o tóny broskví, manga, medové plástve a pomerančové kůry. Chuť je dobře strukturovaná, středně plná a šťavnatá díky svěží kyselince, v delším závěru se objevují tóny jablek a minerality. Doporučujeme k chřestu s holandskou omáčkou.


F.X. Pichler Grüner Veltliner Federspiel Loibner Klostersatz 2017 je skutečně krásné víno zářivé, zelenkavě zlaté barvy se stření viskozitou. Vůně je bohatá s tóny čerstvého manga, nádechem pomerančové kůry a jemné kořenitosti s podtóny bylinek. Chuť je komplexní a šťavnatá, s tóny máslových hrušek, červeného pomeranče a bylinek. Delší, minerální dochuť. Doporučujeme k zapečenému chřestu se šunkou a sýrem.


F:X. Pichler Grüner Veltliner Smaragd Durnsteiner 2017, kde vás na první pohled dostane jiskrná, zlatavě zelenkavá barva se střední viskozitou. Vůně je decentní, ale bohatá, připomínající zralá jablíčka, cukrový meloun nebo mango, v pozadí s jemnými tóny kouře. Chuť vína je šťavnatá a elegantní, s tóny bílého pepře a sadového ovoce, oceníte delší minerální dochuť. Doporučujeme ke grilovanému chřestu s béarnskou omáčkou a hovězím steakem.

6 různých Veltlínů z Rakouska je pro vás a vaše blízké připraveno ve formě výhodného degustačního balíčku, případně i každé zvlášť. V kombinaci s vybranými pokrmy jsou přesně tím, co na jarní tabuli potřebujete.

Je radostí tato vína poznávat!
Nabídka je limitovaná a platí do 30. 4. 2021 nebo do vyprodání.

Komerční sdělení

Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku, z ní dělá prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...