Anketa: Jestli se obáváme? To je skoro zbytečná otázka!

Anketa: Jestli se obáváme? To je skoro zbytečná otázka!

Redakce Redakce foto: Archiv restaurací, Shutterstock

Field, Masné krámy, Yalta Craft Bistro, Pivovar Červený Vlk i Bruxx… Co mají tyto restaurace společného? Kromě dobré kuchyně a piva i stejné problémy. V anketě se ptáme na několik zásadních neduhů postcovidové gastronomie v Čechách.

Anketní otázky:

1. Sezóna je v plném proudu, jak ji hodnotíte? Personál jste si udrželi nebo máte problém obsadit volná místa?

2. Museli jste upravit nabídku nebo změnit koncept v reakci na aktuální vývoj situace?

3. Neobáváte se podzimního lockdownu? A pokud by nastal, co by pro vás znamenal?

 

field

Miroslav Nosek z michelinské restaurace Field

1. Sezóna se rozjížděla výrazně pomaleji oproti otevření v minulém roce, to hned lidi přišli a bylo plno. Teď to chvíli trvalo, ale už máme plno také. Personál jsme udrželi. Z 25 lidí odešli jen 3, kteří chtěli zkusit práci mimo gastronomii, ale ty jsme hned nahradili. V současné době hledáme jednoho kolegu, naštěstí se dobře rozjelo léto a je hodně práce.

2. Nabídku jsme upravili už při otevření po první vlně a u toho jsme zůstali. Zavedli jsme obědové menu, které jsme podávali už při rozjezdu Fieldu a opět mělo úspěch. Zrušili jsme i nabídku á la cart, ale to bylo v plánu, na to neměl covid žádný vliv.

3. Samozřejmě se obáváme a doufám, že už nebude. Znamenalo by to pro nás úplné zavření a opět ztráty, zaměstnanci by zůstali zase doma.

fluent

Lukáš Málek z Pivovaru Červený vlk - Boží Dar

1. Vzhledem k tomu, že náš pivovar zahájil provoz v květnu roku 2020, můžeme letošní sezónu hodnotit pouze ve srovnání s loňským rokem, který byl v tuto dobu také po-lockdownovým. Z tohoto pohledu se ale zdá, že nebude horší než loňská. Vše však závisí na situaci různých neustále se měnících opatření vlády a tudíž je patrná určitá nervozita zákazníků, hlavně těch zahraničních. Vzhledem k tomu, že náš provoz je v příhraničí s Německem, určitý úbytek hostů evidujeme. Personál jsme si po celou dobu lockdownu drželi veškerý i přesto, že finanční pomoc vlády na kompenzace platů zaměstnanců nebyla 100%. V našem oboru je ale obrovský problém jakoukoliv pracovní sílu sehnat. Pracovníci, kteří z oboru odešli, už vzhledem k nejisté budoucí situaci nevnímají jako jistotu stálé práce.

2. Prozatím ne. Zatím jsme ani nepřistoupili ke změně cenové politiky, i když veškeré vstupní suroviny a energie zdražily. Snažíme se ale udržet koncept našeho pivovaru i restaurace a neslevovat ze zavedených standardů.

3. Je to velká nejistota. Vzhledem k tomu, že každý podnik musí plánovat dlouhodobě a ne jen na 2 nebo 3 měsíce dopředu, je podzim takové věštění z koule. Hlavně nás, jako obor gastronomie mrzí, že jsme byli loni označeni za viníky šíření viru a bez milosti uzavřeni. Doufáme samozřejmě, že toto již nenastane, protože plnit závazky jako jsou splátky úvěrů, platby energií, apod. nelze dlouhodobě bez odpovídajících výnosů z provozu udržet. Takže věříme, že se situace nezmění podle loňského modelu a my budeme moci dělat to, co doufám děláme dobře.

fluent

Za Yalta Craft Bistro, Fat Cat, Gallery44 odpovídá Honza Šimice

1. Máme radost, že se vůbec něco děje. Nicméně bez dalších dohod s majiteli nemovitostí bychom pokračovat nemohli. Vztah s klíčovými kolegy jsme si udrželi, takže…. Ale doplňování do "normálu" jde těžko. Věříme, že se nám to podaří.

2. V Yaltě ani ne. Měníme lístek vlastně každý týden, kromě stálic. Jiná situace je ve Fat Catu - tam připravujeme větší změny. No a Gallery44 zatím v závislosti na situaci vůbec otevřít v dohledné době neplánujeme.

3. Kdo by se neobával. To je skoro zbytečná otázka.

fluent

Robert Vaverka z restaurací Bruxx a Vinohradský parlament

1. Sezóna se rozjela hezky, srovnávám-li to s rokem 2019, ale není tam žádný nárůst nahoru, což je samozřejmě špatně. Nicméně jsme za to nesmírně vděčni. S personálem je a bude obrovský problém, lidé se do oboru vrátit nechtějí a ještě chvíli potrvá, než se to změní. Pokud se to změní.

2. Nabídka až na sezónní změny zůstala stejná nebo podobná, ale i v normální době nesmí člověk usnout a musí se stále posouvat, takže pořád vymýšlíme něco nového.

Co se týče mého osobního názoru na aktuální lockdown, je jasné, že přišel pozdě. Vláda prostě gastro-segment očividně podpořit nechce a nechtěla, a do poslední chvíle vymýšlela taková omezení, která je zbavovala povinnosti se na vzniklých škodách jakkoli podílet.

3. Podzimního lockdoownu se samozřejmě obáváme a pokud nastane, tak uděláme vše proto, abychom přežili.

fluent

Tomáš Olejník z Masných krámů a Krumlovského mlýna

1. Sezóna začala velmi pozvolna a bylo vidět, že nastavené restrikce ze strany státu a hygieny některé hosty odradily chodit do restaurací (potvrzení o testu, certifikát). Nyní je léto v plném proudu a čísla v Českých Budějovicích ukazují i lepší ukazatele oproti minulé sezóně. V Českém Krumlově jsou zatím také velmi dobré, ale je vidět oproti minulému roku pokles asi o 15 %. Personál jsme si udrželi, jen některé slečny jsou v požehnaném stavu a je velmi těžké doplnit stav.

2. Každý rok sestavujeme nový jídelní lístek, ale příliš jsme koncept neupravovali. Již v minulých letech jsme se zaměřili na českou klientelu, jak cenově, tak nabídkou, a je vidět, že se tato cesta vyplácí. To platí pro České Budějovice i Český Krumlov, kde máme velkou restauraci Krumlovský mlýn. 

3. Podzimní lockdown by byla poslední kapka a myslím, že gastronomie by se úplně zhroutila. Nemyslím si ale, že něco takového přijde. Pevně věřím, že tomu pomůže očkování, které je stále velmi aktuální. Bohužel budou chtě-nechtě nastavena pravidla o vstupu do restaurací a jiných zařízení, která budou vyžadovat předložení certifikátu o očkování. Asi to bude jediná cesta, jak úplně nezavřít ekonomiku.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...