Čerstvé čaje – vlaštovky, které přinášejí jaro

Čerstvé čaje – vlaštovky, které přinášejí jaro

Jiří Boháč Jiří Boháč foto: Shutterstock

Jsou křehoučké, šťavnaté, plné jarní mízy a vitality. A to z nich dělá nejdelikátnější čajový list roku.

Asi není třeba vysvětlovat, proč jsou jahody nejlepší v červnu. Proč se vinná réva sklízí v období, kdy bobule absorbují poslední paprsky babího léta, a proč jsou zlatavé lány obilí zdrojem inspirace impresionistům stejně, jako výrobcům kvalitní whisky. Prostě všechno chce svůj čas.

S jarem přichází sezóna čaje. Zahrady, které odpočívaly v období vegetačního klidu na jaře obrazí mladými výhonky. Probouzející se keř do nich vkládá jednoduše vše, tedy veškerou sílu znovuzrození. Osobně bych to nazval jakýmsi fluidem, které ve své lehkosti a optimismu dokonale podporuje jarní náladu.

Cena jarních sklizní odpovídá jejich výjimečnosti. Pro mnohé producenty dělá produkce jarních sklizní až 70 % celoročního obratu. A není se čemu divit. Zájem je opravdu veliký. Pro koncového spotřebitele se do ceny často započítává i vyšší cena dovozu, která je v případě jarních sklizní letecká. U čerstvých čajů se prostě hraje o čas.

E-shopy a obchody s čajem se plní výzvami k ochutnání novinek a se vrůstající komunitou čajových nadšenců a gurmánů se plní i diskusní fóra s doporučeními, kdo má ty nejlepší úlovky.

Pro mnohé je tato stránka čajové kultury neznámá. Platí zde rčení: ,,Kdo jednou zkusil, nechce jinak“. A proto bych každému, kdo se považuje za gurmána doporučil ochutnat.

Pokud se chcete cítit jako Pepek námořník po dávce špenátu, pak vám nesmí uniknout japonská shincha, sladká jako ranní rosa. Jedná se o zelený japonský čaj Sencha sbíraný na jaře. Další volbou může být plná, květy prostoupená a přesto svěží chuť i vůně prvních sklizní z Darjeelingu, ty okouzlí každého.

Darjeeling patří do skupiny tmavých čajů, přestože první jarní sklizeň známky tmavého čaje nevykazuje. List je na první pohled světlejší a nálev nezapře jiskru. First Flash, jak se těmto vysokohorským čajům z podhůří Himaláje říká, má v dnešní divoké době mnohem větší cenu, neboť sběraček mohlo být v zahradách kvůli restrikcím o polovinu méně a některé sběrací dny byly úplně zrušeny. Producenti tak přišli o celé loty čerstvých lístků.

Přesto se obchůdky plní a my máme co ochutnávat.

Pro svoji sladkost dobře chutnají i v pokojové teplotě. Hotovému nálevu, který pozvolna vychladne, následně sluší karafa nebo lahvování do transparentních sklenic. Takto předpřipravené čaje dokáží vyzdobit nejedno degustační menu.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...