Procházka po Champagni s Pinotem ve skleničce

Procházka po Champagni s Pinotem ve skleničce

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: Anna Postníková

Trip přes celý region má osm zastávek, osm různých vinic a osm příkladů, jak se dokáže podepsat počasí i konkrétní parcela na finálním víně. Průvodcem nám budou královská odrůda Pinot Noir a Miloš Danihelka.

Z jihu na sever

Než se usadíte, hostitel a průvodce v jedné osobě vás vítá magnumkou Essentielle. Copak to je? „Terroir champagne má v portfoliu novinku - Elise Dechannes Champagne,“ vysvětluje Miloš. „Vinařka třináctým rokem připravuje víno ze svých vlastních, biodynamicky vedených vinohradů ve vesnici Les Riceys, na samém jihu regionu Champagne.

Za hranicí katastru této obce nám končí Champagne a začíná Burgundsko.“ Navíc je právě tato obec historicky proslulá svým Pinotem Noir, odrůdou, která nás bude provázet po celý večer. Les Riceys je jediná obec v regionu Champagne, ve které jsou tři různé apelace zaměřené na lokální víno. Krom apelace Champagne, řešící šumivá vína, a apelace Coteaux Champenois pro vína tichá, které nalezneme v každé obci regionu Champagne, je pouze zde ještě apelace Rosé de Riceys.

Ta se soustřeďuje na relativně dost plná, růžová vína, která vznikají výhradně macerací místního Pinot Noir. Nutno podotknout, že Rosé des Riceys bylo jedním z nejoblíbenějších vín Ludvíka IX. Samotný Blanc de Noirs „Essentielle“ od Elise je opravdu delikátní, svěží, lehký, perfektně vybalancovaný, s dostatkem ovoce i minerality, s perfektní, šťavnatou kyselinkou. Pro začátek se skutečně jeví být naprosto ideálním. Skleničky máme zavíněné!

whatsapp image 2021 11 29 at 16.56.53 2

Pár desítek kilometrů severozápadně od Les Riceys, nedaleko historického města Troyes, leží vesnice Montgueux, proslavená především svým Chardonnay. Té se dokonce přezdívá „Le Montrachet de la Champagne.“ Pinotu zde najdete opravdu málo. Z přibližně 210 ha osázených révou na něj připadá necelých 10 %. Nejhlasitějším ambasadorem Montgueux je beze sporu Emmanuel Lassaigne, majitel a vinař domaine Jacques Lassaigne.

Jeho blanc de Noirs „Les Pappiles Insolites,“ tedy v překladu něco jako "nezvyklé chutě", je připravený z hroznů pinotu noir, pocházejících z vinice Chéres Vignes. Poslední výsadbě je dnes již více než 45 let. Tato vinice se nachází na úpatí kopce Montgueux, má jižní orientaci, podloží je tvořeno čistou křídou, která je kryta zhruba čtyřiceticentimetrovou vrstvou jílovité půdy.

Vylisovaný mošt kvasí spontánně v barrique sudech, po zhruba ročním zrání je stočen do lahví, kde po druhotné fermentaci vyzrává zhruba další čtyři roky. I díky nulové dosage je to víno přímé, řízné, s pevnou strukturou, trochu přísnější, s pikantní kyselinou. V aromatice mix čerstvých citrusů, kandovaného ovoce, marmelád, horkého sladu, restovaných ořechů a čerstvého pečiva. Závěr je velmi minerální, slaný, což je pro jindy ovocněji působící kategorii Blanc de Noirs poměrně netypické.

TOP – napadne vás u dalšího degustovaného vína. Druhé (vlastně třetí) víno večera má na svědomí (nám v ČR již dobře známý) Jean-Marc Seleque. Jeho Soliste Pinot Noir 2015 nás opravdu dostalo. Hrozny pro jeho přípravu rostou na vinici „Les Gayères“ v Pierry, což je Premier Cru vesnice nedaleko Epernay, v oblasti Coteaux sud d´Épernay. Jihozápadní orientace, v podloží opět čistá křída, krytá několika decimetry směsice jílů, vápence, silexu, pierre meuliere, písku a hlíny.

Víno kvasí a zraje spontánně v použitých barrique sudech z Burgundska, po sekundární fermentaci v lahvi, navíc od počátku pod korkem, zraje další minimálně 4 roky na kalech v lahvích, dosage jsou pouhé 2 g/l. Celková produkce 1 500 lahví. Čisté, precizní, živé víno se skvělou dynamikou, strukturou i buketem. Mix čerstvých citrusů, zralého sadového ovoce i drobných bobulovin v kombinaci s aromatikou růží, fialek, čerstvé, máslové briošky, marmelády ze žlutého ovoce, bílé čokolády, čerstvé smetany, to vše doplněné o delikátní, minerální tóny…

Fantastické víno s jedinou chybou – roční alokace pro ČR je 18 lahví...

To se prostě u takových vín stává a dovozci upozorňují, že v následujících letech bude situace s dostupností ještě horší, navíc pro šampaňské všeobecně.

Přesouváme se na levý břeh řeky Marny, do oblasti Vallée de la Marne a konkrétně do obce Le Breuil. Právě zde se nachází parcela La Brousse, ze které pochází hrozny pinotu pro další degustované víno. Na svědomí jej má doslova legenda této části regionu Champagne, Christophe Mignon. Christophe již déle než tři dekády vede své vinice v biodynamickém režimu a podle lunárního kalendáře pracuje i ve sklepě. La Brousse má také jihozápadní orientaci, ale podloží je zde tvořené vápencem, který je krytý nazelenalým jílem.

I zde byla výsadba provedena naposledy před více než 40 lety. Mošt kvasí a následně zraje v oválném sudu o objemu několika tisíc litrů – foudre. Lahvování probíhá až druhým rokem po sklizni a po sekundární fermentaci nám „ADN de Foudre Pinot Noir 2015“ vyzrává na kalech v lahvi minimálně 4 roky. Dosage se pohybuje mezi 3-5 g/l, v kategorii Extra Brut. Šťavnaté, ovocné šampaňské s říznou kyselinkou a pro tentokrát „klasičtějším charakterem.“ Víno je v chuti svěží, dynamické, s aromatikou primárně do zralého žlutého ovoce, něco málo drobných červených a tmavých bobulovin, lehké kořenitosti a „zauzenosti“ z dubového dřeva, s kamenitou mineralitou. Precizní kousek, tak jak jsme u Christopha Mignona zvyklí.

Na Marně zůstáváme, ale přesouváme se na její druhý, pravý břeh a par kilometrů směrem po jejím proudu, do vesnice Bonneil. Christophe Lefevre z vinice „Mont de Bonneil“ připravil v ročníku 2013 opravdu originální a unikátní Blanc de Noirs . Ancestrale 2013 je 100% Pinot Noir, vinifikovaný spontánně v nových třistalitrových vypalovaných dubových sudech, které jsou umístěny v nejchladnější části sklepa. Zde primární fermentace probíhá neobvykle pomalu. Část vylisovaného moštu se uchovává uchlazená v tanku z nerezavějící oceli. Tímto uchlazeným moštem se sudy, v nichž ještě víno stále nepřestalo kvasit, několikrát ročně dolévají, aby se kvasícímu vínu dodaly potřebné látky k dalšímu kvašení.

Tímto zachlazeným moštem se také na místo klasické „tiráže“ startuje následná druhotná fermentace v lahvích. V nich si Ancestrale 2013 pobyl v kontaktu s kaly přes 40 měsíců. Dosage nebylo potřeba. Výsledkem je opulentní, mohutné, šťavnaté, živé víno, působící „hodně naturálně.“ Víno má jemnou, příjemnou kyselinku, bohaté perlení maličkých, jemných bublinek, v aromatice expresivní, s jasně patrnou dřevitostí z nových sudů, kombinace čerstvých citrusů a zralého sadového ovoce a drobným tmavých „berries,“ s lehkým dotekem kouře. Není to standardní víno, které by Christophe Lefevre dělal každý rok, naopak raritní kousek vyrobený pouze jednou a to v počtu 1 500 lahví. Ve skleničkách v L´Fleur baru, kde se degustace konala, přistály lahve číslo 2 a 12.

A řeka Marna zůstane ještě chviličku v našem zorném poli, pouze se musíme přesunout proti proudu řeky o nějakých 60 km východním směrem. Právě zde, na pravém břehu Marny, severně od města Epernay se nachází nejhistoričtější část regionu Champagne, La Grande Vallée. Vinařství Champagne R. Pouillon se nachází v jejím srdci, v „super premier cru“ obci Mareuil-sur-Ay. Le Montgruguet Blanc de Noirs Millésime je v nabídce vinařství stále ještě novinkou.

Loni bylo uvedeno na trh úplně poprvé, v ročníku 2016, my si ve čtvrtek užili premiéru ročníku 2017. Jedná se o blend 4 „pinotových“ parcel, nacházejících se ve vyšší části jižní strany kopce Montgruguet (v dolní části svahu se nachází legendární vinice patřící Champagne Philliponnat, „Clos des Goisses“). Opět spontánní fermentace a následné zrání vína v použitých dubových sudech různých objemů, původně z Burgundska. Po druhotné fermentaci víno odpočívalo přes 40 měsíců na kvasničných kalech, dosage 1 g/l. Znovu se jedná o limitovanou produkci, jen lehce přesahující 2 000 lahví.

V chuti toto víno perfektně odráží místní terroir – jižní svah, vůbec jeden z nejteplejších v celém regionu Champagne, staré výsadby pinot noir, již dávno zakořeněné opravdu velmi hluboko v čisté křídě. Koncentrace v hroznech ještě navíc umocněná komplikovaných ročníkem 2017. Vynikající záležitost, která je stále teprve na svém úplném začátku. Čerstvé citrusy, perfektně čistá aromatika zralého, sadového ovoce, lesní červené a černé bobuloviny, čerstvé květy, čerstvá smetana a máslové sušenky, šťavnatá kyselinka, přes své mládí ale perfektně srovnané, zakulacené a perfektně vybalancované! Nádhera!

whatsapp image 2021 11 29 at 16.57.20

Za dalším vzorkem jsme se stěhovali jen pár kilometrů severovýchodně od Mareuil, do legendární, historické vesnice Bouzy, která má od pradávna status Grand Cru, tedy nejlepších možných podmínek k pěstování hroznů na přípravu champagne. Bouzy je součástí prestižní oblasti Montagne de Reims a nejen francouzští králové vyžadovali vína z místních „hor“ na svých stolech již nejméně od 9. století.

„Les Maillerettes“ je historická, jižně orientovaná vinice v srdci těch nejlepších poloh v Bouzy a už nejméně 222 let je majetkem rodiny Paillard, z Champagne Pierre Paillard. Poslední výsadba je tu od roku 1970 a bratři Paillardovi řezy z ní používají jako svou „selection massale“ pro dosazování svých ostatních pinotových vinic. My jsme chutnali ročník 2014. Víno z něj je stále čerstvé, svěží, bohaté, komplexní, ale zároveň velmi elegantní a vybalancované, typické pro místní podmínky. Vinifikace v tomto případě proběhla spontánně v tancích z nerezavějící oceli (od roku 2017 je celá produkce Champagne Pierre Paillard vinifikována spontánně v dubových sudech různých objemů). Po druhotné fermentaci víno vyzrávalo na kvasničných kalech v lahvi minimálně 4 roky, dosage je opět nízká, do 3 g/l.

Směr sever!

Přitom stále zůstáváme v oblasti Montagne de Reims, jen se přesuneme do její severně orientované části, konkrétně do další Grand Cru obce, Verzy. Náš průvodce nám do sklenic nalévá champagne Adrien Renoir „Les Epinettes“ Blanc de Noirs Grand Cru Millésime 2016. Lers Epinettes je další historická vinice, tentokrát s jihovýchodní orientací, naposledy osázená v roce 1971. My z ní ochutnáváme ročník 2016. Vinifikace opět proběhla spontánně v dubových sudech, ve kterých bylo víno školeno zhruba jeden rok.

Po sekundární fermentaci následovalo minimálně 40 měsíců dlouhé zrání na kalech, dosage 0,8 g/l. Pinoty z Verzy jsou plné, bohaté, komplexní, ale zároveň velmi jemné, jakoby „chladné“ v porovnání s těmi z jižní části Montagne de Reims…  Adrianův Les Epinettes je však plné, silné a dobře strukturované víno, ze kterého je na první dobrou zřejmé, že pochází z vypalovaného barrique sudu. Potřebuje stále ještě čas k tomu, aby se nám předvedlo v plné své kráse. Připraveno jej bylo pouze 1 197 lahví. Když ho necháte nadechnout, odmění se vám delikátní, bohatou ovocnou chutí a plností… K tomu příjemně krémová mineralita a šťavnatá kyselinka, lehce zauzené, další skvělá záležitost!

A nakonec oficiálně poslední vzorek naší procházky po zákoutích Champagne s Pinotem v ruce, Champagne Aurore Casanova a její „Les Petites Vignes“ Blac de Noirs Grand Cru, z ročníku 2017. Jen mírně svažitá, jihovýchodně orientovaná vinice v Puisieulx, Grand Cru. Stále jsme ještě v Montagne de Reims, nedaleko řeky Vesle, ale už na rovinatějším terénu. Les Petites Vignes se pyšní starou výsadbou Pinot Noir – naposledy byla tato poloha osázená roku 1968. Čistá křída v podloží je zde krytá zhruba 60 cm vysokou vrstvou směsi jílu, vápence a fosilních lastur.

Opět velmi malá produkce pouhých 1 690 lahví za rok. Spontánní fermentace a následné zrání vína proběhlo v Burgundských barrique a demi-muids sudech, po sekundární fermentaci tento Blanc de Noirs odpočíval zhruba 30 měsíců na kalech v láhvi, dosage je nízká, zhruba 2 g/l. Velmi efektivní víno! Plné, koncentrované, tučné, přesto svěží, čerstvé a harmonické, šťavnaté, s perfektní kyselinkou  a jemně uzenou mineralitou v závěru. Pro mnohé víno večera!

Jelikož se dost možná jednalo o poslední degustaci champagne v L´Fleur Baru v letošním roce, Miloš nám zúčastněným poděkoval za přízeň, žízeň (:D) a podporu ještě jedním, „bonusovým vzorkem.“ Largillier od Guillauma Selosse! Velmi vzácné a zároveň i pěkně drahé víno z rukou vinaře, který třetím rokem vede nejdiskutovanější a nejlegendárnější vinařství v celém kraji Champagne, slavnou Domaine Jacques Selosse. Cuvée Largillier je jediným vínem připravovaným v Les Avizes, které nepochází z rodinných vinic Selossů.

Largillier je monopolní vinicí Jeroma Coessense. Nachází se ve vesničce Ville-sur-Arce na jihu regionu Champagne, oblasti Cote des Bar. Svým způsobem jsme se vrátili opět tam, kde naše cesta za pinoty v Champagne začala. V podloží tedy opět Kimmeridžský a Portladský vápenec, krytý zhruba půlmetrovou vrstvou jílů (odtud i název Largillier – argile, francouzsky jíl). Směs ročníků 2012 a 2013, oba vinifikovány „po Selossovsku,“ tedy z velmi koncentrovaných moštů spontánně v barrique sudech, bez dolívání (ouliage), tedy oxidativnějším stylem. Ročník 2012 si pobyl v sudech celé 3 roky, 2013 pak dva roky, směs těchto ročníků zrála po druhotné fermentaci v lahvi kolem 3 let, dosage do 2 g/l.

Mít možnost porovnat si vedle sebe takto vzácná single-vineyard champagne je dost nevídané. I pro zkušeného degustátora je to tak trochu svátek. Jak si můžete všimnout, vína tohoto typu se produkují většinou v malinkatých šaržích, ze starých, unikátních vinic, kde výsadby proběhly již před několika dekádami. Jde zde primárně o přenos unikátnosti charakteru onoho konkrétního místa a odrůdy do finálního vína. A s jistotou lze potvrdit, že každé dnes degustované šampaňské svůj charakter dozajista ukázalo! Náš průvodce Miloš Danihelka opět zařídil takový trip, kde zůstanou boty neošoupané, teleportace na dané místo je dokonalá a chuťové pohárky pro další unikátní, terroirní šampaňská vína jsou správně navnaděné. Díky mu za to!

Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...
Pod vedením stále výraznějšího šéfkuchaře Jana Knedly se finediningový koncept ve Vysokém Újezdu dostal velmi rychle mezi české gastronomické stálice. V komorním prostředí tu servírují pokrmy, které...
Před sedmi lety opustil dobře placené manažerské místo a odešel k „cirkusu”. Jeho celoživotní koníček, který se motal kolem motorek, aut a veteránů, ho dovedl až k inzerátu na americký karavan...
Jak se špičkový pražský podnik připravil na inspektory prestižního průvodce a co prozradilo zbrusu nové jarní degustační menu?
Deset minut před jedenáctou vchází do malého vegetariánského bistra Falafelo v centru Brna první nedočkavý zákazník. Slavo už má upečený pita chléb, rychle usmaží porci cizrnových kuliček a ještě...
V Česku odstartoval jubilejní 10. ročník celosvětově nejrespektovanější barmanské soutěže World Class. K postupu do finále mají pomoct koktejly na bázi nejprodávanější tequily v Mexiku.
„Když k nám přijíždějí vařit francouzští kuchaři, vždycky jim ve dveřích ztvrdne úsměv. A to jim posílám fotky i videa,” popisuje usměvavá Jitka Sauvage začátek léta v Divokým Bistru v kempu u...
„Na účtu zbylo 185 korun a auto mělo dojezd 25 kilometrů,“ usmívá se Lukáš Vašek, když vzpomíná na otvírací den. Ten se odehrál před několika málo dny, přesně 14. února. Oh Deer Bakery, populární...