Je svět připraven? Vyšla nová zpráva o dopadu kultivovaného masa na společnost a potravinářský průmysl

Je svět připraven? Vyšla nová zpráva o dopadu kultivovaného masa na společnost a potravinářský průmysl

Redakce Redakce foto: se svolením Merck, New Africa a ProVeg International

Jaká je budoucnost spotřeby masa? Průmyslový chov masa může být extrémně nepřirozený. Jak moc je nepřirozená kultivace masa? „Jednoduše se nemůžeme nadále živit tak, jak se živíme,“ říká Paul Shapiro ze společnosti The Better Meat Co.

Společnost Merck působí jako technologický poradce a pomáhá při řešení problémů, jako jsou vývoj účinných médií pro buněčné kultury a optimalizace buněčných linií. Aby firma, která studii sestavila, lépe porozuměla budoucnosti tohoto odvětví, provedla při sestavování nové zprávy průzkum mezi vědci z různých oborů.

Jsme připraveni?

Zpráva začíná otázkou, zda je svět připraven na kultivované maso. Zjištění jsou optimistická, neboť stále více lidí na celém světě vyjadřuje ochotu ho vyzkoušet. Společnost tedy říká ano. Výsledky je však třeba interpretovat opatrně, protože většina lidí o pěstovaném mase dosud neslyšela. Existuje také značný počet lidí, kteří jsou vůči této myšlence uzavření.

merck

Jak důležitá je přirozenost masa?

Za druhé, zpráva si klade otázku, zda vnímaná „nepřirozenost" kultivovaného masa může být překážkou. Zatímco většina dotázaných vědců uznává, že „přírodní" neznamená vždy dobré (a naopak), široká veřejnost takto často neuvažuje.

Někteří vědci a odborníci z průmyslu ve studii poukazují na to, že způsob výroby masa v průmyslových chovech je extrémně nepřirozený a navíc lze kultivované maso vyrábět s použitím přírodních složek, jako jsou beta-karoten z mrkve a omega-3 mastné kyseliny z řas. Výzvou bude přesvědčit o tom spotřebitele.

Co bude kultivované maso znamenat pro zemědělce?

Alt-meat - tedy kultivované maso často vyvolává odpor těch, kteří pracují v konvenčním masném průmyslu. Mnozí se ptají, co bude přechod na kultivované maso znamenat pro zemědělce.

Cor van der Weele, profesor na univerzitě ve Wageningenu, má představu o změně. Navrhuje, že by zemědělci mohli chovat několik zvířat a jejich buňky používat k výrobě kultivovaného masa v malých bioreaktorech přímo na místě. To by mohlo komunitám umožnit vyrábět vlastní maso bez jatečních zvířat, což by odstranilo obavy o původ produktu a umožnilo zemědělcům zůstat na trhu. Jak moc je to ale reálné…?

Zpráva dochází k závěru, že pro úspěšný přechod na kultivované maso bude nutné navrhnout zcela nové potravinové systémy se zaměřením na udržitelnost. Důležitá bude také komunikace s těmi, kteří v současnosti nemají na pěstované maso příznivý názor, a poučení se z inovativních přístupů v jiných odvětvích.

„Skutečně klíčové je, připomenout lidem, že současná cesta, po které jdeme, je zcela neudržitelná. Jednoduše se nemůžeme nadále živit tak, jak se živíme," uvedl ve zprávě Paul Shapiro, generální ředitel společnosti The Better Meat Co. „Musíme mnohem efektivněji vyrábět potraviny. Velkým rozmachem živočišné výroby toho nedosáhneme. Mnohem pravděpodobnější cestou k úspěchu do budoucna je malé buněčné zemědělství a výroba mikrobioproteinů."

adobestock 170071737 with permission proveg scaled

Zdroj: vegconomist.com

Když Jim Anderson a jeho žena Samantha otevřeli v Essexu veganskou restauraci Oak Tree, hrdě se chlubili jejím rostlinným menu. Teď už ne. Slovo na "V" se stalo takovým terčem nadávek, že ho ze...
Kebab po vegansku. Firmy The Vegetarian Butcher a Düzgün Food Group uvedli na trh první špíz na kebab vyrobený čistě na rostlinné bázi. Je určený především pro gastro.
Projev na udílení Oscarů i investice do veganských produktů. Zde je 10 způsobů, jak Leonardo DiCaprio každý den zachraňuje planetu.
Když Veronica Fil poprvé ochutnala sýr z květáku a konopí, který vytvořil její manžel, šéfkuchař Shaun Quade, řekla: „Uvědomuješ si, co jsi udělal? Tohle by mohlo být obrovské.“ Měla pravdu....
Za poslední dobu vzniklo ve světě šest nových veganských restaurací, které zkoumají různé druhy kuchyně a nabízejí zajímavé pokrmy s použitím zeleniny a alternativních bílkovin v dosud nepoužívané...
Konečně i v mainstreamové televizi používají populární kuchaři to slovo na "V". A ne - nejde o vegetariány. Připravili jsme pro vás 10 nejzajímavějších veganských momentů z pořadů o vaření na Food...
Před koncem loňského roku uvedl výrobce rostlinného masa Hello Plant Foods na trh ve Španělsku "Hyper-Realistic" foie gras, veganskou alternativu foie gras, Hello Fuah. Úspěch byl nečekaně obrovský.
Domovský stadion fotbalového týmu Atlético Madrid (Civitas Metropolitano) v zápase proti FC Barcelona nabídl 100% rostlinné menu a tvrdí, že je prvním stadionem v kontinentální Evropě, který nabízí...
Celosvětová nezisková organizace Veganuary vydala šikovnou pomůcku: „The Vegan Kit“. Jedná se o dárkovou krabičku s radami a inspirativními kartičkami, které poskytují vše, co potřebujete vědět při...