Proteiny budoucnosti – firma Bühler a Německý institut potravinářských technologií se spojili v unikátním projektu

Proteiny budoucnosti – firma Bühler a Německý institut potravinářských technologií se spojili v unikátním projektu

Redakce Redakce foto: se svolením DIL

Rostoucí poptávka spotřebitelů po zdravých, skvěle chutnajících a udržitelných potravinářských výrobcích, zejména po zdravých alternativách živočišných bílkovin, představuje pro potravinářský průmysl velkou příležitost.

Švýcarská technologická skupina Bühler AG a Výzkumný ústav potravinářských technologií DIL, tedy Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik v německém Quakenbrücku, představili Technologické centrum Proteiny budoucnosti.

Nové zařízení poskytuje nejmodernější výzkumnou, testovací a výrobní infrastrukturu pro vývoj zdravých a udržitelných bílkovinných potravin.

Překlenutí bílkovinné mezery

„Otevření technologického centra Proteiny budoucnosti podtrhuje silné partnerství, které jsme se společností DIL navázali ve velmi krátké době. Díky našim společným odborným znalostem zásadně přispíváme k překlenutí bílkovinné mezery," říká Stefan Scheiber, generální ředitel společnosti Bühler Group.

„Proteiny budoucnosti musí být udržitelné. Spotřeba zdrojů při jejich výrobě musí být co nejnižší díky vhodnému zpracování a výrobkům, které splní očekávání odpovědných spotřebitelů," říká Volker Heinz, generální ředitel společnosti DIL.

Rostlinné bílkoviny mohou přispět k řešení současných problémů udržitelnosti. Proto je důležité rozvíjet nedostatečně využívané zdroje bílkovin a přeměnit je na atraktivní, vysoce kvalitní a cenově dostupné výrobky, které uspějí na trhu s potravinami. Rostoucí poptávka spotřebitelů po zdravých, skvěle chutnajících a udržitelných potravinářských výrobcích, zejména po zdravých alternativách živočišných bílkovin, představuje pro potravinářský průmysl velkou příležitost.

„Centrum se svým pokročilým technologickým nastavením a odbornými týmy pomáhá našim zákazníkům z potravinářského průmyslu i začínajícím podnikům plně využít potenciál nových rostlinných bílkovin a vyvíjet nové zdravé a ekologické potravinářské výrobky pro tento rostoucí trh," říká Johannes Wick, generální ředitel Grains & Food, Bühler Group.

Technologické centrum Proteins of the Future nabízí službu zákazníkům v celém procesu od prototypování nových výrobků a upscalingu výrobních procesů až po smluvní výrobu pro počáteční fáze trhu a komplexní poradenské služby. V kombinaci s kompletními řešeními hodnotového řetězce bílkovin od společnosti Bühler lze nápady realizovat mnohem rychleji v kompletních řešeních zařízení přizpůsobených potřebám zákazníka.

Technologické centrum Proteins of the Future se nachází v DIL v potravinářském vědecko-technologickém kampusu Artland v Quakenbrücku, který hostí více než 250 vědců a technologů, stále rostoucí počet spin-offů i začínajících podniků vyvíjejících řešení, která zlepšují bezpečnost a kvalitu potravin, a také technologické podniky.

Otevření centra doprovází výzva „Scale it up Innovation Challenge", kterou společně vytvořily společnosti Bühler, Cargill a Givaudan s cílem podpořit nové inovace a řešení, které mají odstranit nedostatek bílkovin. Začínající podniky mohou využít jedinečnou infrastrukturu DIL a partnerů k rozšíření svých produktových inovací.

Co bude centrum poskytovat

Výroba prototypů - tým centra vyvíjí nové receptury a aplikace, následně vyrábí první prototypy v pilotním měřítku. Služba zahrnuje také optimalizaci procesních parametrů.

Upscaling - po dokončení fáze prototypování jsou definována kritéria úspěšnosti pro proces upscalingu na plnou výrobní kapacitu. Testy zde lze provést v plném měřítku.

Smluvní výroba – nová služba umožňuje zákazníkům uvést výrobky na trh v minimálním časovém rámci. Vzhledem k tomu, že výrobky jsou po celou dobu vyráběny na stejném strojním zařízení, mohou být rychle a s vysokou mírou konzistence převedeny do fáze výroby. Přístup rychlého uvedení na trh minimalizuje riziko, protože zákazníci nemusí investovat do zařízení před dosažením životaschopného fungování na trhu.

Poradenství v oblasti zařízení - jakmile výrobky dosáhnou dostatečného podílu na trhu, centrum pomáhá zákazníkům s výběrem správného zařízení pro jejich závod. Nejvyšší úrovně konzistence výrobků se dosahuje instalací strojního zařízení používaného ve fázích prototypování a počáteční výroby.

Komplexní nabídku doplňují rozsáhlé laboratorní služby, jako je chemická, mikrobiologická a fyzikální analýza surovin a analýza vytlačovaných výrobků včetně distribuce velikosti částic, analýzy textury, tepelné analýzy a mikroskopické analýzy v různých délkových měřítkách. Středisko rovněž nabízí poradenské služby týkající se vývoje a návrhu procesů extrudovaných potravinářských výrobků.

Závazek udržitelnosti

Zahájení provozu centra je v souladu s trvalým závazkem společnosti Bühler k udržitelné budoucnosti. „Spuštění technologického centra Proteiny budoucnosti je důležitou součástí našeho zaměření na ekologicky šetrnou výrobu potravin pro rostoucí světovou populaci a podporuje naše úsilí o dosažení cílů udržitelnosti," říká Stefan Scheiber. „Věřím, že významně přispěje k udržitelnější budoucnosti."

Zdroj: vegconomist.com

Inovátor v oblasti steaků z kultivovaného hovězího masa, společnost Aleph Farms, rozšiřuje svou produktovou řadu o unikátní platformu pro výrobu kolagenu na buněčné bázi. Patentovaný kultivovaný...
Když Jim Anderson a jeho žena Samantha otevřeli v Essexu veganskou restauraci Oak Tree, hrdě se chlubili jejím rostlinným menu. Teď už ne. Slovo na "V" se stalo takovým terčem nadávek, že ho ze...
Kebab po vegansku. Firmy The Vegetarian Butcher a Düzgün Food Group uvedli na trh první špíz na kebab vyrobený čistě na rostlinné bázi. Je určený především pro gastro.
Projev na udílení Oscarů i investice do veganských produktů. Zde je 10 způsobů, jak Leonardo DiCaprio každý den zachraňuje planetu.
Když Veronica Fil poprvé ochutnala sýr z květáku a konopí, který vytvořil její manžel, šéfkuchař Shaun Quade, řekla: „Uvědomuješ si, co jsi udělal? Tohle by mohlo být obrovské.“ Měla pravdu....
Za poslední dobu vzniklo ve světě šest nových veganských restaurací, které zkoumají různé druhy kuchyně a nabízejí zajímavé pokrmy s použitím zeleniny a alternativních bílkovin v dosud nepoužívané...
Konečně i v mainstreamové televizi používají populární kuchaři to slovo na "V". A ne - nejde o vegetariány. Připravili jsme pro vás 10 nejzajímavějších veganských momentů z pořadů o vaření na Food...
Před koncem loňského roku uvedl výrobce rostlinného masa Hello Plant Foods na trh ve Španělsku "Hyper-Realistic" foie gras, veganskou alternativu foie gras, Hello Fuah. Úspěch byl nečekaně obrovský.
Domovský stadion fotbalového týmu Atlético Madrid (Civitas Metropolitano) v zápase proti FC Barcelona nabídl 100% rostlinné menu a tvrdí, že je prvním stadionem v kontinentální Evropě, který nabízí...