Hackujeme kebab, říkají výrobci bezmasé verze streetfoodové ikony a vyvinuli veganský kebab

Hackujeme kebab, říkají výrobci bezmasé verze streetfoodové ikony a vyvinuli veganský kebab

Redakce Redakce foto: se svolením Unilever

Kebab po vegansku. Firmy The Vegetarian Butcher a Düzgün Food Group uvedli na trh první špíz na kebab vyrobený čistě na rostlinné bázi. Je určený především pro gastro.

Nový bezmasý kebab vyvinuly obě společnosti pro velké provozy. Lze jej grilovat vertikálně na velkém špízu i ořezávat stejně jako tradiční živočišné maso. Novinka údajně nabízí autentickou chuť a zážitek jako z tradičního kebabu. Má certifikát halal a neobsahuje laktózu, je vhodný pro vegany, vegetariány a flexitariány.

plant based kebab by the vegetarian butcher

„Hackování masových ikon jako je döner kebab rostlinnými ekvivalenty je pro nás prioritou. Zaměřujeme se na milovníky masa, vegany i masožravce, kteří o pocit z masa nechtějí přijít," říká Hugo Verkuil, generální ředitel společnosti The Vegetarian Butcher, která patří pod koncern Unilever.

Rostlinný kebab si vyžádal značný vývoj, vysvětluje Bart van de Ree, vývojový pracovník společnosti The Vegetarian Butcher. Jeho složení kombinuje sóju, směs tuků s různými tavicími vlastnostmi a pojiva, aby se dosáhlo správné textury pro co nejdokonalejší grilované, šťavnaté a tenké plátky "masa". Pro dodání chuti tradičního grilovaného masa obsahuje receptura kmín, oregano, česnek a cibuli.

S využitím potravinářských technologií a rostlinných bílkovin má firma The Vegetarian Butcher velké zkušenosti. Dnes nabízí řadu výrobků pro maloobchod a stravovací služby, včetně hovězích plátků, kuřecích prsou, nugetek, slaniny a hamburgerových placiček.

plant based doner kebab

Byla to výzva

„Vývoj vegan kebabu byla výzva. Döner kebab je totiž jedinečný výrobek, ikona s dlouhou tradicí. Společný vývoj nám umožnil pochopit a následně napodobit všechny kulinářské aspekty kebabu, jeho chuť, texturu, krájení a řezání i chování surovin při grilování," dodává van de Ree.

Podle The Vegetarian Butcher tvoří více než polovinu německých pouličních stánků s jídlem prodejny döner kebabů, které ročně prodají sendviče za více než 2,4 miliardy eur. Průzkum společnosti YouGov ukázal, že döner kebab už dokonce předstihl currywurst a zastává aktuálně prvenství jako nejoblíbenější pouliční jídlo v Německu. V Evropě se denně prodá 400 tun kebabu, který se vyváží hlavně z Německa a přináší tržby až 12 miliard eur ročně.

Nová položka na menu

Nabídkou rostlinné alternativy budou mít evropští spotřebitelé k dispozici dostupnou volbu v rychlém občerstvení a restauracích, bezmasé kebaby by se tak časem mohly stát mainstreamem, tvrdí obě firmy, které se na vývoji podílely. Poptávka po rostlinných kebabech stále roste, zejména v Německu, kde se 42 procent lidí snaží snížit spotřebu masa.

„Rostlinný kebab je skvělým rozšířením našeho stávajícího sortimentu. Není to alternativa, ale spíše samostatný další produkt v nabídce. Nemůžeme se dočkat, až budeme první špízy distribuovat našim zákazníkům," dodává Fevzi Düzgün, generální ředitel společnosti The Düzgün Group.

Zdroj: vegconomist.com

Inovátor v oblasti steaků z kultivovaného hovězího masa, společnost Aleph Farms, rozšiřuje svou produktovou řadu o unikátní platformu pro výrobu kolagenu na buněčné bázi. Patentovaný kultivovaný...
Když Jim Anderson a jeho žena Samantha otevřeli v Essexu veganskou restauraci Oak Tree, hrdě se chlubili jejím rostlinným menu. Teď už ne. Slovo na "V" se stalo takovým terčem nadávek, že ho ze...
Kebab po vegansku. Firmy The Vegetarian Butcher a Düzgün Food Group uvedli na trh první špíz na kebab vyrobený čistě na rostlinné bázi. Je určený především pro gastro.
Projev na udílení Oscarů i investice do veganských produktů. Zde je 10 způsobů, jak Leonardo DiCaprio každý den zachraňuje planetu.
Když Veronica Fil poprvé ochutnala sýr z květáku a konopí, který vytvořil její manžel, šéfkuchař Shaun Quade, řekla: „Uvědomuješ si, co jsi udělal? Tohle by mohlo být obrovské.“ Měla pravdu....
Za poslední dobu vzniklo ve světě šest nových veganských restaurací, které zkoumají různé druhy kuchyně a nabízejí zajímavé pokrmy s použitím zeleniny a alternativních bílkovin v dosud nepoužívané...
Konečně i v mainstreamové televizi používají populární kuchaři to slovo na "V". A ne - nejde o vegetariány. Připravili jsme pro vás 10 nejzajímavějších veganských momentů z pořadů o vaření na Food...
Před koncem loňského roku uvedl výrobce rostlinného masa Hello Plant Foods na trh ve Španělsku "Hyper-Realistic" foie gras, veganskou alternativu foie gras, Hello Fuah. Úspěch byl nečekaně obrovský.
Domovský stadion fotbalového týmu Atlético Madrid (Civitas Metropolitano) v zápase proti FC Barcelona nabídl 100% rostlinné menu a tvrdí, že je prvním stadionem v kontinentální Evropě, který nabízí...