Plzeňský minipivovar Proud oslaví ženy v pivovarnictví

Plzeňský minipivovar Proud oslaví ženy v pivovarnictví

Redakce Redakce foto: se svolením pivovaru Proud

Během Pink Boots Collaboration Brew Day uvaří speciální várku piva Raise Your Glass APA.

Růžové holínky jsou nepřehlédnutelným symbolem celosvětové akce Pink Boots Collaboration Brew Day, jejímž cílem je podpořit a oslavit ženy v pivovarnictví. Limitovanou edicí piva Raise Your Glass APA se k mezinárodní iniciativě 8. března připojí také plzeňský minipivovar Proud. Vařit se bude v růžových holínkách, podle receptury zdejší sládkové Lenky Strakové, ze speciální směsi chmelů od Yakima Chief Hops.

„V rámci Pink Boots Collaboration Brew Day chceme vyjádřit podporu a připít na zdraví všem ženám v pivovarství! A věříme, že tahle krásně chmelená APA je pro to ideální. Navíc tento pivní styl jsme u nás v Proudu ještě nevařili a moc se na to těšíme,“ konstatuje ředitel pivovaru Proud Michal Škoda.  

„Projekty jako Pink Boots Collaboration Brew Day mě baví, protože spojují lidi, kteří pivo prostě milují. Vnímám jej jako velmi přínosný i proto, že obrací pozornost k ženám v pivovarnictví. Tento obor už totiž dávno není doménou mužů. Přestože to mnohé lidi stále překvapuje, žen profesně spojených s pivovarnictvím přibývá, například jenom v Plzni jsme asi tři sládkové – ženy. Vloni jsme za speciál Proud Nealko Hazy IPA uvařený v rámci Pink Boots Collaboration Brew Day 2021 získali zlatou medaili na světové pivní degustační soutěži Meininger's International Craft Beer Award, tak jsem moc zvědavá, jak se nám podaří letošní APA – Raise Your Glass,“  dodává vrchní sládková pivovaru Proud Lenka Straková.

Pink Boots Collaboration Brew Day je iniciativou mezinárodní neziskové organizace Pink Boots Society, která byla založena v roce 2017 v USA s cílem podpořit profesionálky v oboru pivovarnictví v profesním růstu a vzdělávání. Symbolicky na Mezinárodní den žen 8. března v pivovarech po celém světě, které se myšlenku Pink Boots rozhodly podpořit, obují  ženy i muži růžové boty a uvaří vybraný styl piva ze směsi chmele nazvané Pink Boots Hop Blend. Složení exkluzivní chmelové směsi se každým rokem mění, ale vždy pochází od partnera iniciativy, renomované americké společnosti Yakima Chief Hops, proslulé chmelovými produkty špičkové kvality. Letošní Pink Boots Hop Blend je výsledkem výběru, na kterém se spolu s více než 60 pivovary na podzim podílel také pivovar Proud.

„Dostali jsme vzorky asi 12 druhů chmele od Yakima Chief Hops spolu s formulářem a návodem na tvorbu vlastního blendu. Následně se z celého světa sešly ´dream blendy´, které se zpracovaly, a o vítězi se hlasovalo. Část výtěžku z prodeje vítězného chmele pak putuje skrze organizaci Pink Boots Society  na vzdělávací programy určené ženám v pivovarnictví,“ říká Lenka Straková a ještě upřesňuje charakteristiku letošní chmelové směsi: „Letošní ročník bude hodně voňavý s výrazným aroma citrusů, tropického i sladkého ovoce a obsahem hořkých látek 11 %. Ve směsi se nacházejí již známé chmelové odrůdy Idaho Gem, Talus, Triumph a Loral, které jsou doplněny jedním novošlechtěncem, který nese označení šlechtitelského programu HBC 630. Naše APA, tedy styl american pale ale, bude studeně chmelené světlé svrchně kvašené pivo, které bude mít stupňovitost 12 %, obsah alkoholu 5,3 % obj. a hořkost přibližně 55 MJH.“

Zájem o účast na Pink Boots Collaboration Brew Day s každým ročníkem roste. V roce 2018 se zúčastnilo 260 pivovarů z 10 zemí, vloni už se vařilo v 413 pivovarech v 23 zemích napříč kontinenty. A stejný trend je patrný i v České republice. Zatímco v roce 2021 se Proud do tohoto prospěšného projektu zapojil jako první tuzemský pivovar, letos jej následují další spřátelené pivovary, kterým Proud pomohl zprostředkovat nákup chmele. Vlastní „Pink Boots“ speciály tak uvaří pivovary Chroust, Zlatá kráva, Clock, Matuška, Trilobit, Antoš, Červený vlk, Madcat, pokusný pivovar Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského a také tři plzeňští domovarníci. Přidá se i pivovar Kos a pivovar Zichovec. V půlce dubna je v plánu společná ochutnávka hotových piv uvařených u nás v rámci Pink Boots Collaboration Brew Day 2022.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Proud

Již brzy 80ti letý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.
Jeden z lídrů pražské barové scény Black Angel’s bar, který se nachází na legendární adrese na okraji Staroměstského náměstí, představuje gastronomickou novinku.
Řadu třinácti vín vybrala pro jeho zákazníky senior nákupčí společnosti BILLA a zároveň zkušená someliérka Eva Svobodová. Sol Vineus slaví od uvedení na trh úspěch, když za prvních 14 dní prodeje si...