Tři veganské hvězdy Michelin Guide pro Eleven Madison Park

Tři veganské hvězdy Michelin Guide pro Eleven Madison Park

Redakce Redakce foto: se svolením EMP

Vůbec poprvé v téměř 120leté historii Michelinu získala restaurace nejvyšší ocenění za výhradně veganskou kuchyni. Daniel Humm, který vyrostl v Curychu a v roce 2003 emigroval do USA, se tímto krokem a nejvyšším oceněním od Michelin Guide, spolu s Ferranem Adriou nebo René Redzepim, zařadil mezi velikány moderní kulinářské historie.

V roce 2011 poprvé získala kuchyně restaurace Eleven Madison Park (EMP) v New Yorku tři hvězdičky v průvodci Michelin. A už je jasné, že světoznámá restaurace švýcarského hvězdného šéfkuchaře Daniela Humma si prestižní ocenění udrží i v roce 2022. Zní to sice jako samozřejmost, ale ve skutečnosti je to celé vcelku senzace v rámci špičkové fine dining gastronomie. Vůbec poprvé v téměř 120leté historii prestižního Michelin Guide totiž získala restaurace nejvyšší ocenění za výhradně veganskou kuchyni. „Toto hodnocení má obrovský význam. Michelin jistým způsobem definoval fine dining. A kdo chtěl dělat fine dining, řídil se Michelinem," říká Daniel Humm. „Nyní jsem si nastavil vlastní pravidla, co pro mě znamená fine dining. A když se k tomu přidá i Michelin, tak to vypadá, že jsem skutečně dokázal něco změnit."

Adrià, Redzepi ... a Humm

Restaurace EMP byla zhruba po roční nucené přestávce znovu otevřena s radikálně novým konceptem. Od té doby (2021) zde vaří výhradně z rostlin a živočišné produkty se již nepoužívají. Daniel Humm, který vyrostl v Curychu a v roce 2003 emigroval do USA, se tímto krokem a nejvyšším oceněním "Guide Michelin" zařadil mezi velikány moderní kulinářské historie - spolu s Ferranem Adriou, vynálezcem molekulární kuchyně, nebo René Redzepim, průkopníkem využití regionálních surovin.

Když už kachní játra nestačí

„Když už jsme se rozhodli jít touto cestou, bylo nám jasné, že jsme se vědomě rozhodli skočit z útesu do prázdna. Nevěděli jsme, co můžeme čekat," říká Humm o kroku směrem k rostlinné kuchyni na tříhvězdové úrovni, pro kterou dosud neexistovaly žádné vzory, měřítka a téměř žádné referenční body. Podle jeho slov se však gastronomická scéna změnila a skutečnost, že to průvodce Michelin uznává, je důležitým gestem. „S foie gras už se člověk neproslaví. Samozřejmě je můžete podávat a mnoho hostů si rádo dá kachní játra, ale už to není gró elitní kuchyně," říká 46letý šéfkuchař.

Něco zvláštního

V předchozích rozhovorech Daniel Humm také uvedl, že ocenění a tituly už pro něj nemají takový význam jako před několika lety, kdy například byla jeho restaurace Eleven Madison Park vyhlášena nejlepší restaurací na světě. To se psal rok 2017. „Dnes jde o něco jiného než o samotné hodnocení. Skutečnost, že se svět mění, a že se možná mění kvůli nám, je něco výjimečného. Tyto tři hvězdy jsou jako polena do ohně, který jsme zapálili. Chceme něco změnit a samozřejmě k tomu potřebujeme určité uznání," říká Humm.

Zdrcující kritika

První veganské menu v restauraci Humm's poblíž Madison Square Parku se nesetkalo zrovna se všeobecným souhlasem. V New York Times vyšla zdrcující recenze (psali jsme ZDE), v jiných médiích byl Daniel Humm kritizován za všechno možné. „Po tolika kontroverzích a všem tom protivětru jsou tyto tři hvězdičky samozřejmě příjemným znamením. A není to jen o mně, je to motivace pro celý tým. Ceny a ocenění jsou koneckonců jistým potvrzením vaší práce," říká.

Daniel Humm svými rostlinnými pokrmy a veganskou kuchyní, která se zcela obejde bez prefabrikovaných surovin, otevřel úplně jiné dveře, za nimiž bude v příštích letech možné objevit mnoho nového. Veganské menu je dnes již samozřejmostí v mnoha špičkových restauracích, ale rozhodně to není masová záležitost. Třeba jeho slavný francouzský kolega Alain Ducasse byl od znovuotevření EMP hostem již třikrát a požádal ho o recepty na některá jídla. „To, že je moje práce inspirací pro někoho, kdo sám inspiruje, a to už dlouhá léta, je velká čest," popisuje Humm tuto zvláštní formu uznání. A Daniel se se na vaření dívá z úplně nové perspektivy: „Když se cuketa z naší farmy dostane na úroveň klasického luxusního produktu, mluvíme nakonec o vaření v jeho nejvyšší nové formě. Vytvořit ze zeleniny pokrm, na který nezapomenete, je tím skutečným kouzlem našeho řemesla."

Již brzy 80ti letý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.
Jeden z lídrů pražské barové scény Black Angel’s bar, který se nachází na legendární adrese na okraji Staroměstského náměstí, představuje gastronomickou novinku.
Řadu třinácti vín vybrala pro jeho zákazníky senior nákupčí společnosti BILLA a zároveň zkušená someliérka Eva Svobodová. Sol Vineus slaví od uvedení na trh úspěch, když za prvních 14 dní prodeje si...