Kdo bude vítěz KU Young Chef 2023?

Kdo bude vítěz KU Young Chef 2023?

Redakce Redakce foto: Mikuláš Gottwald | Jan Herch

Nominační a finálová kola jsou za námi. Soutěž KU Young Chef 2023 vyhlásí vítěze 6. května na Makro Czech Gastro Festu.

Vzdělávací program Kulinářské umění (dále jen KU) letos uspořádal již 4. ročník soutěže KU Young Chef, určené pro mladé talentované studenty z celé České republiky, kteří chtějí nastartovat úspěšnou kariéru v gastronomii. Soutěž se zaměřuje na žáky od 2. ročníků SOU a SŠ odborných gastronomických škol zapojených do vzdělávacího programu KU.

„I když je KU Young Chef primárně soutěž, jejím cílem je především propojení mladých talentů, zkušených šéfkuchařů, restauratérů a perspektivních zaměstnavatelů,“ vysvětluje Jiří Roith, zakladatel soutěže.

„KU Young Chef je nejnáročnější kulinářská soutěž pro mladé talentované kuchaře. Jsem rád, že jsem se jako trenér semifinalisty Michala Hromádky mohl na letošním ročníku podílet se stejným cílem – pomáhat mladým a ukázat jim krásy gastronomie. KU Young Chef je motivační projekt. Respekt všem, co startují revoluci v gastronomii a motivují mladé!“ říká zapálený mladý kuchař Tomáš Franek – Fénix, CEO Food Addictors.

„Velice nás těší, že můžeme být součástí. Na KU Young Chef se rodí budoucí hvězdy oboru. Když si uvědomím, že i my jsme se třeba jen malou troškou podíleli na formování jejich schopností a profesionálního směrování, mám z toho velkou radost,“ usmívá se Pavel Staněk, spoluzakladatel společnosti Potten & Pannen – Staněk.

Nominační a finálová kola proběhla v Kulinářské akademii Grosseto

Nominační kola se konala od 13. do 23. února. Patnáct škol z celé České republiky vyslalo celkem 24 kuchařských talentů. Z nich postoupilo 9 nejlepších do vyřazovacích finálových kol ve dnech 22. a 23.března.  

Soutěžní zadání pro finálová kola tematicky vycházela ze zadání nejprestižnější mezinárodní kuchařské soutěže Bocuse d’Or, jejíž národní kolo Bocuse d’Or Czech proběhne od 4. do 6. května v O2 Universu. Základními surovinami tedy byly králík, brambory a česnek. K tomu byla přidána další lokální surovina – sladkovodní ryba.

Finálová kola byla vedena formou master classes od zkušených šéfkuchařů Radka Davida, Zdeňka Křížka, Honzy Horáka a Vojty Petržely. Soutěžící měli za úkol vytvořit buď přesnou kopii nebo se inspirovat jejich pokrmy.

Velké finále proběhlo 1.4. v Makro Akademii

Do velkého finále si každý ze 3 finalistů zvolil svého kouče a přizval si do týmu další dva semifinalisty. Vytvořili tak tři silné týmy, které v jednom z neprofesionálnějším gastro studiu v republice zabojovalo o vítězství se svým dvouchodovým menu, které posoudila nejen odborná porota, ale i zástupci jejich škol, rodiny a kamarádů.

Kromě odborné poroty přišlo soutěžící pozdravit i několik dalších hvězd českého kuchařského nebe, např. Petr Kunc nebo Radek Kašpárek, v jehož restauraci Field dnes pracuje Dominik Chytka, finalista KU Young Chef 2018

Soutěž je také o týmovém duchu a gastro zážitcích. O ten největší se soutěžícím postaral Marek Fichtner, který je provedl svou kuchyní v Červeném jelenovi, kde mimo jiné působí i další finalista této soutěže z roku 2019 – Filip Ruprecht. Poté soutěžící čekalo 8 chodové degustační menu v Trezoru. 

A kdo bude vítěz?

To se všichni dozvíme až 6. května v O2 Universu na největší gastro akci roku – Makro Czech Gastro Fest.  

Absolutní vítěz a držitel titulu KU Young Chef 2023 se kromě několika věcných cen může letos těšit také na stáž v EHL ve švýcarském Lausanne - škole, která se opakovaně pyšní oceněním nejlepší hospitality školy na světě.

 
Zdroj: Tisková zpráva kuyoungchef.cz
Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.