České finále Grahamʼs Blend Series Cocktail Competition vyhrál Daniel Prokeš z Alcron baru

České finále Grahamʼs Blend Series Cocktail Competition vyhrál Daniel Prokeš z Alcron baru

Redakce Redakce foto: se svolením Premier Wines & Spirits

V pražském baru Pruts nedávno proběhlo české finále Grahamʼs Blend Series Cocktail Competition. Osm finalistů připravilo svůj originální koktejl, jehož dominantní složkou byl Grahamʼs Blend Nº5 White Port nebo Grahamʼs Blend Nº12 Ruby Port.

Prestižní soutěž zaměřená na mixování drinků z populárního portského vína značky Graham’s má za sebou české finále. Do finále postoupili zástupci převážně pražských barů a jeden barman z Lysé nad Labem. Finále se uskutečnilo v pražském baru Pruts a zanechalo ve všech účastnících silné dojmy.

Každý koktejl posoudila a ohodnotila čtyřčlenná porota, složená ze známých tváří české barové scény: Linda Rejfková, Tomáš Melzer, Jan Chovanec a Tomáš Brůha. Hodnotících kritérií bylo několik, mimo jiné se kladl důraz na vůni, chuť, inspiraci pro koktejl nebo vizuální prezentaci.

Na třetím místě mixologické soutěže se umístil Matouš Boček, na druhém Carola Urru a vítězem českého finále se stal Daniel Prokeš z pražského Alcron baru: „Grahamʼs Blend N°12 Ruby je velmi příjemné portské víno. Inspirovalo mě k vytvoření koktejlu, který by ukázal spojení mezi Portugalskem a Českou republikou. Rozhodl jsem se pro koktejl s nízkým obsahem alkoholu, impulzem k tomu bylo ovoce zobrazené na láhvi. Tyto plody jsou lokální v Česku a jde také o oblíbené ovoce hostů našeho baru. Snažil jsem se použít místní ingredience a například kyselost jsem do drinku dodal lokálním verjusem,“ zdůvodňuje svůj úspěch Daniel Prokeš.

Vítěz byl odměněn 4,5litrovou lahví portského vína Graham’s 10 Year Old Tawny a samozřejmě letenkou do portugalského Porta na globální finále koktejlové soutěže. To bude probíhat od 19. do 22. května 2024 a kromě samotné soutěže si finalisté užijí i návštěvu údolí řeky Douro a samotné město Porto.

Vítězný drink se skládá z 50 ml portského vína Grahamʼs Blend N°12 Ruby, 35 ml cordialu Ruby Velvet, 35 ml verjusu, 1 kapky pomerančového bitters a 2 kapek solného roztoku. Jako ozdobu připravil Daniel Prokeš tapiokový chips z červených bobulí a na závěrečný postřik použil extrakt z červených bobulí.

Zdroj: Premier Wines & Spirits

V kalendářích i v menu Trezoru Marka Fichtnera v pražské restauraci Červený Jelen neochvějně vládne jaro.
Odrůda Riesling je ve světě vína opravdovým pojmem. A právem! V Monarchu se 14. května v rámci řízené degustace zaměří na oblast Mosel.
Mattoni Grand Drink 2024 již zná svého vítěze, po jedenácti letech se jím opět stal český reprezentant. Martin Vogeltanz s koktejlem Nature před mezinárodní odbornou porotou vybojoval vítězství nad...
V pražském baru Pruts nedávno proběhlo české finále Grahamʼs Blend Series Cocktail Competition. Osm finalistů připravilo svůj originální koktejl, jehož dominantní složkou byl Grahamʼs Blend Nº5...
Více než 60 slovinských vinařů dostalo v pondělí 22. dubna jedinečnou příležitost prezentovat svá prémiová vína. Na neformálním setkání v Kaiserštejnském paláci, které se konalo pod záštitou...
Ve významné mezinárodní soutěži kvality výrobků Monde Selection Quality Awards potvrdila pálenka Baron Hildprandt Ze zralých hrušek vysokou úroveň českých ovocných destilátů i um zkušeného mistra...
Ako môže vyzerať podujatie, kde sa stretnú nadšenci kávy, kávoví odborníci a umelci na jednom mieste? V piatok 10. a v sobotu 11. mája sa otvoria brány bratislavskej Novej Cvernovky, kde sa už po...
20 ostrovních restaurací bylo nově oceněno tzv. „Bibem“ za nabídku kvalitní a cenově výhodné kuchyně.
Kávy od české pražírny výběrové kávy doubleshot dostaly nové obaly, které lépe odrážejí to, jak značka přemýšlí o své kávě.