Historky z Grandhotelu

Historky z Grandhotelu

Redakce Redakce foto: se svolením Grandhotelu Pupp

Kdyby mohl mluvit, vyprávěl by nejslavnější hotel v republice jednu story za druhou snad několik let v kuse. Kdo a jak využíval jeho prvotřídní servis v minulosti? Na jakém místě si VIP vychutnávají jídla z tamního Grandrestaurantu? A čí dítě jezdilo na koloběžce v Prezidentském apartmá?

Ten vchod přes malé okrouhlé náměstí, tvořené několika obchody a budovou Grandhotelu, je notoricky známý. Viděli jste jej na stránkách časopisů, v televizi, ve filmu. Je ikonický. Auta projíždí po dlažbě, do které jsou vložena jména jako Jude Law, Karl Marx nebo Scarlett Johansson. Hosté hotelu sestávajícího z několika budov, z nichž část pamatuje dokonce počátek osmnáctého století, proudí tam a zase zpátky. Samotná dlažba ovšem patří do novodobé historie, tak novodobé, že nepamatuje ani počátek 21. století, kdy se v Grandhotelu Pupp natáčela slavná bondovka Casino Royale.

Projdeme zmíněným hlavním vchodem, vlevo je prostorná, honosná recepce, vpravo průchozí salonek štědře dekorovaný množstvím živých květin. A za ním už jsou dva legendární historické výtahy. I ty si v bondovce zahrály. Ornamenty, zrcadla, patina a luxus. To vše se do nich vešlo. A taky Bond, James Bond.

„Tady, přesně tady seděl Daniel Craig, když po výhře v místním casinu povečeřel s Evou Green,“ ukazuje na konkrétní místo náš doprovod. „Proč ti, co si nenechají poradit, sami tak rádi radí?", ptá se Bond své partnerky těsně před jejich rozloučením v Grandrestaurantu. Slavný agent po jejím odchodu ještě dopíjí své Martini, které by jistě místní barmani z Becher´s baru skvěle namíchali i dnes, jen ta sklenička by už asi byla hezčí než ta, kterou drží v ruce agent 007. Pak mu to dojde, vyběhne za ní přes hotelové foyer, ale už je pozdě. A začíná honička ve stylových autech. Historický výtah cinkne, dveře zaklapnou.

Filmaři kolem režiséra Martina Campbella, Daniela Craiga, Madse Mikkelsena a dalších hvězd měli k dispozici celý Grandhotel Pupp na dva měsíce. Pupp ovšem nehrál v bondovce sám sebe, ale hotel kdesi v Černé Hoře. Přípravy natáčení a samotné natáčení bylo organizačně extrémní. „Jen kanceláře filmového štábu zabraly dvě patra,“ vzpomíná personál osmipatrového Grandhotelu.

Ani jeden z pokojů Grandhotelu není stejný. Každé jedno z 228 očíslovaných apartmá se liší, třeba jen tapeta vs. malba, koberec vs. parkety nebo přístupem, ale liší. Je to jeho výhoda, díky níž i toho nejnáročněšjího hosta dokáže s přehledem uspokojit. A to od gastronomie, přes místní skvělé spa až po nejrůznější nároky na prostory a zázemí vůbec. Jak se ale koukáme na vyrýsovaného Daniela Craiga, tak ten si asi v Grandhotelu slavný dezert Pupp neobjednal… Místní spa, prostorný relaxační bazén, fitness centrum nebo masáže mu ale po natáčecím dni určitě přišly vhod.

Pupp má své pravidelné hosty, kteří mají svůj oblíbený pokoj, vyhovuje jim poloha, výhled, zařízení, konkrétní servis a proto se vrací jenom do tohoto jednoho pokoje. Bydlí tu byznysmeni, milovníci spa a relaxu, vášniví diváci historie, politici, státníci a svůj oblíbený pokoj zde měl třeba i prezident Václav Havel. Ten preferoval císařské apartmá, nikdy ne prezidentské, i když zrovna jemu by náleželo snad nejvíce. Když ale uvidíte tu unikátní koupelnu císařského apartmá, tak prostornou, tak originální každým coulem… Tak možná to bylo tím důvodem.

Postup je jasný. VIP guide tedy asistent významného hosta zasílá do Grandhotelu speciální požadavky několik týdnů dopředu. Na to jsou v Puppu zvyklí a splnit je jim nedělá žádný problém. Třeba zatemňování oken pro VIP hosty, ať už kvůli časovým posunům nebo prostě pro jejich manýry. A tak problémů vyhovuje třeba i hollywoodským filmovým produkcím. Ostatně, jste ve Varech – reprezentujete, relaxujete, užíváte si.

Stejně si užil Vary a Grandhotel Pupp i Chris Hemersworth, slavný představitel Thora z legendárních Marvelovek, s rodinou. Bydleli ve zmíněném rozlehlém prezidentském apartmá a užívali si. Jak služby, tak samotné místo, ke kterému náleží i další samostatný pokoj se vším všudy, čímž vzniká rozšířené apartmá ve tvaru písmene L. A to někomu hodně vyhovovalo… „Nedaleko apartmá mám svojí kancelář a pokaždé, když jsem šel kolem, bylo mi podezřelé, že má Chris oboje vstupní dveře – vpravo i vlevo – dokořán,“ říká Alan Nemeš, PR manager Grandhotelu Pupp. „Stačilo ale chvíli počkat a důvod jsem uviděl. Jeho malý syn si totiž z pokojů a hotelové chodby udělal jízdní dráhu, po které dokola jezdil na své koloběžce.“ I takto neotřele přizpůsobivý dokáže hotel být.

Ve stejném apartmá bydlel i Johnny Depp, jakožto vážený host Karlovarského filmového festivalu. Jak moc využil vanu s vířivkou, privátní jídelnu, která k apartmá náleží a unikátní prezidentský porcelán, od kterého existují jenom dvě série (jedna na Hradě a druhá právě pro účely prezidentského apartmá Grandhotelu Pupp), není jasné. Johnny měl v rámci festivalu program hodně nabitý. Jisté ale je, že si užil i pár drinků v místním Becher´s baru, kde skvělí barmani míchají s Johnnym či bez něj stále prvotřídní koktejly. A že zlobil? A co jste od bohéma, který uvidí krásný bar s takovou nabídkou, čekali?

Některé z historek jednoduše zůstanou veřejným tajemstvím, které se médiím vyprávět nesmí. A pro ty si budete muset zajít přímo do Grandhotelu Pupp. Johnny zatím popadl kytaru a míří kamsi do útrob hotelu, který toho za těch 321 let zažil tolik, že by z těch historek mohly být filmů klidně desítky.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...