Nikka Perfect Serve je originální, hodně uvolněná soutěž, přitom vás kompletně prověří. Ve hře je cesta do Japonska!

Nikka Perfect Serve je originální, hodně uvolněná soutěž, přitom vás kompletně prověří. Ve hře je cesta do Japonska!

Redakce Redakce foto: se svolením respondentů

Deset barmanů, deset názorů na japonskou kulturu a na tamní whisky, deset soutěžících. České finále soutěže Nikka Perfect Serve zná své finalisty. Kdo pojede do Japonska? A jakou Nikka whisky má který z nich rád?

Nikka Perfect Serve je barmanská soutěž s jedenáctiletou tradicí. Hlavní myšlenkou je zaměření se na hosty, ne jen na produkt, jako to bývá u většiny soutěží v tomto oboru.

Právě tato soutěž povzbuzuje barmany, aby umístili hosta do středu barového zážitku.  Barmani musí být pozorní a vědomi si přítomnosti, stavu mysli a chuti svého hosta, aby v danou chvíli nabídli nejvhodnější službu a koktejl.  Proces je stejně důležitý jako koktejl samotný. Neexistují zde hodnotící tabulky a přidělování bodů... Tři porotci hrají určité role v rámci daného scénáře a barman musí umět reagovat. Jinak se chováte k rozjeté skupině fotbalových fanoušků, jiný přístup si žádá manželský pár oslavující výročí nebo host se silnou alergií na pár gayů, kteří sedí na baru vedle něj. Zároveň musí soutěžící barman projevit znalosti o značce Japonské whisky Nikka, její historii, vývoji a v neposlední řadě o jejím širokém portfoliu zahrnující třeba i gin.

Anketa VisitChef mezi deseti finalisty letošního finále Nikka Perfect Serve

Anketní otázky:

a) Jaký je tvůj oblíbený drink na bázi Nikka whisky?

b) Jaká je tvá oblíbená whisky z portfolia značky Nikka?

c) Proč ses do soutěže přihlásil, jaká byla tvá motivace?

fluent

Tomáš Bakaj, AnonymouS Shrink´s office, Praha

a) Můj oblíbeny drink na whisky Nikka je ten, který mám zrovna ve svý sklenici.

b) Vzhledem k rozmanitosti chutí v rámci portfolia je těžké vybrat šampióna. Hodně záleží na okamžiku, ale s Nikka from the Barrel člověk nikdy neudělá krok vedle.

c) V mém případě jde důvod pro přihlášení ruku v ruce s motivací. Japonsko je země číslo jedna na mém visit listu. Líbí se mi jejich kultura, historie, kuchyně. Také je to ale příležitost se účastnit soutěže s dlouholetou a krásnou tradicí, která dává barmanům velký prostor ke kreativitě.

1080 1080 kava 2

Matúš Bráth, Hemingway bar, Praha

a) Osobne preferujem intenzívnejšie koktejly typu Old Fashioned, Manhattan, Old Pal, Bobby Burns a to pretože mám rád výraznú a elegantnú chuť whisky. A to japonská whisky rozhodne je. Najoblúbenejším drinkom, ktorý som si zvolil z tejto rady je Bobby Burns, na bázi 4cl Nikka From the Barrel, 2cl Dolin Rouge, 2cl Benedictine, zástrek lemon zest, podávaný v skleničke od Remyho Savaga.

b) Nikka Coffey Malt

c) Nikka prináša niečo nové, netradičné a zaujímvé v oblasti gastronómie. Veľmi obdivujem akým štýlom je táto súťaž koncipovaná hlavne v oblasti hrania rolí a napodobovania modelových situacii v bare. Motiváciou je pre mňa už samotný koncept súťaže, spoznávanie nových ľudí, s čím ide ruka v ruke budovanie barovej komunity a udržiavanie vzťahov. V neposlednom rade samozrejme navštívenie destilérie a stretnutie s ľudmi, ktorí za touto skvelou značkou stoja.

fluent

Tomáš Čambal, bistro Kostelní 16, Praha

a) Môj oblubený drink na bázi Nikka je momentálně aj môj súťažní drink Nikka - Tai. Mám rád drinky na báze whisky z portfólia Nikka, vlastně z ktorejkoľvek.

b) Rozhodne Nikka je Nikka Coffey Grain

c) Motiváciou prihlásiť sa do súťaže je jej koncept. Na jednej strane pomyselná jednoduchosť, ktorá ale preverí zúčastnených súťažiacich a asi aj prekvapí. Nielen barmanov a barmanky, ale aj hostí a porotu.

fluent

Jiří Dvořák, BarOn, Praha

a) Osobně preferuji svěží drinky, které nenechají moje chuťové pohárky v klidu, a tak mě lákají k tomu, aby i můj pohár s nápojem nezůstal chvíli v klidu. ;-) Proto bych si při volbě koktejlu na bázi whisky vybral Whisky Smash, a to ideálně z Nikka Coffey Grain. Její chuť s lehce nasládlými tóny, ale přesto precizní a výraznou chuťovou stopou, je podle mě pro tento koktejl parádní volbou. 

b) Víte, jelikož jsem 15 let pracoval jako sommeliér, po čase jsem došel k názoru, že každé víno se hodí pro jinou příležitost. Whisky a víno jsou si v lecčems velmi podobné, oba nápoje jsou podle mě velmi kultivované, zaslouží si péči, čas a pozornost. Je tedy těžké říci pouze jednu nejlepší. Ale osobně bych poukázal na dvě, a to Nikka Days a Nikka Yoichi Single Malt. Ta první se hodí, pokud si chci užít kvalitní pití, ale zároveň nechci být rozptylován náročnější souhrou vůní a chutí, která by mohla rušit třeba fajn pokec s přáteli. Yoichi je v zásadě přesným opakem, kdy si člověk rád sedne, nalije si sklenku, vychutná si skoro až slanou chuť této whisky a může se v klidu zastavit, uklidnit se a nechat se unášet myslí do dáli. 

c) Ačkoliv se v gastronomii pohybuji 20 let, tak bar a míchání koktejlů pro mě byla „nová disciplína". Když jsem před rokem otevřel můj BarOn Újezd, velkou spoustu věcí jsem se musel učit takříkajíc za pochodu. Proto je pro mě úžasné dostat se po tak krátké době do této soutěže, navíc po boku opravdových mistrů v oboru. A zároveň tak dostat svůj podnik na barovou mapu Prahy. Postup do soutěžního klání mě navíc motivuje stále zvedat laťku, učit se, zkoušet a objevovat nové postupy, chutě a v neposlední řadě i barmany a jejich um.

fluent

Jan Lukas, Café Datel, České Budějovice

a) Můj nejoblíbenější drink z Nikka whisky je Old Fashioned nebo Rob Roy, kde vynikne jeho plná chuť.

b) Těžko říct, která whisky z portfolia Nikka je má nejoblíbenější, záleží určitě na náladě a prostředí. Pro všechny příležitosti mám doma Nikku Coffey Grain.

c) Do soutěže jsem se přihlásil, protože mě její originální styl lákal už dlouho. Chci si zkusit, jaký je formát takové soutěže a znát další názory na mou práci. Navíc od první přednášky o historii a jejím vzniku, se pro mě whisky Nikka stala srdcovkou, a patří tak mezi mé nejoblíbenější značky alkoholu vůbec. Krom toho miluji Japonskou kulturu a při velkém štěstí bych měl možnost se do Japonska touto formou podívat.

fluent

Peter Plieštik, Monkey bar Prague, Praha

a) Coco-wari na bázi Nikka Coffey Grain. Velmi tradiční způsob, jak se konzumuje whisky v Japonsku je tzv. Mizuwari – neboli spojení whisky a vody. Ovocnější a sladší variantou je Coco-wari, kde vyměníte neperlivou vodu za kokosovou vodu.

b) Speciální místo u mě má Nikka From the Barrel, ale dle chuti asi Yoichi Single Malt.

c) Baví mě koncept soutěže Nikka Perfect Serve. Je prostě unikátní a jedinečný. Průběh soutěže simuluje situaci v baru, kdy barman předává zákazníkům komplexní zážitek (drink, prostředí, pohodlí a vstřícný servis). Celý zážitek „hosta" v soutěži Nikka Perfect Serve je kritériem hodnocení úspěchu barmana, který se odváži postavit se před porotu a ukázat svoje schopnosti pohostinnosti. 

fluent

Pavel Sochor – Kro bistro&bar, Praha

a) Nikka Days nebo Coffey Grain Highball s citronovou kůrou.

b) Určitě Nikka Coffey Grain – jak na osobní pití, tak na práci za barem.

c) Nejsem moc na soutěže, mám lehký stage fright, ale koncept této soutěže je tak jiný a průběh blízký tomu, co rád dělám, že jsem to chtěl zkusit. Navíc portfolio Nikka mám velmi v oblibě a mluvit o něčem, co je mi blízké, je vždy snazší. 

fluent

Jaroslav Štrunc – My Friends bar, Plzeň

a) Jsem jednoduchý, mám rád jednoduché drinky 😊 – tudíž určitě Mizuwari – to znamená spojení whisky a neperlivé vody ve správném poměru, servírované na velký blok ledu. Možná to může pro někoho znít trochu nudně, ale jednak je to velmi silný odkaz na japonskou kulturu popíjení whisky, a zároveň je to prostě dobré… 

b) Nikka Taketsuru pure malt.

c) Podle mého názoru je to skutečná barmanská soutěž, kde jde hlavně o pohostinnost a orientaci na hosta. Drink je pouze prostředkem k vykouzlení toho správného zážitku! A já tam jdu proto, abych si to užil. Nic víc, nic méně.

fluent

Carola Urru – Anonymous bar, Praha

a) Můj nejoblíbenější koktejl na bázi whisky Nikka je Manhattan, ideální koktejl k popíjení třeba u výročí, zatímco si se svou drahou polovičkou povídáte o krásných vzpomínkách na uplynulý rok.

b) Jsem žena, takže jsem komplikovaná, ráda občas jdu proti pravidlům a ráda experimentuji v barmanském světě, proto je mou nejoblíbenější whisky Nikka Nikka Coffey Malt Whisky, v té láhvi prostě vidím svou osobnost.

c) Rozhodla jsem se přihlásit, protože se mi líbí koncept celé soutěže, která je svým průběhem neuvěřitelně náročná. Na druhou stranu se nám některé situace, které se v ní objeví, stávají téměř denně, tak proč to nezkusit? Moje motivace je jednoduchá. Je jí můj dědeček!

fluent

Jan Vlasák – Liquid Office, Praha

a) Rob Roy – klasika.

b) Nikka from the barrel – taktéž klasika.

c) Jak už jste asi pochopili, jsem klasik, tudíž mě na soutěži Nikka Perfect Serve láká, stejně jako ostatní, právě její neobvyklý koncept. Zaměření na schopnost improvizace a řešení neobvyklých situací je každodenní chléb naší profese a já jsem vděčný, že existuje soutěž, která tyto barmanské schopnosti testuje a hodnotí. Ačkoliv mám již pár barmanských soutěží za sebou, tak do této se hlásím poprvé a mou velkou motivací je prozkoumat, jak dokážu být sám sebou, i když vím, že jsem právě někým zkoumán a hodnocen.

Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...
Pod vedením stále výraznějšího šéfkuchaře Jana Knedly se finediningový koncept ve Vysokém Újezdu dostal velmi rychle mezi české gastronomické stálice. V komorním prostředí tu servírují pokrmy, které...