WOW! The Blend: S whisky mnohem dál, než byste čekali

WOW! The Blend: S whisky mnohem dál, než byste čekali

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: se svolením Pernod-Ricard

Výlet do Skotska byl WOW. Přesně to je zkratka pro Whisky of the World. A jak se tam dostanete? Třeba tak, že si jednoduše namícháte vlastní whisky!

Našim průvodcem bude jeden z největších znalců whisky segmentu v našich končinách Zdeněk Kortiš. The Blend je akce velkorysá, elegantní a gentlemanská, stejně jako náš mentor a průvodce pro tento večer.

Osobně nás vítá welcome drinkem v podobě whisky se sodou. Základem je výborná whisky Chivas 12, jejímž je Zdeněk ambassadorem. A ani soda v koktejlu není obyčejná. Bohemsca v příchuti meruňka s citronovým tymiánem se k této whisky hodí doslova náramně. Hned od začátku je vidět zkušenost, nadhled, na první pohled je zřejmé, že zážitkovou akci The Blend navrhovali profíci. K tomuto drinku navíc dostáváme hodně dobré trhané kachní maso pečené na dřevěném uhlí, douzené v bukových pilinách, a nakonec doladěné whisky The Glenlivet. Hned vedle jsou marinované cuketky s konfitovaným česnekem, balzamikovým octem a chilli. Vše z produkce Sauce & Meat. Start je to parádní.

Whisky laboratoř

Přesouváme se ke stolům, každé místo má něco jako svou vlastní blendovací stanici, na někoho to může působit jako taková malá whisky laboratoř. K dispozici jsou různé druhy prémiové whisky v drtivé většině typu Single Malt. Je to přesně ten svět, kterému vládne náš průvodce, a má nás díky edukaci dovést ke zdárnému výsledku. Ano, na konci je náš vlastní The Blend. Tedy whisky, kterou si sami navrhnete, sestavíte a odnesete v lahvičce domů.

Ale to je opravdu jenom třešnička na pomyslném whisky dortu. Zážitkem je celá cesta do světa whisky. To putování po skotských ostrovech, po palírnách, z nichž některé už neexistují a jsou zbourané, i po těch, které ještě stojí, produkují whisky, a právě díky ní se staly legendou už během svého fungování. Přesouváme se na ostrov Islay, pak na Highlands, následně zamíříme dolů na Speyside a ještě níž, do Lowlands. Jednou je degustovaná whisky krásně plná, jindy má výraznější kořeněné tóny, jednou s ní vyladíte tělo blendu, nebo mu dodáte jiskru, atraktivní chuť a také nakouřenost. Ta se mezi znalci také hodně počítá a cení.

Dozvíte se ale mnohem více. The Blend je cestou skotské whisky a tím pádem je i cestou slavné značky Chivas Regal. Ochutnáte několik jejich variant a na jedno můžete vzít jed – nikdy neochutnáte ani kapku whisky mladší než 12 let. Whisky, aby byla krásná, potřebuje čas a péči. A to Skotové umí. Zdeněk Kortiš k tomu všemu pouští atraktivní videa, komentuje významné milníky historie skotské whisky, představuje a ukazuje luxusní lahve. Vzpomíná na to, jak čeští barmani Sandra Šalatová, Ondra Hnilička a Filip Jančárek v letech, kdy vyhráli české barmanské finále Chivas Masters a následně postoupili na světové finále této prestižní soutěže, skončili všichni v TOP 3 na světě. V každém momentě zážitkového večera je jasné, že whisky je totální vášeň. Že se na ni čekat vyplatí, že se vám bohatě odmění.

Master Blenders

A přichází ta interaktivní část – namíchej si svůj blend. Podaří se nám získat pečeť od whisky ambasadora Zdeňka Kortiše? Odměrný válec plníme několika různými druhy Single Malt whisky. Pozorný host už dle předchozích informací ví, jak postupovat. Čeho dát více a které whisky jenom skutečně pár kapek. Ladíme tělo, intenzitu, doznívání chutí… Je to o představivosti, o umění předpokládat, jak se výsledný destilát bude chovat. Děláme v malém množství věc dost podobnou té, kterou každý rok dělají slavní Master Blenders ve svých domovských palírnách - snažíme se prostřednictvím nové whisky vytvořit svůj vlastní podpis, originální vizi toho, jak má ideální whisky vypadat. Daří se nám to?

Zdeněk Kortiš chodí mezi stoly, zastavuje u nadšených whisky blenderů, ochutnává, a s každým si o jeho výsledné whisky popovídá. Chce vědět záměr, hodnotí cíl a ptá se, jak jsme k němu došli. Následně vše potvrdí razítkem – prošli jsme. Zážitkový kurz The Blend je fakt WOW. Svět whisky je krásný a rozmanitý, a tato akce může být vstupní branou do něj, ale také zdrojem inspirace a vědomostí. Od koho jiného je čerpat, když ne právě od Zdeňka Kortiše? Whisky se vám pak odmění, jenom je potřeba najít si vlastní cestu. A to The Blend rozhodně nabízí. Stačí mít štěstí a vydat se tím správným směrem.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...