Nejlepší barman pro tento rok? Známe finalisty World Class

Nejlepší barman pro tento rok? Známe finalisty World Class

Redakce Redakce foto: se svolením STOCK Plzeň-Božkov

Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola, reprezentovat Česko na globálním finále.

Paloma a Margarita jsou názvy koktejlů postavené na prémiové Tequile Don Julio, které měli připravit barmani reprezentující české bary v březnovém semifinálovém klání. To se uskutečnilo v pražském baru Liquid Ofiice před porotou složenou ze zvučných barmanských jmen Tomáš Melzer, Vítězslav Cirok a Jan Šebek. Všichni tři v minulých letech vyhráli české finále a předvedli svůj barmanský um také na globálních finále. V případě Víti Ciroka dokonce dvakrát. Jejich zkušenosti i barmanský čich na potenciální finalisty by tedy měly být více, než pouhým odhadem. Samozřejmě, cit této trojice není jediným ukazatelem, podle kterého se vybírají finalisté soutěže – soutěž má nastavená přesná pravidla, do jejichž tabulek se musí soutěžící barman „vejít“.

Kdo bude bojovat o vítězství

Letos má finálová dvanáctka opět zajímavé složení. Samozřejmě v ní najdeme jména, která se dala očekávat už podle loňských ročníků i celoroční práce za barem a v barmanské komunitě. Máme na mysli Carrolu Urru, Honzu Lukase či stále výraznějšího italského barmana Luca Cerquegliniho. Legendární L´Fleur bar ve finálové dvanáctce zastupují dvě jména, stejně jako karlovarský Becher´s Bar, který za poslední roky právě pod vedením Vítězslava Ciroka a Jana Šebeka vyletěl raketovou rychlostí mezi TOP bary republiky. Mimochodem Cirok i Šebek prošli i zmíněným L´Fleur barem. Z něj vzešel, resp. v něm vyrostl i vítěz globálního finále za rok 2022, Adrián Michalčík.

Neméně zajímavými adepty na vítěze budou jistě nejenom Carrola Urru, ale také třeba Martin Vogeltanz nebo Pavel Sochor. Zde seznam dvanácti finalistů českého kola World Class pro rok 2024:

Bára Kulhánková, bar Brloh

Carrola Urru, bar Savage

František Dandáš, Becher´s Bar

Honza Lukas, Cafe Datel

Luca Cerqueglini, L´Fleur bar

Marek Šimůnek, L´Fleur bar

Martin Vogeltanz, Zapa Bar

Matouš Boček, Alma

Matúš Brath, Hemingway bar

Patrik Škamla, Becher´s Bar

Pavel Sochor, Alma

Tomáš Gec, Becher´s Bar

Z těchto jmen vzejde vítěz, který by měl letět 9. - 13. září do čínské Šanghaje, kde se o titul nejlepšího barmana pro rok 2024 (World Class Global Bartender of the Year 2024) utkají barmani ze šesti desítek zemí z celého světa.

Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku, z ní dělá prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...