Koktejly Paloma a Margarita z budoucnosti postavené na luxusní tequile. Brzy budeme znát 10 finalistů World Class

Koktejly Paloma a Margarita z budoucnosti postavené na luxusní tequile. Brzy budeme znát 10 finalistů World Class

Redakce Redakce foto: se svolením STOCK Plzeň-Božkov

V Česku odstartoval jubilejní 10. ročník celosvětově nejrespektovanější barmanské soutěže World Class. K postupu do finále mají pomoct koktejly na bázi nejprodávanější tequily v Mexiku.

Zahájení prestižního barmanského klání World Class se zúčastnilo téměř 90 barmanek a barmanů z celé republiky. Jejich prvním úkolem je připravit dva koktejly na bázi tequily Don Julio. Dle zadání se musí jednat o twist na koktejl Paloma a Margarita tak, jak si je barmani představují v roce 2042. Právě v tomto roce totiž bude svět superprémiových destilátů slavit 100 let od založení palírny La Primavera, kde se Tequila Don Julio vyrábí. Zároveň musí koktejl Margarita v sobě obsahovat i lokální prvek.

Odborná porota vybere z přihlášených barmanek a barmanů 10 finalistů, kteří se utkají o celkové vítězství a o to, kdo bude letos českou barovou scénu reprezentovat na globálním finále v Šanghaji.

Nová pravidla luxusního destilátu

Značku Don Julio založil Julio Gonzales v roce 1942 a byl to právě on, kdo při výrobě tequily stanovil standardy luxusní tequily, jak je dnes známe. Don Julio Gonzales měl vizi, chtěl vytvořit destilát, který bude výjimečný svou kvalitou a chutí. V polovině dvacátého století byla totiž tequila mnohými vnímána jako levný až primitivní alkohol. Julio se rozhodl tuto skutečnost změnit, chtěl vytvořit destilát, který bude definovat kvalitní tequillu a zároveň ji bude odlišovat od všech předchozích. A tak se zrodila Tequila Don Julio.

U vzniku Tequily Don Julio bylo jejímu tvůrci jasné, že musí začít už od základní suroviny, tedy od agáve, ze které se tequila tradičně vyrábí podobně jako mezcal. Don Julio byl průkopníkem pěstování agáve, vytvořil pravidla, jak tuto rostlinu správně obhospodařovat. K výrobě tequily začal používat starší rostliny a pěstoval je s většími rozestupy. Rostliny pro výrobu Tequily Don Julio se dodnes sbírají ručně a celý proces výroby je bedlivě kontrolován. Díky pečlivému přístupu si mohou fanoušci superprémiových destilátů vychutnat Tequilu Don Julio v její dokonalé formě.

Ta je na trhu pro milovníky tequily a koktejlů z ní k dispozici v několika variantách. Základní čirá tequila Don Julio Blanco se může pochlubit výraznou vůní i chutí agáve, v chuti dále naleznete svěží tóny citrusů. Agáve, ze které se vyrábí, se peče 72 hodin. Po samotné destilaci se tequila nechává ještě 60 hodin odležet a až poté dochází k samotnému lahvování. Vychutnáte si ji nejlépe s čokoládou, klasickým tacos neb s nakládanou zeleninou. Druhá výjimečná tequila v pořadí, Don Julio Reposado, dozrává v sudech po dobu osmi měsíců, což je neobvykle dlouhá doba. Ideální je vychutnat si ji čistou na ledu, kdy vynikne nasládlá chuť vanilky, čokolády a skořice. Ve vůni naleznete citrusové tóny s dotekem zralých peckovin. Vynikající je ale právě také do koktejlů Margarita či Paloma!

V typické baňaté lahvi najdete i tequilu Don Julio Anějo. Za její plnou chutí agáve se sladkých závěrem stojí poctivý ruční sběr agáve, pomalé pečení, dlouhá fermentace a destilace v malých kotlících. Don Julio Anejo zraje ve vypálených dubových sudech 18 měsíců, což jí dává perfektní balanc mezi chutí agáve a dřevitými tóny. Zkuste ji jednoduše čistou nebo na ledu.

Chuť i smysl pro detail v jediné láhvi

A potom je tu ještě jedna tequila. Je extrémně vzácná, oslavovaná v exkluzivních barech, restauracích a nočních klubech. Ikonická tequila Don Julio 1942. Právě ona je volbou znalců po celém světě.

Don Julio 1942 Anejo je pojmenovaná po zakladateli Donu Juliu Gonzalezovi. Mimochodem Don Julio poprvé destiloval tequilu ve věku pouhých 17 let v roce 1942. Vyrábí se v malých sériích a zraje minimálně nejméně 30 měsíců v americkém bílém dubu. Je to pozoruhodně hladká a neuvěřitelně komplexní tequila s tóny tropického ovoce, agáve a špetky skořice.

Tequila Don Julio se vyrábí na vysočině v mexickém Jaliscu, v jedné z nejúrodnějších oblastí pěstování agáve v zemi. Tamní mikroklima a jílovitá půda bohatá na minerály umožňují kvalitní zrání Agáve modré. Každá láhev tequily Don Julio je vyrobena zde a je opatřena naším číslem NOM, pečetí pravosti Don Julio, označujícím místo, kde byla tequila vyrobena.

Na rozdíl od mnoha jiných palíren vyrábí La Primavera pouze superprémiové tequily Don Julio, které jsou vyráběny se stejným důrazem na detail, jaký do tequily na začátku vložil sám zakladatel Don Julio González. A právě tuto vášeň pro výjimečnou chuť a originalitu mají barmani v rámci semifinálového kola přenést do svých koktejlů Paloma a Margarita. Drinky před odbornou porotou předvedou 4. až 6. března. Výsledky se ale dozvíme až 16. dubna. To už bude rozhodnuto, kdo postoupí do jubilejního desátého českého finále prestižní barmanské soutěže World Class.

Zdroj: World Class

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...