Rum s červenou řepou jde dohromady skvěle! Myslí si to v Belgii i v Dominikánské republice

Rum s červenou řepou jde dohromady skvěle! Myslí si to v Belgii i v Dominikánské republice

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: se svolením Warehouse #1

Výjimečné místo i výjimečná kombinace. V pražské SmetanaQ Gallery barmani míchali a kuchaři servírovali pro své hosty takové snoubení, jaké Česko ještě nezažilo. Důvodem byla rumová oslava stopadesátiletého výročí.

Párování koktejlů a pokrmů je u nás zatím ojedinělým úkazem. Gurmáni zatím stále preferují spíše vinné párování, ale tu a tam se najde unikátní akce, kde podobnou výzvu s větším či menším úspěchem zvládnou.

Zrát dynamicky

Než se ale k momentu tohoto snoubení dostaneme, musíme se podívat hlouběji do historie, abychom věci zasadili do kontextu. Začneme na Kubě, a to před 150 lety. Tam a tehdy začíná story spojení dvou emigrantských rodin ze Španělska, které mají zásluhu na tom, že si dnes můžeme my i celý rumový svět vychutnávat Ron Matusalem. Prémiový rum nezapomenutelné chuti, který překonal více než jeden a půl století bez újmy na chuti či kvalitě. Jméno biblické postavy Matusaléma mu proto sedí více než dobře. Ano, je pravda, že legenda Starého zákona posouvá Matusaléma věkem ještě mnohem dál. Ale všechno bude.

Ta jedinečná chuť, o které je řeč, tkví v systému solera, který si zakladatelé Benjamin a Eduardo Campovi spolu se svým partnerem Evaristem Álvarezem vypůjčili jako první rumaři ze světa sherry a brandy. Žádný jiný výrobce rumu před nimi - a také dlouho po nich, se k takovému kroku neodhodlal. Oni ano. A díky tomuto dynamickému zrání se jim povedlo dosáhnout jemnějšího a chuťově bohatšího rumu a tím pro něj získali až překvapivě velkou popularitu. Ron Matusalem pro svou komplexní chuť a sametovou jemnost vešel ve známost jako „koňak mezi rumy“.

Nevzdát se svých vizí

Po desetiletích úspěchů a obliby následovalo také několik dekád restrikcí. Stále se totiž nacházíme na Kubě, kde rum Matusalem vznik,l a kde mu, respektive jeho tvůrcům, dal režim Fidela Castra náležitě zabrat. V 60. letech minulého století byla firma zkonfiskována, rodina však tajnou recepturu střežila tak pečlivě, že se k ní zástupci komunistického kubánského režimu nedostali. Došlo to dokonce tak daleko, že byli potenciální dědicové nuceni se z Kuby vystěhovat.

S odstupem několika desetiletí obnovil produkci prapravnuk jednoho ze zakladatelů - Claudio Álvarez Salazar, a to v Dominikánské republice. Důvod, proč zde, je jednoduchý –země má podobné mikroklima jako Kuba. Právě Claudio Álvarez Salazar je dnes majitelem rumové značky, a jeho matka slavné dědictví udržovala při životě i v dobách, kdy rodina pobývala v USA. Tam Claudio vystudoval lékařskou fakultu, e a toto povolání později opustil, aby se mohl věnovat rodinnému odkazu, tey rumu Matusalem. V roce 2010 usedl do čela společnosti Claudiův syn a nyní reprezentuje už pátou generaci rodiny rumových vizionářů. A tady to vlastně pro nás tak trochu začíná.

Jedno dubnové odpoledne sedělo několik pozvaných lidí ve zmíněné SmetanaQ Gallery. Výhled je zde dokonalý a naše společnost snad ještě více. S námi tu totiž sedí zástupci přímo ze společnosti Matusalem. A mají k tomu několik důvodů. Jednak je to už zmíněná oslava 150 let rumové legendy. Za druhé se právě dnes představuje nový design láhve, což se také neděje každý den. Od nového roku se zužuje portfolio značky, kdy budou dostupné již pouze lahve, a to Matusalem Gran Reserva 15 a Matusalem Gran Reserva 23. Ty se navíc brzy dostanou na světový trh v elegantnější a atraktivnější verzi než doposud. Díky nim bude Matusalem působit ještě více prémiovým dojmem než doposud.

Před námi stojí Hektor Monroy, Head of Consumer Experience rumu Matusalem a svou přednášku začíná nezvyklou degustací – to by mohlo být třetím důvodem dnešního setkání. Nezvyklou tím, jak se k rumu ve skleničce chovat, jak nastavit tělo i mysl pro co nejdokonalejší vychutnání si destilátu. „Obraťte hlavu doprava, na úroveň pravého ramene a přivoňte,“ doporučuje Hektor postup, kterým si podle jeho slov, zavřeme jednu hemisféru a tím budeme vnímat pouze některé nuance vůní. To samé pak zopakujeme i na levé straně. A podobně nezvyklých doporučení dostaneme v průběhu této degustace hned několik.

Přinést něco nového

Proslulé vizionářství lídrů, kteří stojí za rumem Matusalem rozhodně není na ústupu. Odpoledne nám to Hektor objasnil v rámci přednášky, mluvil o čtvrtém důvodu dnešního nezvyklého setkání, tedy o novém projektu snoubení koktejlů a pokrmů na základě vědeckých poznatků. Večer jsme to pak zažili doslova v praxi.

Pokud vám přednášející tvrdí, že dobře jíst je vlastně forma umění, můžete v pohodě souhlasit. Poslouchá se to o to lépe, když sedíte uprostřed velkých pláten v galerii a celé to dává smysl i díky dalším argumentům. Společnost Matusalem totiž navázala spolupráci s belgickou laboratoří FoodPairing, kde se na produkt jako takový dívají velmi seriózně. Je to důležité nejen pro chuť nápoje, ale také pro výsledný komplexní zážitek. Oproti tomuto vědeckému přístupu, v pomyslném kontrastu, stojí krátký film, prostřednictvím kterého nám Hektor představuje začátky rumové společnosti, kde se tvůrci nechávají inspirovat místy, hudbou, lidmi, tvary a okamžiky.

K podobnému okamžiku se ve stejný večer sešla nevelká společnost milovníků prémiových rumů a znalců gastronomie. S nimi také barmani, ambasadoři společnosti Ultra Premium Brands, která rum Matusalem na českém trhu zastupuje, a v neposlední řadě tu byli kuchaři z nedaleké restaurace Mlýnec, kteří pod vedením šéfkuchaře Vladimíra Vaníčka spolu s barmany vytvořili pro hosty skutečně nezapomenutelný zážitek, jehož základem byla právě studie snoubení pokrmů, za níž stojí spolupráce rumu Matusalem a laboratoře FoodPairing.

Začínáme koktejlem Beats Negroni, jehož bází je Matusalem Gran Reserva 23, vermut infuzovaný červenou řepou po dobu 72 hodin, Campari a redukce z červené řepy. Kousek sušené řepy navíc jako garnish je na okraji skleničky. Protějškem z kuchyně tomuto drinku je Gruyére kroketa se salámem chorizo, koktejlovou omáčkou a řepnými listy. Start degustační večeře je to více než vydařený. Většina hostů se dokonce shodne na tom, že se jedná o jedno z nejlepších snoubení ve smyslu koktejl-jídlo, jaké kdy ochutnali. Souhlasíme.

Hibiscus H2O je název druhého koktejlu, tentokrát na rumu Matusalem Gran Reserva 15 s ibiškovou infuzí a čerstvou citronovou šťávou. Tento svěží drink kuchaři kolem Vladimíra Vaníčka párují s Buffalo Mozzarellou, mangem, fermentovaným rajčetem, pistáciovým pestem a ibiškem. Velmi zajímavé, odlehčené párování, které nám chuťovou paletu dobře připraví pro další chod.

Tím je Salty Pinot Noir. Ano, Matusalem Gran Reserva 15 se zde v drinku snoubí přesně s tímto vínem, doplněným o redukci ze slaných kešu ořechů. K tomu všemu se pak náležitě hodí křepelka s kešu ořechy a salámem salchichón.

Na závěr kuchaři přináší Rozebraný cheesecake s verbenou, malinami, banánem a čokoládou. Barmani se opět vrací k bázi Matusalem Gran Reserva 23 a k tomuto dezertu na ní vystaví koktejl A Blend of Cask, kde zmíněný prémiový rum ve sklenici doplňují o sherry Pedro Ximenés, mořskou sůl, 90% čokoládu a extra panenský olivový olej. Definitivně nejzajímavější kombinace večera a perfektní tečka za unikátní degustační večeří se povedla výborně.

Tóny ananasu a banánu, doplněné o smetanové i dřevité tóny s dotekem vanilky rumu Matusalem Gran Reserva 23 i komplexní a jemná chuť rumu Matusalem Gran Reserva 15 díky ojedinělému snoubení s pečlivě vybranými surovinami v pokrmech doslova vyzývají k dalším podobným gurmánským dobrodružstvím. Tento večer by mohl všem pochybujícím bez zaváháni doložit, že snoubení koktejlů a pokrmů má smysl i své místo třeba v příštích pop-upech či jiných situacích, kdy chcete nabídnout hostům něco navíc.

Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku, z ní dělá prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...