Jan Albrecht představuje: rum Plantation Stiggins' Fancy Pineapple

Jan Albrecht představuje: rum Plantation Stiggins' Fancy Pineapple

Redakce Redakce foto: se svolením Warehouse #1

Jste připraveni na letošní pražský Rumfest, který se uskuteční 20. května ve Žlutých lázních? Jeden ze špičkových českých rumových odborníků Jan Albrecht bude na místě připraven seznámit vás s klasickými, ale i novými lahvemi slavného rumu Plantation. Honza bude mít navíc v rukávu story jednotlivých rumů a některé z nich vám přinášíme také.

Tento příběh začíná docela netradičně. Barový historik David Wondrich totiž vyzval rumového guru Alexandra Gabriela, aby vytvořil rum, který byl a je velmi oblíbený na Barbadosu. Rum, který má šťávu, který bude jednoduše jiný. Díky tomu si dnes můžeme vychutnávat „ananasový rum“.

Dle slov Jana Albrechta se Alexander Gabriel těmto slovům nejdříve pousmál, nakonec ale výzvu přijal a dal tak vzniknout unikátnímu Plantation Stiggins' Fancy Pineapple.

V Maison Ferrand, domově rumů Plantation, ale i ginu Citadelle a cognacu Ferrand, říkají, že tento rum je poctou postavě reverenda Stigginse, kterou vytvořil slavný Charles Dickens pro román Kronika Pickwickova klubu. Právě Stigginsův oblíbený nápoj je ananasový rum.

Jedná se o blend rumů z melasy, z palíren sídlících na Barbadosu (West Indies Distillery), Jamajce (Long Pond Distillery) a Trinidadu (Trinidad Distillery Ltd.). Na Jamajce a Trinidadu proběhne vždy kolonová destilace; rum, který v blendu zastupuje Barbados je vyrobený kolonovou a kotlíkovou destilací. Ano, znalci rumů již vědí – rum Plantation Stiggins' Fancy Pineapple je blendovaný ze skvělých rumů Plantation 3 Stars a Plantation Original Dark. A navíc je ještě něčím ozvláštněný.

Slupky ananasu odrůdy Victoria se pro tento rum totiž macerují v rumu Plantation 3 Stars, který se po té destiluje na destilačním kotlíku přímo v palírně Ferrand ve Francii. Samostatně se vyzrálá dužina ananasu maceruje v rumu Plantation Original Dark. Destilát a macerát se následně blendují dohromady. Výsledný rum má bohaté a delikátní tóny ananasu, podtržené náznaky kouře a hřebíčku.

Ve vůní vás příjemně překvapí bohatý a lahodný buket, zvýrazněný kouřovými tóny a vůní tropického ovoce, ananasu, citrusové kůry a nádechem hřebíčku.

„Co se mi ale nejvíce u tohoto rumu líbí, je, že nejde prvoplánově za chutí ananasu,“ říká Jan Albrecht. „Naopak, Alexandre Gabriel chuť ananasu do rumu pouze elegantně zakomponoval. Rum tam působí svěže, elegantně a zcela jinak než ostatní produkty.“ A je to tak, Plantation Stiggins' Fancy Pineapple má skutečně šťávu. Chuť se otevírá strukturovaným, příjemným pocitem zralého banánu, ananasu a koření hřebíčku, které se vrství v příjemném kouřovém závěru.

Většina z nás si tento rum vychutná především samotný, ale je také perfektním příkladem, kdy je možné takto dobrý produkt také použít i do jednoduchého koktejlu. V tomto případě se jedná o drink Daiquiri, který z toho rumu doporučují připravovat i samotní zástupci Maison Ferrand.

Plantation Stiggins' Fancy Pineapple je výborný, zcela unikátní rum, na který jinde nenarazíte. Nápad, který na začátku Alexandre Gabriel bral spíše jako vtip, se postupem času přetavila v reprezentativní a originální počin. A také je to o důvod víc nadále objevovat široké portfolio rumů Plantation.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...