Do Toskánska za vínem

Do Toskánska za vínem

Redakce Redakce foto: se svolením Castello Pomino Frescobaldi

Za každou lahví je vášeň vinařů, kteří své vinice a terroiry znají do nejmenšího detailu. Jejich umění vytvářet špičková vína vyžaduje železné pravidlo respektu. Je to úcta k místní tradici, která je vede i díky inovacím nebo avantgardním řešením. Toskánské vinice obdělávají v harmonii a klidu a nechávají vzniknout ta nejlepší vína už 700 let.

Respekt ke každému jednotlivému terroiru, který je výsledkem jedinečné kombinace půdy, nadmořské výšky a mikroklimatu, je nutností, pokud chcete do láhve stáčet dokonalé víno. Každé místo - každý terroir vám přitom může nabídnout víno s vlastní jedinečnou osobností. A přesně taková jsou vína z vinařství Castello Pomino Frescobaldi.

Story jedné z nejslavnějších italských vinařských dynastií

Frescobaldi je průkopníkem výroby vína v Toskánsku. Je jednou z nejstarších vinařských rodin v Itálii, která se vinařstvím zabývá již více než 700 let, což čítá práci dobrých 30 generací vášnivých vinařů. V roce 1308 rodina poprvé začala pěstovat vinnou révu a započala svou cestu významného toskánského výrobce vína. Od období renesance až dodnes je jméno Frescobaldi spojeno s tradicemi a obchodním životem Florencie. Jsou světově proslulí vlastnictvím jedenácti italských statků, z toho šest z nich najdete v Toskánsku a pět dalších ve Furlansku. Právě na jejich pozemcích se nacházejí některé z nejlepších vinařských oblastí regionu. Patří mezi špičku vinařů v Toskánsku, kteří svá vína distribuují do více než 65 zemí světa.

A co místo, to jiná vína. Přitom všechna tato vína jsou důkazem osobitosti dané oblasti, která se odráží v jejich bohaté chuti. Členům rodiny Frescobaldi přitom koluje v žilách nejenom víno, ale i průkopnictví. Jsou to právě oni, kdo se v regionu přičinili o moderní výrobu vína i tím, že zavedli mezinárodní odrůdy révy včetně Chardonnay, Cabernetu a Merlotu.

Udržitelnost a respekt

V roce 2012 získaly vinice Frescobaldi od regionu Toskánsko certifikát AgriQualita za používání ekologicky udržitelných zemědělských technik při zachování přirozeného prostředí. Společnost využívá fotovoltaické systémy, které přeměňují sluneční záření na využitelnou elektrickou energii. Také díky využívání obnovitelné energie a svědomité péči o vinnou révu se společnost Frescobaldi stala jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších vinařských společností v Itálii. Věhlasu se ovšem těší mezi milovníky kvalitních vín na všech kontinentech.

Dnes na jednotlivých vinařstvích pracují samostatné vinařské týmy – vinaři, kteří znají místní terroir – a dávají přednost mírně odlišným postupům. „Aby vyjádřili jedinečnost dané lokality,“ vysvětluje Lamberto Frescobaldi, pokračovatel rodu a prezident vinařské společnosti Frescobaldi. „Je důležité respektovat každou lokalitu a v každé lokalitě je třeba dělat to, co je pro ni nejlepší. Takže když za mnou někdo přijde a řekne: Aha, vy máte docela velký počet statků a docela velkou produkci svých vín, odpovím, že s tím vlastně nesouhlasím, protože když naše portfolio rozdělíte a podíváte se na něj podle lokalit, tak se z něj stávají malá vinařství. A v každé lokalitě se snažíme s tímto přístupem malého vinaře dělat s každým vínem to nejlepší, co umíme.“ A právě tato vína do Česka nyní dováží Premier Wines & Spirits.

Pokud tedy máte nutkání ochutnat bílé, svěží víno, zvolte Pomino Bianco DOC 2022. Rodí se totiž v jedné z těch oblastí Toskánska, které se mohou pyšnit svou vhodností pro výrobu bílého vína. A Pomino Bianco má své rodiště v nadmořské výšce až 700 metrů. Právě tam vzniká tato rafinovaná a elegantní směs odrůd Chardonnay a Pinot Blanc. Jiskrná, slámově žlutá barva se zelenkavými odlesky. Ve středně intenzivní vůni najdete tóny zelených jablíček a hrušek, exotického ovoce, stejně tak bohatou květinovou složku. Chuť je středně plná, přímočará a velmi osvěžující, s výrazně ovocnými tóny. Delší citrusový závěr s jemnou minerální linkou. Skvěle doprovodí rybí předkrmy, salát s chobotnice nebo jemné úpravy kuřecího masa.

Hledáte-li ale něco více unikátního, potom sáhněte po víně Pomino Bianco Benefizio Riserva DOC 2021. Jedná se o první bílé víno v Itálii, které kvasilo a zrálo v barikových sudech z vinic poprvé vysázených již v roce 1855. Důležitý je tu ale i rok 1973, tehdy totiž poprvé vinaři dodělali právě Pomino Bianco Benefizio Riserva. A od té doby patří ke skvostům vinařského nebe. Krásná zlatavě žlutá barva se střední viskozitou. Vůně je středně intenzivní, s tóny rozkvetlého sadu, exotického ovoce či kandovaných citrusů, v pozadí s nádechem sladkého koření a ušlechtilého dřeva. Chuť je plnější a bohatá, příjemně krémová a svěží, s pevnou kyselinkou. Delší šťavnatý závěr s lehkou stopou citrusové kůry a sladkého koření. Pokud si toto víno nalijete do skleničky k mořským rybám s máslovou omáčkou, k pečené drůbeži, k drůbežímu soté či ragú nebo ke svatojakubským mušlím, okusíte dokonalý zážitek.

A nakonec je tu ještě jedno doporučení. Nezaměnitelné Rulandské modré z Pomina - Pomino Pinot Nero DOC 2021. Je v něm zachycená jedinečná kvalita oblasti, kde se produkují věhlasná elegantní vína. Osloví vás jiskrná rubínově červená barva se střední viskozitou. Vůně je středně intenzivní, s tóny peckového a lesního ovoce, v pozadí s nádechem sladkého koření a dřeva. Chuť je středně plná a svěží, s hedvábnou tříslovinkou a ovocným charakterem. Středně dlouhý, šťavnatý závěr se stopou koření. Toto víno otevřete a nechte mírně nadechnout, následně podávejte k hovězímu roastbeefu, telecí pečeni, dušeným masům na kořenové zelenině a víně nebo k jehněčím kotletkám. Bude to nádhera!

Jako malý poskakoval kolem maminky v kuchyni, koukal jí pod ruce, ale nikdy se vaření nevěnoval. Kuchařské ambice neměl ani na vysoké škole, ale bavily ho burgery. Nyní je Petr Pavlů alias Pedro se...
Místní legenda praví, že obyvatelé vesnice v regionu La Palma jednoho dne objevili terejovo hnízdo s překvapivým obsahem. Místo vajec se v něm nacházela lahev s nejlepším rumem, jaký kdy pili. Díky...
Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku z ní dělají prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.