Jedinečná záležitost. Nikka Perfect Serve má své finalisty. U soutěže si vyzkouší disciplíny, které nikde jinde neuvidíte

Jedinečná záležitost. Nikka Perfect Serve má své finalisty. U soutěže si vyzkouší disciplíny, které nikde jinde neuvidíte

Redakce Redakce foto: se svolením Warehouse a respondentů

San Francisco volá! Právě v tomto americkém městě se letos uskuteční globální finále Nikka Perfect Serve. Předchází mu patnáct regionálních finálových večerů, ze kterých vzejde reprezentant země. A Česko je jednou z nich. Kdo ho bude reprezentovat?

Letošní téma prestižní soutěže Nikka Perfect Serve má název Druhá polovina a vzdává hold dualitě, která je středobodem společnosti Nikka už od jejích počátků, kdy začala budovat most mezi Skotskem a Japonskem, dualita je i v příběhu lásky mezi zakladatelem Masatakou a jeho ženou Ritou, a nepochybně ji nacházíme i ve vztahu dvou sladových palíren Yoichi a Miyagikyo. Pomyslnou druhou polovinu ale také objevujeme v blendovaných whisky Nikka, které spojují sladové i obilné whisky vyráběné tradičními i inovativními způsoby.

Letošním úkolem barmanů je vytvořit druhou polovinu Nikka whisky, ginu nebo vodky podle vlastního výběru. Bude potřeba prokázat kreativitu a porozumění značce Nikka tím, že barman propojí čistou porci svého oblíbeného destilátu Nikka s nealkoholickým koktejlem, který zvýrazní, vyladí nebo doplní chutě vybrané čisté whisky, ginu či vodky, a vytvoří tak harmonický a komplexní zážitek v jediném koktejlu.

Anketa VisitChef mezi deseti finalisty letošního finále Nikka Perfect Serve

Anketní otázky:

a) Kdy a kde si poprvé objevil(a), že Japonsko také produkuje whisky a kdy si se dostal(a) ke značce Nikka?

b) Proč si se přihlásil(a) do soutěže a jaká byla tvá motivace?

c) Jak se značkou Nikka pracujete u vás v podniku a na jaký drink bys k vám pozval hosty, aby ji ochutnali?

Matúš Brath, Hemingway bar, Praha

a) Už to je to nejaký čas, čo som prvýkrát sledoval Stana Vadrnu pri práci so značkou Nikka v Nitre, v Záhire. Táto inšpirácia ma priviedla k spoznávaniu čara japonskej whisky. Som veľmi rád že som začínal poznávat japonskú whisky prostredníctvom príbehu Masataky. Veľmi ma nadchla filozofia a príbeh tejto značky, ako i jeho osobnosti.

b) Motivácia je jednoznačná, vžiť sa do role a hrať s hosťom hru, pri ktorej sa maximálne zabaví, užije si to a dozvie sa niečo nové a zaujímavé. Barmani vždy posúvajú svoje hranice v rámci pohostinnosti a kokteilov. Je dôležite nechať bokom svoje ego a prežívať momenty s každým koho nám život prinesie. Naviazanie nových kontaktov, prepojovanie ľudí, možnosť byť tu a teraz pre niekoho je skvelá píležitosť. S portfóliom Nikka sa snažím pracovať elegantne a s úctou.

c) Milujem pripravovať intenzívnejšie variáce typu: Bobby Burns, Manhattan, Old Fashioned, Boulevardier, Vesper, ale i lahšie variace Smash, Whisky Soda, Coco wari... Kreativite sa medze nekladú a rád naplním každé očakávanie v rámci kokteilov, mám rád výzvy – to je moje.

Jaroslav Jeřábek, AnonymouS bar, Praha

a) Bylo to zhruba před osmi lety, kdy jsem po tříletém působení v klubových barech, posunul do prostředí mixologie a koktejlových barů. Vzhledem k tomu, že pocházím z Moravy a tenkrát u nás povědomí o ne tak komerčních či kvalitních značkách nebylo, museli jsme všichni hledat někde jinde. Já začal tenkrát v Kroměříži. 

b) Soutěž sama o sobě mě uchvátila v loňském roce, kdy jsem byl pouze na semináři Stana Vadrny a podpořit své kolegy, kteří se do finále dostali. Soutěž pro mě byla něco absolutně jiného, než co jsem do té doby viděl a měl za pojem barmanská soutěž. Nekonvenční styl, lpící na kvalitě, a vaše přirozené schopnosti a dovednosti, přizpůsobit se běžným, ale i neobvyklým situacím v baru

c) V baru AnonymouS, ve kterém působím, se pracuje s portfoliem značky Nikka převážně na custom úrovni. V menu prozatím není, nicméně u nás nepodléhá nabídka pouze signature menu, ale záleží také na našich schopnostech nebo zájmu představit hostům něco jiného, něco, co nás baví nebo nám chutná. V této chvíli bych veškerou klientelu pobídnul k tomu, aby k nám přišli na koktejl, který je twistem na Cambiar, který vyhrál v roce 2015 Bacardi competition a je bázovaný na Nikka whiskey podle vašeho výběru, Sherry, Verjusu a Francouzské vanilce. Jeho obdoba bude také v novém menu, které se spatří světlo světa 5. listopadu.

fluent

Peter Plieštik, Café Slavia/Forbina, Praha

a) Myslím si, že to bolo na barmanskom kurze Prague Bar Academy, ktorý v tej dobe organizovali chalani z Black Angel’s spolu s Alexom Timsom. A práve whisky mal na starosti jeden z dvojice Zdeněk Hartman alebo Pavel Kubík. Dostali sme sa i k japonským produktom a taktiež k whisky od spoločnosti Nikka. Pár dní na to už som po eshopoch zháňal Nikka From the Barrel a neskôr som s ňou oboznámil i najbližšiu rodinu na Slovensku.

b) Zistiť či to minulý rok s mojim výberom do finále a celkovým výkonom nebola iba náhoda alebo šťastie.

c) Zatiaľ pracujeme na otvorení, ale môžem prezradiť, že whisky Nikka bude mať svoje zastúpenie i v našom bare. Okrem toho, jeden zo stálych členov nášho nového barového tímu, Jan Vlasák, je minuloročným víťazom českého finále tejto súťaže. V prípade, že sa mi to tento rok tiež podarí, tak by sme okrem zaujímavej ponuky Nikky mali aj celkom silný tím.

fluent

Filip Bureš, Habañero Music Bar, Litoměřice

a) Poprvé jsem se více dozvěděl o japonské whisky ve svých barmanských počátcích, při jednom z prvních školení, bude tomu nějakých pět let. Osobní zkušenost se značkou Nikka přišla o dva roky později, kdy jsme ji zařadili do svého barového sortimentu, ve kterém má své pevné místo do dnešních dnů. 

b) K přihlášení do soutěže mě motivovala možnost nasbírání zkušeností a práce se zajímavým produktem. Zároveň se jednoznačně jedná o velkou výzvu, alternativa k této soutěži zkrátka na trhu není a to z ní dělá jedinečnou záležitost.

c) S Nikka whisky v Habañero music baru pracujeme velmi rádi, většina zákazníků si ji vychutná v čisté podobě, kterou také preferujeme s přihlédnutím k preciznímu přístupu k výrobě této whisky. Rozhodně však umíme nabídnout i zajímavé Higball koktejly na jejím základu. 

fluent

Tomáš Bakaj, AnonymouS Shrink´s Office, Praha

a) Klamal by som, keby som tvrdil, že si pamätám kedy a kde som zistil o produkcii whisky v by som klamal že si pamätám, ale približne pred 8-9 rokmi. K Nikke ako take som sa dostal približne v roku 2017.

b) Dôvod prečo som poslal prihlášku je súťaž samotná. Minuloročná skúsenosť mi dala veľa, a tak som sa rozhodol, že to tento rok skúsim znova. Motiváciou je aj destinácia samotná, či už na svetové finále v San Franciscu, alebo v prípade úspechu v ňom a následná návšteva Japonska.

c) Hosťa by som pozval na samostatnú, čistú bez ľadu. Aby mal možnosť sa zoznámiť s chuťami a aromatikou, ktoré ukrýva, na základe reakcie by sme potom riešili čo by si predstavoval za drink.

fluent

František Dandáš, Becher's Bar, Karlovy Vary

a) Ke zjištění, že Japonsko také produkuje whisky, jsem se dostal na samém začátku mé barmanské kariéry, kdy jsem se snažil prohloubit své znalosti o výrobě tohoto destilátu. Hned na druhý den jsem se ji proto vydal vyzkoušet do baru, a shodou okolností to byla zrovna Nikka from the Barell.

b) Vždy mě lákalo vyzkoušet si Nikka Perfect Serve, líbí se mi jedinečný formát soutěže, principy, na kterých staví, a hlavně produkt, se kterým se pracuje. Motivací pro přihlášku mi byla vidina rozšíření obzorů ve světě japonské whisky a fascinující japonské kultuře.

c) Se značkou Nikka u nás v baru pracujeme celkem často, nejčastějším příkladem je,  když si host přeje vytvořit nějaký speciální koktejl na míru, či doporučit unikátní whisky. Proto bych každému čtenáři doporučil zastavit se k nám do Becher’s baru vyzkoušet koktejl “ušitý” na míru jeho chuťovým pohárkům, jenž by vyzdvihoval právě whisky Nikka.

fluent

Sergei Tarabrin, Tretter´s American Bar, Praha

a) Poprvé jsem objevil značku Nikka, když jsem odešel z mé první barmanské práce a hledal jsem nové místo. Dostal jsem se do baru, jehož majitel byl velký milovník ginu a whisky, a tam jsem se právě dozvěděl, že existuje japonská whisky, a že je považovaná za velmi kvalitní a celosvětově známou. Měli jsme velmi širokou nabídku od značky Nikka, takže jsem se s ní relativně rychle a dobře seznámil, a od té doby to pořád miluji. 

b) Když jsem slyšel, že probíhá soutěž Nikka v Praze, tak jsem neváhal ani minutu, protože za prvé jde o hezký způsob seznámit se se značkou, kterou miluješ, ještě více, a za druhé - sama soutěž je velmi zajímavá a člověk potřebuje velké znalosti a zkušenosti nejen z barmanského života. Je to krásná příležitost seznámit se s velkými profesionály, podívat se na sebe z jiného úhlu a zlepšit se.

c) U nás v Tretter´s American Baru v Obecním domě často nabízíme Nikku jako samostatnou whisky, ale zároveň děláme spoustu klasických koktejlů na bázi Nikka: nejoblíbenější je bezesporu Old Fashioned na bázi Nikka from the Barrel nebo také Boulevardier. Když bych ale vynechal tzv. "klasiky", tak je zde pár mých signature drinků jako Sparkling Japan, což je perlivý drink na bázi Nikka from the Barrel, citronové šťávy, bezinky a sody nebo můj twist na Vodka Martini tzv. Dirty Japan, kde používám svůj vlastni nálev z rajčat, česneku a kopru, a také Nikka Coffey Vodka. Možností je spousta, rádi vás uvidíme u nás v baru.

fluent

Mariam Ahmed, Bar and Books Týnská, Praha

a) Abych byla zcela upřímná, svět whisky mi byl naprosto cizí až do doby před dvěma lety, kdy jsem nastoupila na svou první směnu v Bar and Books. Vzpomínám si, jak mi ukázali nabídku whisky a já si pomyslela... ach ne, už zase! Právě jsem vystudovala medicínu, takže mě pohled na ten obrovský nápojový lístek plný nespočtu whisky trochu vyděsil. Tak jsem udělala to, co každý student... Začala jsem studovat a japonská whisky byla na začátku našeho menu (Nikka from the Barrel byla na úplně prvním místě). Neměla jsem jinou možnost, než s ní začít, a jsem ráda, že jsem to udělala - četla jsem o mýtech japonské výroby, o vývoji japonské whisky před a po druhé světové válce, o všech důvodech, které ji dělají jedinečnou. Bylo těžké se o ni nezajímat a tak nějak přirozeně se mi průvodcem stala právě Nikka.

b) Kolega a náš manager Michal Durinik mě k tomu vybídl a namotivoval. Řekl mi, jaký to bude nezapomenutelný zážitek. Pracuji pro jeden z nejlepších whisky barů a mou motivací je pracovat na našem motu: Milujeme Whisky a ještě raději ji podáváme.

c) V Bar and Books máme rádi Nikku a víme, že naši hosté ji mají rádi také. Proto jsou všechny naše lahve Nikky umístěny přímo na baru (saháme po nich... hodně!), jsme hrdí na naše portfolio Nikky v obou barech, včetně velmi žádaných lahví, které se už bohužel nevyrábí. Mohou být podávány čisté nebo na oblíbený způsob našich hostů, jako Old Fashioned s naším domácím jasmínovým sirupem, bitterem.

fluent

Nikol Talčíková, Destiny bar, Třinec

a) Nikku a obecně whisky produkci z Japonska jsem poprvé objevila teprve před rokem, kdy jsem začala pracovat za barem u nás v Destiny v Třinci. Oproti nabídce ze zemí, které máme standardně spojené s výrobou whisky, nabízela jistý "wow" efekt, a tak mě zaujala. Prakticky okamžitě jsem zjistila, že tato značka pro barmany pořádá soutěž, řekla jsem si, že to bych chtěla jednou zkusit. A to mi pomohlo se zajímat o Nikku ještě víc.

b) Mám obrovskou radost, že jsem dostala příležitost se účastnit takové jedinečné soutěže, jakou je Nikka. Člověk tam pozná sám sebe, jak se umí postavit k různým situacím a věřím, že mě tahle soutěž posune o něco dál. Do soutěže jsem se přihlásila, protože mě Nikka whisky strašně baví svou jedinečností, chutí i historií.

c) U nás hlavně fungujeme za barem tak, že hostům mícháme na přání a když hledají něco netradičního, kde vynikne použitá báze, tak whisky Nikka je jasná volba. U nás máme tři druhy Nikky, takže dokážeme hostovi namíchat téměř cokoliv na přání, já mám osobně ráda Whiskey sour z Nikka Coffey malt.

fluent

Matouš Boček, Alma, Praha

a) V rodných Pardubicích, kde jsem před 2 lety začínal jako barman v koktejlovém baru. Přirozeně přes skotskou whisky jsem se dostal k té japonské a tím ke značce Nikka samotné.

b) To je jednoduché… Nikka mě zkrátka baví, tak proto.

c) U nás v Almě bych vám připravil whisky highball z blended whisky Nikka From the Barrel. Zdánlivě jednoduchý, snadně pitelný delší koktejl skládající se pouze z whisky a vody, vyladěný ale do posledního detailu. Celý obsah koktejlu, tedy whisky a vodu, vám nakarbonizujeme pomocí oxidu uhličitého, čímž se všechna tekutina krásně naperlí a servírujeme na velký blok ledu v namrazené skleničce. Nebo si můžete pochutnat na čistém panáku desetileté single malt Yoichi lahvované v roce 2023 nebo i na její předchůdkyni, která se vyráběla do roku 2015.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...