Umění nepolevit. Café Bar Pilotů v novém menu propojuje štamgasty a umělce s koktejly

Umění nepolevit. Café Bar Pilotů v novém menu propojuje štamgasty a umělce s koktejly

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: se svolením Café Bar Pilotů

Nejhezčí vršovický bar zvolil pro tvorbu svého menu, které nazval jednoduše Art, hodně nezvyklou cestu. Nejenom, že zapojil celý tým, ale i kreativní štamgasty, včetně například herce Stanislava Majera nebo mistrů destilatérů Ondřeje a Petra z Landcraft Distillery.

Piloti, tedy minimálně jedna část týmu, současně vystoupili ze své komfortní zóny. Propojením barmanů a hostů totiž vzniklo reálné riziko, že drinky nebudou vytvořené dle představy barmana, ale podle toho, co si vymyslí host. A také bylo potřeba jinak komunikovat.

„Vytvořit koktejlové menu je jednak časově náročná záležitost a za druhé je u nás celý tým déle než rok, což se dlouho nestalo, tak proč jim nedat možnost na menu také pracovat,“ vyjmenovává argumenty a současně bolesti kreativního procesu Vojtěch Drahokoupil, který se svojí manželkou Lucií Café Bar Pilotů vybudoval a také jej vlastní. Mimo to je ale také stále barmanem na plný úvazek, což samo o sobě podtrhuje předcházející myšlenky o nedostatku času.

Vznikla proto myšlenka nechat vzniknout společný výtvor – menu Art. Autory koktejlů jsou osobnosti živící se především řemeslem, ty nejdříve Vojtěch s Lucií oslovili, obeznámili je s ideou a následně po jejich souhlasu odevzdali do rukou barmana. Ten s nimi konkrétní drink vytvořil. Ale ani to nebyla jednoduchá cesta. Kus od kusu bylo potřeba výtvory ladit, dotahovat je, přitom ponechat ve stavu, který vyhovuje oslovenému hostu, ne nutně barmanům nebo nedejbůh Vojtěchovi! Ostatně ten u našeho rozhovoru přiznal, že některé myšlenky by do koktejlů přetavil úplně jinak. Mít ale jako autora, nebo chcete-li spoluautora, konkrétního drinku zajímavou osobnost s sebou nese přidanou hodnotu.

A to doslova. Například spisovatelka Bianca Bellová připravila pro hosta dlouhou a krátkou povídku, kterou s koktejlem (rum, Marvud 2021, zázvor, vermut a mediterranean tonik) host dostane. Pánové z Landcraft Distillery zase pro tuto příležitost vytvořili trnkový spirit, který dohromady s ginem, amarem Nonino a kořením dává dohromady velmi zajímavý drink. Atraktivní je jistě i malá chuťovka v podobě garnish z modrého sýra z farmy Henrieta, k tomu smetana a pšeničný cracker, kterou vytvořily známé tváře Leaf Restaurantu - Barbora Šimůnková a Michal Bílek, ke svému drinku na bázi brandy s vlašskými ořechy a prémiovou cavou. Designérka, umělkyně a sklářka Barbora Štefánková dokonce zajistila skleničky, ze kterých si „její koktejl“ na italském grepovém ginu s bergamotovým vermutem, limoncellem a tonikem dáte.

A pak je tu několik překvapení. Pro Jana Nedbala, herce původně z Děčína, barmani vytvořili koktejl na kouřové whisky se shitake, přidali saké, sezam, temnotu i lásku. Druhý herec - už zmíněný Stanislav Majer, si nechal připravit drink s koňakem, bourbonem, pachuli, saké a bitters. Vznikl tak hodně fajnový koktejl pro propité hosty. Nedbal i Majer mimo to přichází s překvapením, které nechceme prozradit, host je objeví po objednání jejich signaturních nápojů, ke kterým dostane QR kód. Hračičkou na závěr by se dalo nazvat propojení 3D a 2D animace. Tu společně vytvořili Ondřej Skalník a Daniela Hýbnerová, stačí si k jejich drinku načíst efekt z instagramového účtu Café Bar Pilotů a vše se doslova rozpohybuje. Na oplátku Ondřej a Daniela dostali do menu rovnou dva drinky, oba na ginu, ovšem každý z nich úplně jiný.

Jestli se tímto novým menu Vojtěchovi a jeho manželce Lucii ulevilo, do této chvíle vlastně nevíme. Sice jim možná tvorba přidala pár volných chvil, na druhé straně ale jejich bar vstoupil do vod, kde je potřeba dotáhnout chuťové profily do zdárného konce a přitom nepolevit, obhájit si drinky, na které si zprvu museli zvyknout velmi podobně jako běžný host baru. Menu Art je jiným druhem projevu vstřícnosti směrem ke štamgastům, můžeme jej vnímat i jako poděkování, že tito návštěvníci existují. Ostatně, každé menu má být především pro hosty a ne pro barmany, i proto je to do jisté míry vždy nejenom umění, ale také show. Krásná show. Stejně tak krásná, jako interiér Café Baru Pilotů.

Místní legenda praví, že obyvatelé vesnice v regionu La Palma jednoho dne objevili terejovo hnízdo s překvapivým obsahem. Místo vajec se v něm nacházela lahev s nejlepším rumem, jaký kdy pili. Díky...
Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku z ní dělají prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...