Radek Kašpárek sahá po druhé michelinské hvězdě. Jak se mu to daří?

Radek Kašpárek sahá po druhé michelinské hvězdě. Jak se mu to daří?

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: se svolením restaurace Field
1x
0,75x
1x
1,25x
1,5x
1,75x
2x

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět.

Jak se špičkový pražský podnik připravil na inspektory prestižního průvodce a co prozradilo zbrusu nové jarní degustační menu?

Že chce pro svou restauraci Field její šéfkuchař a spolumajitel Radek Kašpárek druhou hvězdu, řekl už v listopadovém rozhovoru pro VisitChef. Ta ambice je na místě, není přehnaná ani nijak nabubřelá. Proč?

V Česku je samozřejmě několik šéfkuchařů, kteří si oprávněně přejí pro svůj podnik michelinské ocenění. Někteří to řekli nahlas, jiní věří a makají bez komentáře. V případě Fieldu jako jedné ze dvou českých restaurací, které se díky prozatím poslednímu vydání Michelin Guide mohou pyšnit hvězdou, je logické, že se bude chtít Field i šéf tamní kuchyně posunout dále. A dále v tomto případě znamená druhou hvězdu. Nevidíme sice do hlavy michelinským komisařům, kteří v těchto týdnech s největší pravděpodobností začali navštěvovat české restaurace, ale pokud by na místní gastronomické scéně měly cinknout dvě hvězdy pro restauraci, tak právě Field by měl být jedním ze dvou podniků v republice, které si „dvojku“ zaslouží. A na tomto místě by už mohl text tím pádem skončit. Pojďme se ale přesto podívat, proč je Field dál než většina podniků v Česku. Velmi dobře nám v tom pomůže nové degustační menu, které bylo představeno v těchto dnech.

Už v prvních letech fungování restaurace Radka Kašpárka nastavovala, mimo jiné, laťku v servisu. Komplexní a nenucená prezentace jednotlivých pokrmů do finediningového prostředí jednoduše patří. Marně si budou někteří stěžovat, že je představování jednotlivých chodů příliš dlouhé nebo podrobné. Jistě, obsluha má vycítit náladu u stolu a podle toho přidat nebo ubrat, na druhou stranu kvalitní servis a dobře odvedené obeznámení hosta s jídlem na talíři je součástí skládanky, která definuje zážitkovou gastronomii.

Po počátečním servisu pečiva a másla, ze kterého nejzajímavěji bezpečně vychází voňavá pečená bulka z jelita, přichází první amuse bouche, díky němu si hosté najdou vlastní lanýž. Je domácí a recepturu vám na první dobrou servis neprozradí, navede vás pouze, že je potřeba si sáhnout do kupičky listí a lanýž vylovit. Můžete jít i po vůni, protože pár kapek lanýžového oleje svou práci odvede perfektně stejně jako kombinace lanýže s Vichyssoise krémem. Jedná se samozřejmě o degustační porci, proto není problém tuto polévku usrknout s přiloženým brčkem. Druhý amuse bouche nápaditostí oproti prvnímu nijak nezaostává, když v sendviči ze dvou petrželových oplatek místní kuchyně kombinuje křenovou majonézu, fermentovaný angrešt, kvašák z rebarbory a uzenou makrelu. Chuťově nejdál je ovšem poslední z pozdravů z kuchyně, tedy smažená kroketa z telecí hlavy s estragonovou majonézou ve spodní části, gel z černého česneku je na kroketě zakrytý plátky kedlubny.

Zajímavým překvapením je předkrm z nakládaného sivena s rybí emulzí, granitou z červeného grepu, kaviárem z horského pstruha, který servis nejdříve zakončuje omáčkou z citrusů a následně i několika kapkami zázvorového oleje. Červený grep a omáčku z citrusů by přední české restauraci mohli někteří kolegové vyčítat, jiní kuchaři by ale souhlasili s myšlenkou neomezovat se. Sám Radek Kašpárek nám na dotaz odpovídá, že Field je evropská kuchyně a do té citrusy jednoduše patří.

Z celkově dvanácti chodů, ze kterých je dlouhá degustace Fieldu vystavěná (pokud nepočítáme pečivo s máslem), pojďme popsat ještě pokrm poskládaný z grilovaného králičího bříška kombinovaného se zapečenou houbou houževnatec (shiitake), na talíři doplněné o foie gras a mladé bylinky. Zajímavý je na tom ale především servis. Ten svou prací vyčnívá nad ostatními. Obsluha u stolu před hosty rozdrtí kousek sušeného houževnatce, následně prach smíchá s olejem z citrusu a na závěr ještě přidá pohankové tamari. Až potom začne zakapávat pokrm skvělou finální umami směsí. Tento postup a příprava před hostem je jedním z hlavních prvků progresu, který Field za poslední dobu udělal. A pokud se ptáte, jestli je to na dvě hvězdy, tak ano. Celkově skvělá prezentace, kterou je Field pověstný, dostává nový, zajímavější a ještě lepší rozměr.

Než přijdou na řadu dezerty, objeví se po bříšku z králíka na talíři ještě jehněčí a telecí maso. Obě masové kombinace v dokonalém provedení stejně jako platingy v průběhu celého večera. Na jednoduchou a přitom parádní prezentaci (i v případě hlavních masových chodů směřovaný stále na střed talíře) se ve Fieldu vždy dbalo a nejinak tomu je u aktuálního menu, které už dnes reprezentuje jaro 2024. Field nejenom zůstává jednou z TOP restaurací, ale navíc patří k tahounům české gastroscény. Různými prvky inspiruje podniky po celé republice, bezesporu patří mezi těch pár míst, které udávají trendy, a také mezi ty restaurace, které můžeme stavět do porovnání k podobně smýšlejícím zahraničním kuchyním.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...