Fakta vs fakenews: ruská gastronomie a hotelnictví během pandemie

Fakta vs fakenews: ruská gastronomie a hotelnictví během pandemie

Michal Günsberger Michal Günsberger foto: Archiv hotelu

Aktuální situace v Rusku, jak ji vidí generální ředitel luxusního moskevského hotelu Mamaison All-Suites Spa Pokrovka, Vít Neiser. "Restaurace ani hotely se neliší v počtu ohnisek nákazy s jiným typem byznysu, takže jsme na jedné lodi," říká v rozhovoru ohledně stavu společnosti a byznysu v Rusku. 

Rusko už na jaře nastavilo velmi přísný systém restrikcí, dokonce přikročilo i k omezení volného pohybu osob přes hranice, který částečně trvá dodnes. Můžete nám přiblížit, jaká opatření museli občané dodržovat a jaká je situace dnes, kdy se Evropou valí další vlna pandemie?

V Rusku se kvůli onemocnění ruských pasažérů na lodi Diamond Princess a také kvůli hranicím s Čínou objevila nákaza již koncem ledna. Bohužel se zpočátku neuplatňovala žádná opatření a k hromadnému rozvoji nákazy přispěly i březnové svátky a s nimi spojený velký pohyb Rusů po Evropě, především v Itálii, kde už byla nákaza silně rozšířená. K uzavření hranic došlo v polovině března. Postupně opatření sílila, včetně pohybu pěšky i MHD, jízd automobilů a různých uzavírání byznysu.

V Moskvě tomu pomáhaly technologie jako QR kódy, dopravní kamery sledující pohyb aut, atd. Na důchodce a rizikové skupiny platila finanční motivace, na začátku měsíce obdrželi mimořádnou částku 4 tisíce rublů (asi 1.200 Kč) a pokud dodržovali zákaz vycházení, tak na konci měsíce dostali další peníze. V opačném případě nedostali nic. Fungoval systém dobrovolníků na podporu rizikových skupin zajišťujících například nákupy a podobně. Také byla v rekordním čase postavena speciální Covid nemocnice na předměstí, známá jako Komunarka.

A v hotelu nebo restauraci? Co konkrétně musí zajistit provozovatel a co se vyžaduje od zákazníků?

Hotely nebyly na rozdíl od restaurací a SPA nikdy uzavřené. Co se týká hotelnictví, jako organizace s nepřetržitým provozem měli zaměstnanci povolení dojíždět do zaměstnání městskou dopravou i autem, pokud se zaregistrovali do systému. Restaurace i SPA hotelů byly uzavřené od 28. 3. do 23. 6. a pro naše hosty fungovala jen pokojová služba. Dnes Rusko přistupuje k opatřením odlišně. Nechtějí totálně zničit ekonomiku a přirovnal bych to k něčemu mezi příliš liberálním švédským modelem a totálním omezením v ČR nebo ve střední Evropě.

Je potřeba dodržovat používání roušek a rukavic v uzavřených prostorech, tj. v městské dopravě, obchodech, restauracích i veřejných prostorách hotelů, atd. Zpočátku to místní dodržovali velmi sporadicky, a tak nastoupily přísné kontroly a vysoké pokuty.

Firmy musí standardně označovat zóny rozestupů, desinfikovat, poskytovat ochranné prostředky k desinfekci rukou, v některých obchodech regulují počty nakupujících.

30 % zaměstnanců musí pracovat z domova a zaměstnavatelé jsou povinni každých 14 dní testovat 10 % zaměstnanců. Cena za PCR test je asi 600 Kč, což je 3x méně než za kompletní test v ČR, a to nezmiňuji cenu 7 tisíc za expresní testy na letišti v Praze.

Bary jsou zavřené?

V průběhu listopadu, když znovu došlo ke zvýšení případů nákazy, došlo k uzavření všech provozoven (restaurací, barů, klubů, atd.) mezi 23:00 - 6:00 hod. Tato opatření teď byla prodloužena do 15. ledna, proto je ohrožena tradiční oslava Nového roku.

Došlo v létě k nějakému rozvolnění, nebo už na jaře dostali hoteliéři a celý cestovní ruch v Rusku jasný signál, že nemají počítat s brzkou změnou k lepšímu?

V Rusku došlo po 23. červnu k rozvolnění a k otevření hranic s některými zeměmi. Ruským turistům v létě otevřelo hranice Turecko, Velká Británie, Švýcarsko, Srbsko, Tanzánie, Maledivy, Spojené Arabské Emiráty, Japonsko, Kuba a většina zemí SNG (bývalé SSSR). To se ale týká jen vycestování ruských turistů. Z ostatních zemí je příjezd do RF prakticky zakázán. I z těchto zemí je příjezd omezen jen na obchodní cesty. To má značný vliv na hotely především vyšší kategorie a mezinárodní řetězce, kde bývají ubytovaní cizinci. 

A vy? Jak dlouho jste se na jaře nepodíval do rodné Opavy?

Jak jsem říkal, hranice pro přicestování jsou otevřené jen pro rezidenty výše zmíněných zemí. Díky iniciativě Asociace Evropského byznysu jsem součástí skupiny, jejímž členům byl povolen individuální opětovný příjezd do země. Já jsem si tak mohl užít letní dovolenou doma se svou rodinou. 

Z toho, co říkáte, odhaduji, že podnikatelé, ať už se jedná o služby nebo gastronomický průmysl, se mohli dobře připravit na následující měsíce. Existuje tedy nějaká kompenzace od státu za nařízené omezení provozu? 

Myslím, že takovou situaci nemohl nikdo a nikde na světě očekávat ani v tom nejhorším snu. Náš hotel splňuje kritéria podle počtu zaměstnanců a obratu jako organizace malého a středního byznysu. Od srpna se odvody za zaměstnance snížily o 50 % (srovnal bych to s českým sociálním a zdravotním pojištěním). Místo přibližně 30 % platíme tedy jen 15 %, žádná další finanční podpora byznysu není. Státní podpora je namířena přímo k lidem, důchodcům, zaměstnancům a rodinám s dětmi. Například rodina dostává na každé dítě 10 tisíc rublů (pozn. red. přibližně 3.000 Kč).

Co se týká přípravy, systém je nastaven takto: Moskvu řídí starosta a vydává doporučení s platností většinou od následujícího dne. Tato opatření jsou „jen“ doporučením a nejsou nijak sankcionována. Lidé tak mají nějakou možnost se připravit a opatření vyzkoušet. Po určité době se doporučení vyhodnotí a nastupuje příkaz. Zde je již vyžadováno plnění a nastupují sankce.

Rovněž tady je chaos a nevole, přesto je tento systém propracovanější než například u nás v ČR. Školy pro děti do 5. třídy jsou otevřené a pro starší je distanční výuka. Teď sice platí omezení počtu lidí, ale nic není zavřeno. Není tu diskriminace mezi malými a velkými podniky a ekonomika alespoň částečně funguje.

A hotely? Tam bude situace asi horší. O kolik se propadl incomingový cestovní ruch do Moskvy?

Incomingový cestovní ruch teď neexistuje. Počet pasažérů přilétajících na ruská letiště klesl o 53 %. 30 % moskevských hotelů zavřelo, u všech ostatních došlo k silnému propadu obsazenosti.

Hotely se orientují jen na lokální klientelu a cizince, kteří neopustili Rusko. V průběhu pandemie byly také některé hotely určeny k ubytování stovek lékařů a sester z regionů, kteří pracují v místních nemocnicích.

Situaci teď poslední dva měsíce komplikují ještě nové příkazy, které umožňují každému gubernátorovi Ruské federace stanovit vlastní omezení. Tak se stává, že některé republiky RF vyžadují karanténu pro obyvatele přijíždějící z jiného ruského regionu. To výrazně omezuje veškeré služební cesty po RF.

A konkrétně Mamaison Pokrovka? Jakou máte průměrně obsazenost? A daří se vám nahradit výpadek zahraničních hostů? Jak jste se přizpůsobili aktuální situaci?

V Moskvě jsem od roku 2011 a přežili jsme různá období. Samozřejmě COVID krize není s ničím srovnatelná. Obsazenost klesla v dubnu až červnu na nějakých 30 %, po uvolnění během léta do září vyrostla až na 60 %. Teď je tu další pokles, ale už ne tak dramatický. Samozřejmě jsme v této situaci museli upravit naše služby. Zpočátku pro hosty, kteří se vraceli ze zahraničí a museli být 14 dní v karanténě, dále pro hosty, kterým onemocněl člen společné domácnosti, a došlo k rozdělení rodiny. Naší silnou stránkou je individuální přístup ke všem přáním hostů.

Moskva je megapole a dynamicky se vyvíjí. A my musíme reagovat okamžitě.

Druh hostů se zásadně změnil nebo u vás v hotelu nedošlo k žádné radikální změně?

Situace se mění a teď je navýšení segmentu nového typu hosta, a to místní. Například Moskvané bydlící na předměstích přijíždějí opustit stereotyp sídliště, nebo rodiče dětí, kteří si chtějí odpočinout. Ti se většinou rozhodují na poslední chvíli a přijíždějí k nám relaxovat. Naše prostorné pokoje a zázemí SPA jsou ideálním místem k oddychu a dávají alespoň na chvíli možnost zapomenout na složitost doby.

Váš luxusní pětihvězdičkový hotel patří do české skupiny CPI Hotels. V takto bezprecedentní situaci bojuje každý hotel za sebe, nebo se můžete spolehnout na ochrannou náruč centrály?

Samozřejmě vše komunikujeme s hlavní kanceláří v Praze. Hlavně v počátcích, kdy bylo potřeba vypracovat a doladit krizové plány a koordinovat společný postoj k partnerům a hostům. Naštěstí v Rusku nedošlo k přerušení provozu a my jako hotel jsme nemuseli využít finanční sílu skupiny CPI.

Divadla a veřejné akce jsou omezeny, může se sejít limitovaný počet osob. Vláda nabádá občany, aby nechodili do práce a pokud možno pracovali z domova. Jaká je celková nálada mezi hospodskými a hoteliéry? Jsou smíření se situací nebo nadávají na příliš přísná opatření, když se dosud neprokázalo, že restaurace a hotely jsou hlavním ohniskem přenosu nákazy?

Jak jsem již uvedl, situace se vyvíjí. Od 23. června platí minimální omezení. V říjnu došlo opět k úpravám, ale k totálnímu zákazu dochází jen, pokud onemocníte nebo jste byli s nemocným člověkem v kontaktu. Pak máte povinnou 14denní karanténu. Platí omezení počtu osob v hledišti, jak v divadlech, tak při sportovních akcích. Roušky a rukavice jsou všude povinné.

Akce v hotelu můžeme pořádat do počtu 50 osob a do 23:00 hodin. Samozřejmě se to ne každému líbí, ale většina chápe, že bez kázně a plnění podmínek se situace jen zhorší. Restaurace ani hotely se neliší v počtu ohnisek nákazy s jiným typem byznysu, takže jsme na jedné lodi. Došlo k navýšení počtu onemocnění na školách a univerzitách. Proto byla nastavena distanční výuka pro studenty od páté třídy výš. Starší studenti jsou schopni se o sebe postarat a neomezují rodiče v práci. To je podle mě také důležité pro ekonomiku. Jinak tady vláda nenabádá, zpočátku doporučí, ale pak řídí, přikazuje a kontroluje.

Zuří v Moskvě boj o hotelové hosty, nebo se tento segment cestovního ruchu semknul a snaží se vzájemně spolupracovat?

Slovo zuří je silné, ale konkurence je veliká. Každý zvolil jinou strategii. Tak došlo u některých k dramatickému snížení ceny. My se snažíme nejít touto cestou. Samozřejmě došlo k mírnému poklesu ceny, výrazněji hlavně u luxusních pokojů, ale většina loajálních hostů se k naší radosti vrací.

Myslíte si, že situaci změní až funkční vakcína, nebo si lidé prostě zvyknou a přestanou se bát cestovat?

Omezit šíření nákazy může teď jen kázeň lidí, hlavně rizikové skupiny by neměly nemoc podceňovat a měly by se chovat odpovědně. Co přinese vakcína, se dozvíme v první polovině roku 2021. Moskevský rozpočet vyčlenil miliardy na očkování, tak se uvidí.

V čem se podle vás změní hotelový průmysl? Nebo už se zásadně změnil?

Hotelový byznys prožívá těžké období a jen silní na trhu přežijí. Přesto jsem optimista a věřím, že kvalitní hotely přežijí. Možná to bude znít příliš sarkasticky, ale teď platí tuplovaně: Co tě nezabije, to tě posílí.

Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...
Pod vedením stále výraznějšího šéfkuchaře Jana Knedly se finediningový koncept ve Vysokém Újezdu dostal velmi rychle mezi české gastronomické stálice. V komorním prostředí tu servírují pokrmy, které...
Před sedmi lety opustil dobře placené manažerské místo a odešel k „cirkusu”. Jeho celoživotní koníček, který se motal kolem motorek, aut a veteránů, ho dovedl až k inzerátu na americký karavan...
Jak se špičkový pražský podnik připravil na inspektory prestižního průvodce a co prozradilo zbrusu nové jarní degustační menu?
Deset minut před jedenáctou vchází do malého vegetariánského bistra Falafelo v centru Brna první nedočkavý zákazník. Slavo už má upečený pita chléb, rychle usmaží porci cizrnových kuliček a ještě...
V Česku odstartoval jubilejní 10. ročník celosvětově nejrespektovanější barmanské soutěže World Class. K postupu do finále mají pomoct koktejly na bázi nejprodávanější tequily v Mexiku.
„Když k nám přijíždějí vařit francouzští kuchaři, vždycky jim ve dveřích ztvrdne úsměv. A to jim posílám fotky i videa,” popisuje usměvavá Jitka Sauvage začátek léta v Divokým Bistru v kempu u...
„Na účtu zbylo 185 korun a auto mělo dojezd 25 kilometrů,“ usmívá se Lukáš Vašek, když vzpomíná na otvírací den. Ten se odehrál před několika málo dny, přesně 14. února. Oh Deer Bakery, populární...