Hélène Darroze (tentokrát) at Home

Hélène Darroze (tentokrát) at Home

Redakce Redakce foto: Archiv restaurace

Jak vypadá delivery servis od nové britské michelinské trojhvězdy Hélène Darroze at The Connaught?

Tak si to představte – zrovna pro svou hospodu dostanete od MICHELIN Guide třetí hvězdu a musíte mít zavřeno. K vzteku. Chcete prodávat, chcete vařit, chcete servírovat, chcete se prostě s tou třetí hvězdou předvést. A ono to nejde. Ok, zařídíte si vlastní delivery. Jak to ale připravit, když máte tři hvězdy a jídlo od vás, byť domů, by mělo patřičně vypadat i chutnat?

Takto!

Hélène Darroze provozuje restauraci v hotelu The Connaught už deset let. Mimo to má ještě dvojhvězdu Marsan přímo v Paříži. Nedávno parádně zrekonstruovaný restaurant Hélène Darroze at The Connaught připravuje špičkovou francouzskou kuchyni. Co se po vás chce? Hodně málo. Především si to celé máte vychutnat.

Menu je krásně nastylováno a připraveno částečně k ohřátí, částečně rovnou k jídlu. V restauraci vám večeři připraví těsně před tím, než si ji odnesete domů, čímž se zachovává co možná nejvyšší kvalita jídla. Série rozkošných krabiček ve tvaru hvězdy dává od první chvíle najevo, že i doma to s tímto jídlem bude hodně ojedinělý zážitek. Několik málo věcí, které bude potřeba ohřát, jednoduše vložíte do trouby tak jak jsou a je to.

A o jaké jídlo přesně se jedná? Podle oborníků je hodně podobné tomu, co dostanete přímo v restauraci, pokud je otevřená. Delivery food je v podání Hélène Darroze přehlídkou malých, přitom chuťově velmi bohatých pokrmů, které i v této formě prezentují množství kuchařských dovedností. Evidentní jsou u každého nového jídla.

Menu

Objednávka začíná čerstvým chlebem. Následuje příjemné překvapení v podobě velké plechovky kaviáru. Alespoň tak to na první pohled vypadá. Ponoříte-li do plechovky perleťovou lžičku, která je mimochodem součástí objednávky, pod kaviárem odhalíte další vrstvy. Jsou sestavené z kombinace cornwallského kraba, růžového grapefruitu a malých kousků ředkviček. Pravda, je to jídlo za příplatek, mimo standardní menu a stojí rovných 85 £, nicméně je hodně spešl a spíše pro zvláštní příležitost.

Foie gras s rebarborou, kampotským pepřem a koprem je následující chod. Zmíněný obal ve tvaru hvězdy funguje jednoduše jako podnos s poklicí a plating je super zachovaný. Nestane se vám, že domů přivezete zcela jinou formu jídla oproti té, kterou jste si vyzvedli.

Pro následující chod využijete troubu, do které na 10 minut vložíte XXL hřebenatku. Doručí vám jí ovázanou motouzem (viz. foto). Po vyndání z trouby jednoduše rozstřihnete nůžkami a můžete podávat. Následně uvnitř objevíte hřebenatku s mangoldem, černým lanýžem a lískovým oříškem. Tak co? Už máte chuť?

A když už máte troubu rozehřátou, vložte do ní maso Limousinského skotu, což je další dish. Je jemně doladěné Tandoori kořením a dále mrkví, jarní cibulkou a koriandrem. Vše předvařené, zabalené a připravené tak, abyste pokrm mohli rovnou vložit na 30 minut do trouby, kde se dodělá. Jednoduché, ovšem špičkové telecí se pod lžící krásně rozpadá.

Dejme tomu, že je to amuse bouche – sýrový chod Stichelton s portským vínem, dehydrovanými hrozny a piniovými oříšky. Na první pohled jednoduché, ovšem chuťové nabušené jídlo.

A následuje přehlídka dezertů. První z nich je ve sklenici naložená čokoláda Taïnori Pure Dominican Republic s koriandrem a čekankou. Stačí odšroubovat víčko a ponořit se do ní lžící.

Druhým extra dishem mimo základní menu je francouzský koláček rum baba. V signature podání Hélène Darroze to ale nebude tak jednoduché! Baba k vám dorazí namočený v armagnacu s další malou lahví, jejíž obsah vylijete na babu, až bude ležet před vámi na talíři. Celý pokrm zakončíte citrónovou trávou chantilly. Zní to sice jako bláznivá kombinace, nicméně Hélène Darroze je svými koláčky rum baba proslulá. Bude tedy snad vědět, co dělá. Tento extra chod si v trojhvězdou oceněné kuchyni nechají zaplatit částkou 18 £ a pokud si od šéfkuchařky budete objednávat jídlo, na tento pokrm nesmíte zapomenout.

Výjimečné delivery menu uzavírá francouzské Canelé – jak jinak? Dokonalá karamelizace je něco, co nikde jinde neuvidíte. Už jenom za to by si tu zasloužili třetí hvězdu. Dotažené, vynikající, luxusní.

Co za to a jak se menu mění?

Samotné menu se obměňuje každý týden, ale ne ve všem. Jsou zde suroviny, například XXL hřebenatka, které zůstávají, ovšem v jiné úpravě.

K večeři dostanete malou láhev champagne Krug, nic vám ale nebrání vybrat si i zajímavější vína. Ceny začínají kolem příjemných 20 £ a končí až na 495 £ za 2015 Montrachet Grand Cru, Domaine Thénard, pokud se na to cítíte.

Toto delivery menu od slavné Hélène Darroze, které skutečně působí i chutná jak z trojhvězdové kuchyně, vám dovezou v okruhu do 8 mil. A pokud vám v těchto časech chybí návštěva luxusní restaurace, nebude snad lepší volby. Navíc, je to jedna ze dvou michelinských tříhvězd v UK, která tuto službu aktuálně poskytuje. To samo o sobě je unikátním momentem.

Menu je k dispozici vždy v pátek a v sobotu večer. Cena pro dva začíná na ceně 195 £.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...