Druhá kůže Champagne Ruinart je o luxusu a udržitelnosti

Druhá kůže Champagne Ruinart je o luxusu a udržitelnosti

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: Archiv společnosti

Second skin – Champagne Ruinart uvádí na český trh luxusní a přitom designem jednoduchý přebal láhve. Hlásá eleganci a ekologii.

Jde vlastně o takovou malou revoluci. Ruinart se totiž zavázal k udržitelnosti a toto je dalším krokem právě tímto směrem. Až si budete někdy povídat třeba s tamním Cellar Masterem Frédéricem Panaïotisem, vysvětlí vám, jak se kráčí k tomuto cíli. Cesta vede od nepoužívání klimatizace v kancelářích přes jinou organizaci odpadků k dalším, někdy drobným činům, vedoucím k firemní filosofii celkové udržitelnosti. Přesně to se stalo i nám – Frédéric mluvil o ekologii, přístupu zaměstnanců k problematice a také o novém designu láhve Ruinart Second Skin Blanc de Blancs.

Pitím champagne to nezačíná ani nekončí

Samozřejmě, že u champagne jde o láhev. A to hodně. Ruinart se tvarem láhve (a není sám) už před několika lety vrátil k původnímu baňatějšímu designu, který vychází z historické verze hrubostěnné láhve. Tvar je podsaditější a jinak se drží v ruce, ostatně i socha Doma Pérignona má v ruce právě tuto nádobu. U Ruinarta je pro Blanc de Blancs láhev čirá, aby vynikla krásná zlatavá barva vína. Její obsah je tak vystavený světlu, což podle některých lidí z oboru champagne nemusí dělat dobře. I proto byla myšlenka ochrany vína nasnadě. Chtělo to krásné luxusní pouzdro, ovšem šetrné k životnímu prostředí.

Hledání trvalo dva roky. Zástupci domu Ruinart na výsledku pracovali společně s anglickým výrobcem papíru Jamesem Cropperem a italskými specialisty na obaly Pusterla 1880. Díky tomu má dnes champagne Ruinart Blanc de Blancs svou druhou kůži. Second skin elegantně obepíná tuto ikonickou láhev na dotyk příjemným texturovaným obalem, připomínajícím recyklovaný papír a především stěny historických křídových dolů, tzv. crayères, které vinařství využívá pro zrání svého luxusního produktu, champagne. Mimochodem, tyto sklepy byly zapsány v roce 2015 do seznamů UNESCO.

Nový obal je vyrobený z papíru z ekologicky spravovaných evropských lesů, je devětkrát lehčí než předchozí dárkové krabičky, a jeho uhlíková stopa je o 60 procent nižší.

„Inovativní, autentické a zodpovědné vůči životnímu prostředí. Pouzdro ‚Second skin‘ zosobňuje náš závazek udržitelnosti,“ říká o novince Frédéric Dufour, Prezident Maison Ruinart.

Nová éra luxusních balení champagne

Champagne máme samozřejmě rádi patřičně vychlazené, proto kromě výzvy nepropustit světlo do láhve byl na pořadu dne další rébus – krásný obal musí vydržet kontakt s vodou a chladem. Existovalo sedm různých prototypů, až se nakonec podařilo vytvořit tuto „kůži“, kterou klidně vložíte na několik hodin do kbelíku s ledem. Vydrží bez problémů.

Jsme uvědomělejší, snažíme se být šetrní k životnímu prostředí, naše priority se mění. Tam, kde ještě nedávno dával smysl okázalý dárkový box, je dnes důležitější neméně luxusní obal ze 100% recyklovaného materiálu, nesoucí s sebou navíc story o ekologii.

Obal Second skin je navržen jako jeden kus, který se rozevírá na dvě poloviny. Na začátku celého výrobního procesu se formy gravírují a ponoří do směsi tekuté celulózy a poté se lisují, aby se vlákna ve 3D formě spojila. Díky speciálně vyvinuté technologii pro Ruinart nejsou výsledkem procesu následného řezání žádné ostré hrany. Jakmile je obal Second skin zhotoven, zahalí elegantní tvary láhve s vínem a uzamkne se pomocí pantu zdobeného známým logem domu Ruinart.

Ekologie až na prvním místě

Celkově je to velmi odvážný a obdivuhodný projekt, pro který se Ruinart před lety rozhodl. Byl vytvořen IPE tedy Index environmentálního výkonu. Ten měří dopad projektů společnosti Moët Hennessy, divize LVMH Wines & Spirits. Už v roce 2015 Maison Ruinart inovoval krabice na láhve a začal je vyrábět o 50 gramů lehčí, čímž ve své době ušetřil více než 200 tun papíru. Ve stejném roce odstranil všechny plastové obaly a ušetřil tak přibližně 26 tun tohoto materiálu.

A právě touto dynamikou přišel na svět projekt Second skin. „Chtěli jsme definovat, vymyslet novou generaci udržitelných obalů a motivovat tak další. Chceme se soustředit na to podstatné, tedy generovat co nejmenší množství odpadu a přispět tak k ochraně životního prostředí. Zároveň chceme chránit naše champagne, ať ho může zákazník dostat do skleničky ve stoprocentní kondici, jak tomu u Champagne Ruinart vždy bylo,“ vysvětluje Marie Lipnitzky, International Brand Manager Ruinart a zároveň projektový manager pro Second skin.

Intenzivní v chuti, svěží, s náznakem citrusů – tak chutná Ruinart Blanc de Blancs, o kterém je řeč. Jedná se o 100% Chardonnay, především z premiers crus v Côte des Blancs (69 %) a Montagne de Reims (31 %), a z 20-25 % rezervních vín. Díky křídovému podloží je toto champagne expresivní, nechává vyznít chuť hroznů, je příjemně pitelné a díky ležení láhví ve zmíněných sklepech se může pyšnit bohatým aroma. Je skvělým společníkem k párování s mořskými plody, z ryb preferujte lososa, ale nezapomeňte na ústřice. Výtečné bude s parmskou šunkou, s Mortadellou, s lehčí Pancettou nebo s Pata Negra. A klidně na talíř přiložte upravený celer, okurku, fenykl, olivy… Ruinart Blanc de Blancs se samozřejmě skvěle hodí jak k sýrům, tak k čerstvému ovoci. Zajímavé bude ho kombinovat s avokádem, melounem kantalupe, hruškou Nashi, kiwi, stejně jako s lehkou Goudou, parmezánem, Pecorinem a dalšími delikatesami.

Jde už jenom o to, si jej vychutnat. Design je nový, champagne ale zůstává hodně tradiční a příjemnou záležitostí. Navíc způsob, jakým Second skin zahaluje tělo láhve, připomíná tradici servírování šampaňského v luxusních restauracích s ovinutým bílým ubrouskem.

Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...