El Celler hledá normalitu! Jak vypadá design nové restaurace bratrů Rocových?

El Celler hledá normalitu! Jak vypadá design nové restaurace bratrů Rocových?

autor: Red. foto: Archiv Restaurant Normal

Gastronomičtí mágové, bratři Rocové, mají pod palcem zbrusu novou restauraci Normal. Katalánský designér Andreu Carulla pro ně vytvořil prostor, který působí familiárně a progresivně zároveň.

Restaurant Normal rozšiřuje dlouholeté partnerství obou studií od roku 2009, kdy společně pracovali na vizuálu restaurace El Celler de Can Roca, oceněné třemi hvězdami Michellin Guide. Dvakrát byla tato restaurace vyhodnocena jako nejlepší restaurace světa. Tento projekt má být oslavou obyčejného života. Staví na nadčasových základech, které nepodléhají módě nebo trendům. Chce postihnout událost, která nově definovala náš život.

„Ve chvíli, kdy měl celý svět lockdown a žili jsme v jakési surrealistické době, jsme všichni toužili po normálnosti," říká návrhář Andreu Carulla. „To, co bylo obyčejné nebo normální, se okamžitě stalo neobyčejným. Nakonec jde v projektu o to, abychom vyjádřili svou normalitu, ať už prostřednictvím gastronomie v případě bratrů Rocových, nebo prostřednictvím designu v našem případě, přičemž v obou disciplínách se snažíme držet při zemi. Restaurace u nás tvoří prostor, který slouží veřejnosti a zároveň se v ní můžete cítit pohodlně jako doma.“

Projekt Normal, který se nachází v budově ze 17. století v samém srdci historického centra Girony, v rodném městě bratrů Rocových, představuje sbírku předmětů a vizuálních konceptů posunutých zpátky, až do jejich nejzákladnější podoby, konstatuje magazín Wallpaper.

Letos si Carulla připomíná 15. výročí založení stejnojmenného studia. Poté, co se ateliér věnoval téměř výhradně produktovému a nábytkovému designu, je restaurant Normal jeho prvním kompletně zpracovaným projektem interiérového designu. „Náš přístup k práci a postup je stále stejný," říká Carulla. „Jde o to přijít se silným konceptem, studovat a analyzovat potřeby uživatele, vybírat materiály, postupy i povrchové úpravy. Výhodou je, že Carulla vidí z obou stran rýsovacího stolu a dokáže přesně vyjádřit náladu nebo vyjádření prostoru tím, že vše navrhuje od začátku. Při navrhování veškerého nábytku jsme dostali volnou ruku. Všechno je šité na míru, takže vše vypovídá o prostoru a ne naopak.“

Carulla se zaměřuje na materiál konkrétních předmětů, dal příležitost místním řemeslníkům, což je u tohoto ateliéru zvykem. Designér sám říká, že právě spolupráce s lidmi dané oblasti je jádrem jeho práce. „Pro Normal jsme spolupracovali s několika místními řemeslníky z různých oborů, jako jsou keramici, truhláři a košíkáři. Je to pro mě ta pravá, opravdová spolupráce,“ vysvětluje. „Hodně se od nich naučíme, od přístupu k materiálům až po postupy a techniky, které jsou někdy staré stovky let. Právě tyto osvědčené znalosti pak využíváme při realizaci našich nápadů.“

K dominantním prvkům jídelní části patří moderní dřevěné kóje z francouzského dubu, samozřejmě vyrobené na míru, a police, které lemují původní kamenné stěny. Vysoká okna jsou zvýrazněna závěsy od stropu k podlaze. Co do počtu dominují řemeslně vypracované jídelní židle s prvky kůže, které se inspirují tradičním španělským stylem židlí. A na kamenné podlaze nebo dlaždicích lze nalézt ručně vyřezávané nápisy. „Toho všeho by nebylo možné dosáhnout,“ jak říká Carulla, „nebýt těchto místních zručných řemeslníků.“

Stejně, jako v legendární restauraci El Celler, přistupuje se i v nové podniku Normal k zážitku z jídla s očekáváním světové úrovně. Spojení celého projektu s Joanem, Josepem a Jordim Rocovými musí prostě dopadnout na výbornou. „Bratři Rocové jsou samozřejmě pro své kulinářské dovednosti velmi vyhledávaní a cenění, což byla pro všechny, kdo na projektu participovali, obrovská motivace."

Originalita projektu Normal staví pozadí historické budovy, dějiny jsou zde doslova prostoupeny zdmi, vše je postaveno ze syrových, obnažených a poctivých materiálů. Barevné keramické lampy a okolní řemeslné police s integrovaným osvětlením podtrhují vřelou atmosféru hlavní části interiéru i zákoutí. Hravé teracové desky vyrobené z recyklovaného skla z El Celleru a unikátní fontánové výlevky v koupelně alternující vodovodní baterii dodávají pocitově celkovému tónu a atmosféře lehčí kadenci.

Byl to rok a pár měsíců plný výzev, které změnily a posunuly naše vnímání světa i způsob, jakým v něm komunikujeme. Designér Carulla a bratři Rocové v restauraci Normal propojují to, co si slibujeme od dobrého kulinářského zážitku, s tím, co jsme ocenili až po mnoha měsících nuceného domácího vězení. „Doufám, že lidé, kteří restauraci navštíví, budou překvapeni nebo dokonce ohromeni krásou té jednoduchosti – normality – a že se všichni budou cítit uvolněně v útulném prostředí, pohodlně a zároveň budou připraveni užít si příjemné chvíle v kruhu svých blízkých,“ komentují finální projekt všichni zúčastnění.

Přihlásit se k odběru newsletteru

Chcete dostávat pravidelně exkluzivní obsah přímo do vaší emailové schránky?
Odesláním formuláře souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Prosím, povolte javascriptu odeslat tento formulář