Fish and Chips: nečekaný příběh britské kultovní pochoutky

Fish and Chips: nečekaný příběh britské kultovní pochoutky

Michal Günsberger Michal Günsberger foto: Archiv redakce

Pro mnohé je jedním z nejtradičnějších britských pokrmů, základním kamenem, který si po celá desetiletí udržuje svou popularitu, geniální kombinace obalovaných ryb a hranolků.

A to potvrdily i výsledky nedávné ankety o nejoblíbenější jídlo s sebou ve Velké Británii. Kultovní pilíř, synonymum pro prázdniny u moře, páteční noční vycházky, součást každé politické kampaně a oblíbené jídlo jeho veličenstva královny. Více než pětina britské populace se hrdě přiznává, že si na tuto nezdravou pochoutku zajde pravidelně jednou týdně.

Ryba obalovaná v těstíčku je dokonce zmiňována již roku 1839 v knize Charlese Dickense "Oliver Twist", ve které autor popisuje ulici plnou krámků a obchod se smaženými rybami.

Co jste ale určitě netušili je fakt, že jídlo bylo vytvořeno díky kulinářským dovednostem židovských imigrantů, kteří prchali z kontinentální Evropy na Britské ostrovy, kde našli svůj nový domov.

Kde se vzala židovská tradice ryb obalovaných v těstíčku?

Než doputovala tato rafinovaná a přitom velmi jednoduchá úprava ryb na Britské ostrovy, jednalo se o běžnou součást jídelníčků židovských komunit ve Španělsku, Portugalsku a Nizozemí. Jídlo se připravovalo především v pátek, před začátkem šábesu (židovský svátek, který začíná každý pátek s východem první hvězdy, a během kterého se nesmí manipulovat s ohněm, resp. elektřinou, ani jinak pracovat).

Ryby se připravily a bylo možné je za studena konzumovat i druhý den, kdy svátek končí opět s východem první hvězdy. Má to svou logiku, když vám náboženství zakazuje vařit v sobotu, je třeba si vyrobit něco k jídlu už v pátek.  

Pro Židy, kteří uprchli kvůli pronásledování ze strany inkvizice v 16. století z Portugalska do Anglie, tak tvořilo tradiční jídlo nedílnou součást identity a současně bylo pojítkem k náboženským zvykům jejich původní vlasti.

Kdy se tedy dostal tento pokrm do Anglie?

První zmínky o tomto pokrmu můžeme nalézt již v 16. století, což znamená, že jídlo se na březích Albionu konzumuje déle než 500 let.

Je tedy logické, že nezůstalo jen u domácí konzumace, ale se zvětšující se kupní silou a nárůstem židovské komunity bylo možné si rybu v těstíčku koupit i na ulici. Podle knihy „The Book of Jewish Food“ od Claudie Rodenové pojedl americký president Thomas Jefferson během návštěvy Londýna „rybu na židovský způsob“. V kuchařce z roku 1845 „Shilling cookery for people“ od Alexis Soyerové pak najdete recept, který odkazuje na úpravu ryby na „židovský způsob“.

A jak to bylo s hranolky?

To se bohužel přesně neví. S rozvojem průmyslového rybolovu se smažená ryba servírovaná v novinách, stala základním jídlem mezi dělnickou třídou v Anglii konce 19. a začátku 20. století.

Kdy byl ve Velké Británii otevřen první obchod?

Traduje se, že jeden z prvních obchodů s rybami a hranolky byl otevřen v roce 1860 ve východním Londýně židovským imigrantem Josephem Malinem. Malinův obchod byl tak populární, že zůstal otevřen déle než jedno století, až do sedmdesátých let. Jiní přisuzují prvenství Johnu Leesovi z hrabství Lancashire, který svůj dřevěný stánek ve městě Mossely ozdobil nápisem „toto je první fish and chips krám na světě“.

Za druhé světové války patřila kombinace ryby a hranolků k těm málo potravinám, které nebyly na příděl, a často se na ně stály dlouhé fronty.  

A jak se daří rybě s hranolky dnes?

S jistotou můžeme prohlásit, že skvěle. Na ostrovech naleznete více než 10 500 obchodů, které prodávají tento produkt, což je desetkrát víc, než má McDonald’s provozoven. Za rybu v těstíčku s hranolky se utratí ročně 1,2 miliardy liber a krám v Leedsu, který byl otevřen léta páně 1865, je stále v provozu. Na vás už je jen vybrat si ten správný podnik, vhodné periodikum k zabalení, a pokud budete mít chuť, napište nám tip, kam u nás dobrou Fish and chips.  

Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...
Pod vedením stále výraznějšího šéfkuchaře Jana Knedly se finediningový koncept ve Vysokém Újezdu dostal velmi rychle mezi české gastronomické stálice. V komorním prostředí tu servírují pokrmy, které...
Před sedmi lety opustil dobře placené manažerské místo a odešel k „cirkusu”. Jeho celoživotní koníček, který se motal kolem motorek, aut a veteránů, ho dovedl až k inzerátu na americký karavan...
Jak se špičkový pražský podnik připravil na inspektory prestižního průvodce a co prozradilo zbrusu nové jarní degustační menu?
Deset minut před jedenáctou vchází do malého vegetariánského bistra Falafelo v centru Brna první nedočkavý zákazník. Slavo už má upečený pita chléb, rychle usmaží porci cizrnových kuliček a ještě...
V Česku odstartoval jubilejní 10. ročník celosvětově nejrespektovanější barmanské soutěže World Class. K postupu do finále mají pomoct koktejly na bázi nejprodávanější tequily v Mexiku.
„Když k nám přijíždějí vařit francouzští kuchaři, vždycky jim ve dveřích ztvrdne úsměv. A to jim posílám fotky i videa,” popisuje usměvavá Jitka Sauvage začátek léta v Divokým Bistru v kempu u...
„Na účtu zbylo 185 korun a auto mělo dojezd 25 kilometrů,“ usmívá se Lukáš Vašek, když vzpomíná na otvírací den. Ten se odehrál před několika málo dny, přesně 14. února. Oh Deer Bakery, populární...