Būcheck plánuje nový foodtruck, fenomenálny merch a TOP streetfood. Rok 2024 bude silný

Būcheck plánuje nový foodtruck, fenomenálny merch a TOP streetfood. Rok 2024 bude silný

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: se svolením Būcheck
1x
0,75x
1x
1,25x
1,5x
1,75x
2x

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět.

Peter Szamuhel a Zuzana Zuzáková z brnenskej streetfoodovej legendy Būcheck pre magazín VisitChef hodnotia rok 2023 a prezrádzajú plány na rok 2024. Kam sa značka rozšíri? Čo bude s merchom? A ktorý navštívený podnik ich v uplynulom roku najviac zaujal?

Vedeli ste, čo sa všetko v roku 2023 s Būcheckom a Dezertínou udeje, alebo ste takto veľké plány nemali?

No v žiadnom prípade! Celé sa to na nás zosypalo, a to myslím v dobrom, a robili sme niekoľkonásobne viac vecí, ako sme plánovali. Áno, už začiatkom roka sme začali pisať a plánovať knihu, ale v tej dobe sme nevedeli, aký bude mat úspech. Tour sme začali plánovať tiež hneď začiatkom roka 2023, ale sformovala sa až behom roka do 38zastávkovej obrovskej pop-upovej Česko-slovenskej tour.

Bol toto pre vás najúspešnejší rok ever?

Áno, jednoznačné. Vo všetkých smeroch sme narástli, máme najviac zamestnancov, najviac zákazníkov a najviac projektov. Ako som už spomínal, máme za sebou v minulom roku 38 pop-upov, okrem toho nespočet súkromných a firemných akcií, svadby a dnes už 2900 predaných kníh z celkového nákladu 3000 kusov. Darí sa nám prinášať nove recepty každý týždeň a z merchu sa stáva fenomén tak veľký, že rozmýšľame o otvorení samostatného obchodu s vlastnou značkou oblečenia. Z Dezertíny sa stal obľúbený podnik, na 17 metroch štvorcových predávame stovky croissantov a káv každý deň. Vydali sme prvý vlastný kalendár, naštartovali projekt Svačinka a mnoho ďalšieho.

Pracovali ste v roku 2023 viac a tvrdšie, než v predošlých rokoch?

Určite. Pracovali sme divokým tempom a rozdiel bol, že nás týmto tempom makalo celkovo 13 ľudí.

Pred Dezertínou býva pravidelne fronta zákazníkov. Cítite satisfakciu?

Presne to je ten motor, čo nás pohana. Ľudia, ktorí sa vracajú, z niektorých sa stali štamgasti a za rok vznikla okolo Dezertíny príjemná komunita. Je to o to príjemnejšie, že to sladké je oproti slanému fakt nevďačný obor. Je okolo toho viac prace, je to precíznejšie, viac na to vplývajú vonkajšie vplyvy, napríklad teplota, vlhkosť... Takže sme vďační, keď ľudia ocenia ručnú remeselnú prácu.

Čo vnímate ako pracovne najťažšie v uplynulom roku?

Pre Zuzinu bolo náročné vstávať skoro ráno, aby už o ôsmej rozvoniavali horúce croissanty v Dezertíne, zároveň nám postupne stúpali objednávky na merch na e-shope, takže odbaviť stovky objednávok denne bolo tiež náročné. Máme ale okolo seba skvelý tým ľudí a spoločne sme to zvládli. Ale najťažšie bolo asi ukočírovať projekt Kniha. To bolo meganáročné a pre nás aj všetko okolo toho nové.

Očakávali ste, že kniha bude mať tak veľký úspech?

Pozri, bol si predsa pri úplnom začiatku, keď sme robili prvý rozhovor o knihe a videl si, že som bol nadšený a nezastaviteľný, no v tom čaše sme ešte vôbec nevedeli čo nás čaká. Proces výroby trval nakoniec sedem mesiacov a dali sme do toho fakt všetko – pot, krv, slzy a prachy, ale dopadlo to nad naše očakávania a dnes je kniha v tisíckach domacností a ľudia z nej reálne varia. Na druhej strane si ju kúpili aj ľudia, ktorí vôbec nevaria, ale kúpili si ju iba pre jej vizuál a design. S výsledkom sme maximálne spokojní.

Poďme k minuloročnej tour. Aké z nej máte pocity, ako ju hodnotíte a pôjdete do toho zasa v roku 2024?

Tour dopadla lepšie, než sme plánovali. Z 38 zastávok boli dve menej úspešné a to kvôli počasiu, keď úplne lialo. Takže 36 vypredaných zastávok, merch vytvorený špeciálne pre túto tour – áno, nechali sme sa totiž inšpirovať rockovými kapelami. Na rok 2024 máme už potvrdených 42 zastávok, okrem toho sa budeme objavovať pravidelne na viacerých miestach v Brne. Momentálne sme začali spolupracovať s Volkswagenom a pracujeme na vytvorení najbombovejšieho foodtrucku, ktorý nám bude na cestách novým pomocníkom.

Koho nápad bol robiť hotové krabičky a ako sa tento produkt ďalej vyvíjal?

Aj keď som úplne nechcel, tak ti prezradím, ako to vzniklo. Náš kolega Michal, ktorý ma na starosti výjazdy, nevedel začiatkom minulého roka, koľko tých akcií bude a ako budú rozprestreté do celého roka. Mimochodom, tento náš kolega okrem akcií u nás vo foodtrucku nepracuje a už pred tým jazdil s Woltom. A ako sme mali po hlavnej sezóne, keď už skončila tour, tak sme mali tri týždne, kde neboli žiadne akcie. Stretol som ho v meste na aute a pýtam sa, že čo robí a on že jazdí Woltom. „Nemám do čoho pichnúť,“ hovorí. A ja, že „no počkaj, ja niečo vymyslím aby si nemusel jazdiť tým Woltom“. Tri dni som vymýšľal, a po tých troch dňoch som sa mu ozval a ukázal mu Svačinku. Medzi nami, projekt Svačinka je ešte v plienkach a pomaly ju dostávame medzi ľudí, do firiem a napríklad aj na silvestrovské oslavy.

Ste po roku 2023 unavení?

Áno, sme ale prijemne. Ľudia nám vracajú naspäť tú pozitívnu energiu, čo u nás v podnikoch nechávajú.

Čo bol pre vás TOP gastrozážitok roku 2023?

Jednoznačne nová reštaurácia 420. Boli sme spolu s Martinom Kloudom a ešte ďalšími dvomi kuchármi, mäsiarmi a dali sme si tam skoro celé menu. Od jedla, cez obsluhu, až po očarenie tým priestorom to bolo dokonalé. Odporúčam každému!

Koľko toho môžete prezradiť z plánov na rok 2024? Čo sa bude diať? Zasa veľké veci?

Práve dokončujeme nový e-shop, kde bude všetko pokope, na jenom mieste. S našim kámošom Kubom Herynkom, ktorý s nami robí akcie už roky a má na starosti drinky, zakladáme eventovú agentúru, ak to vyjde bude aj ten novy foodtruck. Chceme rozbehnúť poriadne Svačinku. Merch bude vychádzať každý mesiac a budú aj megalimitky, ako napríklad kuchársky ruksak v spolupráci so značkou Basta Gear. Naplánovaných je 42 zastávok tohtoročnej tour a hlavne máme v pláne udržať kvalitu v Būchecku aj Dezertíne. Plánujeme spraviť veľkú oslavu narodenín a znovu oživiť pop-upy u nás, na Zelňáku. A ak to vyjde budeme trosku aj oddychovať.

Je ešte kam ďalej Būcheck v roku 2024 rozširovať?

Áno, ale to ešte nemôžem prezradiť kam.

A odkiaľ nás teraz pozdravujete?

Akurát ti píšeme z lietadla, ktoré letí na Bali. Hneď, ako pristaneme, tak ti toto posielam.

„Daňová situace na českém trhu s alkoholem není fér. Doba nám navíc přináší několik dalších výzev. Slovenský trh není tak jednoznačný a pro nás ani tak silný jako český,“ říká Rafal Walendzik, který...
Peter Szamuhel a Zuzana Zuzáková z brnenskej streetfoodovej legendy Būcheck pre magazín VisitChef hodnotia rok 2023 a prezrádzajú plány na rok 2024. Kam sa značka rozšíri? Čo bude s merchom? A ktorý...
„Proč jezdím každý rok na sklizeň do Champagne? Mimo jiné určitě pro můj zápal a vášeň pro region Champagne a tamní vína. Mám touhu tam být, znovu tam vše vidět a zažít, ovonět a ochutnat,“ říká...
Situace na trhu se champagne víny je aktuálně velmi komplikovaná. Stěžují si všichni – od prodejců až po zákazníky. Vinaři nám distributorům často alokují už i základní vína, a s něčím takovým jsem...
Royal Salute vznikla jako projev úcty k Jejímu Veličenstvu královně Alžbětě II. při příležitosti její korunovace v roce 1953 a byla pojmenována po 21 oslavných výstřelech . Je to značka whisky...
Ve které restauraci slavný cukrář dostal jídlo, na které nezapomene? A co si myslí o pořadu MasterChef? „Dvakrát do stejné řeky nevstoupím,“ říká Lukáš Skála v rozhovoru s Tomášem Levým.
Více než tři desítky let pracoval (a z toho dvacet let vedl cukrářskou výrobu) v legendárním hotelu InterContinental. Teď, mimo signature dezerty restaurace Parnas, taky peče chléb a učí mladé...
„Připadá mi divné, když přijde dvacetiletý kluk, je namachrovaný a myslí si, že umí všechno,“ říká v rozhovoru s Tomášem Levým šéfkuchař restaurace Červený jelen Marek Fichtner.
Kuchařská legenda a idol, ke kterému všichni vzhlížejí. A neříkejte, že vy ne! Svatopluk Kuřátko nebyl zas tak rozpačitý, jak naznačoval titulek seriálu. Naopak, byl a pořád je to řízek!