Dělejte to jako Leonardo a myslete to vážně!

Dělejte to jako Leonardo a myslete to vážně!

Redakce Redakce foto: Shutterstock

Projev na udílení Oscarů i investice do veganských produktů. Zde je 10 způsobů, jak Leonardo DiCaprio každý den zachraňuje planetu.

Od výjimečné herecké kariéry až po práci velmi vlivného ekologa, která změnila nejen jeho život. Leonardo DiCaprio zaujal miliony lidí po celém světě oběma způsoby. Máme pro vás seznam nejvýznamnějších okamžiků jeho kariéry v oblasti životního prostředí. Říkejme mu Leův seznam. 

DiCaprio je známý tím, že využívá své finanční zdroje a globální platformu k podpoře ekologických cílů - od produkce průkopnických dokumentů, které jsou na seznamu povinných filmů každého vegana, přes investice do veganských podniků až po spolupráci s OSN při šíření povědomí o stavu naší planety.

Krátce poté, co se díky kasovnímu trháku Titanik stal známým, založil herec vlastní nadaci na pomoc ochraně divokých druhů. DiCapriova láska ke zvířatům sahá až do jeho dětství, kdy byl mladý herec stejně jako miliony dalších dětí posedlý dinosaury, biologií a zvířaty.

Ale je Leonardo DiCaprio vegan?

DiCaprio, který se stal prvním investorem ve společnosti Beyond Meat, je známý tím, že povzbuzuje miliony svých příznivců na sociálních sítích, aby přešli od konvenčního masa k rostlinným alternativám. Nedávno herec také investoval do šetrnější alternativy výroby kůže, která vyřazuje krávy z procesu, na jehož konci je zvířecí kůže určena pro zpracování.

Přesto stále není jasné, zda DiCaprio sám vyznává veganský životní styl. Ačkoli zatím nepotvrdil ani nevyvrátil, zda je veganem, hercovy investice do rostlinných produktů ukazují, že veganství přinejmenším podporuje kvůli ekologickým výhodám, které tento životní styl přináší.

Leonardo DiCaprio zachraňuje planetu

Ok, jdeme na to. Možná se vám to na první pohled tak ani nejeví, ale DiCaprio je přítomen v běžném životě vegana na pravidelné bázi. Od mnoha dokumentárních filmů až po štědré investice do veganských společností. Slibovaný Leův seznam je zde.

1780916 10152286629297717 9191761311871554977 n pln823lh51wa2gtj2vqnmgvm9f5uimlv3kxb8agvk0

1. Pomáhá tvořit dokumentární filmy, které mění úhel pohledu

Slyšeli jste někdy o filmu Cowspiracy? Jedná se o přelomový dokument, který v roce 2014 otřásl světem tím, že se zabýval problematikou živočišného zemědělství a jeho ničivým dopadem na planetu. A ano, DiCaprio byl výkonným producentem. Byl také výkonným producentem dokumentů Jedenáctá hodina (2007) a Před potopou aneb Je s námi konec? (2016), které oba také namluvil.

2. Nebojí se využít svého vlivu k nastolení velkých témat

Než se Joaquin Phoenix dočkal v roce 2019 potlesku vestoje za to, že se vyjádřil k mlékárenskému průmyslu, využil DiCaprio v roce 2016 svou první děkovnou řeč za nejlepšího herce k diskusi o klimatické krizi. Bylo hodně příhodné, že Oscara přebíral za roli ve filmu The Revenant, který vystihuje krásu i sílu přírody.

Mezi velkolepými projevy v celostátní televizi se DiCaprio na svých sociálních sítích vyjadřuje k naléhavým problémům, které ovlivňují naši planetu a její obyvatele. V roce 2012 na Facebooku veřejně odsoudil pytláctví. Jeho instagramový profil si můžete lehce splést s účtem organizace World Wildlife. Své platformy využívá také k propagaci veganských a udržitelných společností, do kterých investuje.

3. Šíří poselství i těm, kteří dospělí teprve budou

Ti, kteří byli dost staří na to, aby sledovali Titanic v době jeho první premiéry, si DiCapria zamilovali hned na začátku, on ale neustále oslovuje diváky, kteří nemají ani ponětí, jaké to je sledovat hrdinu z potápějící se lodě na stříbrném plátně.

V roce 2009 obdržel na Nickelodeon Kids' Choice Awards cenu Big Green Help za svou soustavnou práci pro životní prostředí. Tehdy využil příležitost, aby svým mladým divákům vštípil smysl pro odpovědnost k životnímu prostředí. V poslední době DiCapriův stipendijní fond pomáhá podporovat novou iniciativu na UCLA Lab School. Tato ekologicky zaměřená iniciativa má posílit uvědomění studentů tím, že je naučí udržitelným potravinářským postupům prostřednictvím praktických zkušeností s pěstováním vlastních potravin.

vegnews.beyondburgers

4. Investuje do veganského byznysu

Kromě toho, že DiCaprio přispívá na řadu charitativních a neziskových organizací, které šetří planetu, investuje svůj majetek do rostlinných společností, které jsou průkopníky udržitelnější budoucnosti. Své investice diverzifikoval mezi společnosti Beyond Meat, Hippeas, Califia Farms a další. V roce 2021 se stal členem poradního sboru pro udržitelnost a zdraví potravinářského technologického startupu Perfect Day, který vytvořil první mléčnou zmrzlinu na světě bez živočišných surovin.  

5. Má požehnání od Organizace spojených národů

V roce 2017 byl DiCaprio jmenován Poslem míru OSN se zvláštním zaměřením na změnu klimatu. Tuto funkci přijal na klimatickém summitu OSN a promluvil k davu: „Cítím morální povinnost promluvit v tomto klíčovém okamžiku lidských dějin, je to okamžik pro akci. To, jak v příštích letech zareagujeme na klimatickou krizi, pravděpodobně rozhodne o osudu lidstva a naší planety," kázal Leo od řečnického pultíku.

6. Má vlastní nadaci na záchranu planety a zvířat

Ještě před oscarovou slávou a razítkem OSN se DiCaprio vydal na vlastní pěst změnit svět. V roce 1998 založil Nadaci Leonarda DiCapria - nyní nese název Re:wild – na ochranu divokých zvířecích druhů. Nadace má celosvětovou působnost a řeší různé druhy i místa na planetě od ochrany slonů v Africe až po ochranu několika kalifornských přírodních stanovišť. Každý druh hraje určitou roli v křehké rovnováze této planety. Ochranou těchto zvířat a jejich území chráníme náš domov.

vegnews.alephfarmssteak

7. Vsadil na maso z buněk

DiCapriovo investiční portfolio se neskládá jen z rostlinného masa. Investuje také do skutečného masa vyrobeného pomocí buněčné kultivace. Herec je investorem a poradcem dvou průkopnických společností v oblasti buněčného masa: Aleph Farms a Mosa Meat. Obě tyto společnosti vyrábějí živočišné maso z malého množství živočišných buněk v laboratorních podmínkách, čímž vytvářejí skutečné maso bez nutnosti porážet zvířata a bez škodlivých dopadů živočišného zemědělství na životní prostředí.

I když dlouholetí vegani možná váhají, zda vyzkoušet maso na bázi buněk, jedno je jisté, DiCaprio pomáhá dláždit cestu k budoucnosti bez jatek.

8. Věnuje se solární energii

Solární energie už není energií budoucnosti, je to energie, kterou potřebujeme právě teď. V roce 2018 DiCaprio navázal spolupráci se solární firmou Kingo, aby doslova poskytl energii lidem, kteří ji nejvíce potřebují. Firma zřizuje solární jednotky v odlehlých místech, kde je elektřina těžko dosažitelná nebo není k dispozici vůbec. Tato práce výrazně zvyšuje kvalitu života komunit, přitom tak činí způsobem, který neznečišťuje planetu.

9. Pomáhá nastolit novou éru etické módy

Zatímco velké módní domy, značky a dokonce i mainstreamové časopisy odsoudily kožešiny pro krutost, díky které je lidé mohou nosit jako oblečení, kůže zůstává považována za základ šatníku. Výrobní proces je přitom neméně krutý.

Naštěstí jsou na vzestupu veganské alternativy kůže vyrobené z listů ananasu, hroznové slupky nebo kaktusu. Nyní DiCaprio pomáhá financovat novou alternativu, kůži kultivovanou z buněk. V roce 2022 herec investoval do kalifornského startupu VitroLabs Inc. s cílem uskutečnit první pilotní výrobu kůže kultivovanou buněk na světě.

A i když může chvíli trvat, než kůži vypěstovanou na buňkách najdete v regálech s oblečením v každém obchodním centru, boty bez kůže podporované DiCapriem si můžete objednat u společnosti LØCI už dnes. Herec do této ekologické veganské značky obuvi zainvestoval v roce 2022. Možná je na čase, aby si DiCaprio do svého životopisu přidal také označení módní inovátor.

vegnews.neatburger7

10. Pomáhá změnit svět fastfoodu

Londýnský veganský řetězec rychlého občerstvení Neat Burger, který založil závodník Lewis Hamilton, otevřel svou první pobočku ve Spojených Státech právě s pomocí DiCapria. Poté, co řetězec získal od herce strategickou investici, zaměřil Neat Burger své úsilí na expanzi do USA. Dnes díky tomu mohou Newyorčané ochutnat veganské jídlo, které nabízí tento hamburgerový řetězec podporovaný celebritami.

Právě takováto vítězství nám dávají naději do budoucna. DiCapriova práce dokazuje, že si stále můžeme užívat moderní vymoženosti, jako jsou šťavnaté veganské hamburgery s hovězím masem, jen musíme hledat chytrá řešení, která splní naše přání, aniž bychom ničili planetu.

Zdroj: vegnews.com

Inovátor v oblasti steaků z kultivovaného hovězího masa, společnost Aleph Farms, rozšiřuje svou produktovou řadu o unikátní platformu pro výrobu kolagenu na buněčné bázi. Patentovaný kultivovaný...
Když Jim Anderson a jeho žena Samantha otevřeli v Essexu veganskou restauraci Oak Tree, hrdě se chlubili jejím rostlinným menu. Teď už ne. Slovo na "V" se stalo takovým terčem nadávek, že ho ze...
Kebab po vegansku. Firmy The Vegetarian Butcher a Düzgün Food Group uvedli na trh první špíz na kebab vyrobený čistě na rostlinné bázi. Je určený především pro gastro.
Projev na udílení Oscarů i investice do veganských produktů. Zde je 10 způsobů, jak Leonardo DiCaprio každý den zachraňuje planetu.
Když Veronica Fil poprvé ochutnala sýr z květáku a konopí, který vytvořil její manžel, šéfkuchař Shaun Quade, řekla: „Uvědomuješ si, co jsi udělal? Tohle by mohlo být obrovské.“ Měla pravdu....
Za poslední dobu vzniklo ve světě šest nových veganských restaurací, které zkoumají různé druhy kuchyně a nabízejí zajímavé pokrmy s použitím zeleniny a alternativních bílkovin v dosud nepoužívané...
Konečně i v mainstreamové televizi používají populární kuchaři to slovo na "V". A ne - nejde o vegetariány. Připravili jsme pro vás 10 nejzajímavějších veganských momentů z pořadů o vaření na Food...
Před koncem loňského roku uvedl výrobce rostlinného masa Hello Plant Foods na trh ve Španělsku "Hyper-Realistic" foie gras, veganskou alternativu foie gras, Hello Fuah. Úspěch byl nečekaně obrovský.
Domovský stadion fotbalového týmu Atlético Madrid (Civitas Metropolitano) v zápase proti FC Barcelona nabídl 100% rostlinné menu a tvrdí, že je prvním stadionem v kontinentální Evropě, který nabízí...