Zloději ukradli olivový olej v hodnotě 500.000 eur, cena "tekutého zlata" raketově vzrostla

Zloději ukradli olivový olej v hodnotě 500.000 eur, cena "tekutého zlata" raketově vzrostla

Redakce Redakce foto: Shutterstock

Zloději ukradli španělský olivový olej v hodnotě 500 000 eur, což ukazuje, jak rostoucí ceny některých komodit vedou k nárůstu kriminality a představují problém jak pro výrobce, tak pro úřady.

Když lifestylové magazíny informují o krádežích vysoké hodnoty, obvykle se jedná o drahokamy z obchodu Bulgari nebo drahé supersportovní vozy. Tato zpráva o odvážné krádeži olivového oleje podtrhuje jeho rostoucí hodnotu a mohla by znamenat začátek zcela nového typu vlny zločinnosti.

K incidentu došlo v ranních hodinách, kdy z lisovny ve španělské provincii Cordoba zmizelo přibližně 50.000 litrů extra panenského olivového oleje. Pachatelé pod rouškou tmy naložili olej nejvyšší kvality do dvou velkých nádrží a operace trvala přibližně dvě hodiny. Španělsko, přední světový producent olivového oleje, se potýká s prudkým růstem cen v důsledku velkého sucha. Tyto krádeže zvyšují obavy producentů, kteří se již nyní potýkají s extrémním počasím, rostoucími výrobními náklady a nejistotou v poptávce kvůli spotřebitelům, kteří jsou citliví na cenu.

Martin Parra, manažer společnosti Marin Serrano El Lagar SL, která byla postižena krádeží, vyjádřil své obavy: "Všichni mají strach, protože cena bude stále stoupat a olivový olej se stává skutečně tekutým zlatem."

Probíhající krize s olivami ve Španělsku je jasnou připomínkou toho, jak může změna klimatu ohrozit dodavatelské řetězce. Ničivé sucho již v sezóně 2022-23 snížilo produkci olivového oleje v zemi na polovinu a problémy s produkcí v Itálii dále omezily celosvětové dodávky. To vše se odráží v prudkém růstu cen: podle spotřebitelského sdružení OCU vzrostly ceny extra panenského olivového oleje ve španělských supermarketech od poloviny července o 15 %. V důsledku toho se zloději zaměřují jak na čerstvě sklizené ovoce, tak na zpracovaný olej.

Podle vládních údajů bylo v kritickém španělském regionu Jaen v sezóně 2022-23 ukradeno přibližně 259 tun oliv, což představuje 29% nárůst oproti předchozímu roku. Při podobném incidentu letos se zloději zaměřili na 7.000 litrů olivového oleje v Malaze.

V boji proti rostoucí hrozbě přijímají výrobci opatření ke zlepšení bezpečnosti, včetně instalace nových bran a najímání bezpečnostních pracovníků. Bez oficiálních dokladů o sledovatelnosti však existuje vysoká pravděpodobnost, že pokud se této poslední várce ukradeného oleje podaří překročit španělské hranice, bude nadobro ztracena.

Možná se jedná o jednu z prvních vln kriminality, kterou jsme v důsledku klimatických změn zaznamenali - a jistě nebude poslední.

Zdroj: dmarge.com

Ako môže vyzerať podujatie, kde sa stretnú nadšenci kávy, kávoví odborníci a umelci na jednom mieste? V piatok 10. a v sobotu 11. mája sa otvoria brány bratislavskej Novej Cvernovky, kde sa už po...
20 ostrovních restaurací bylo nově oceněno tzv. „Bibem“ za nabídku kvalitní a cenově výhodné kuchyně.
Kávy od české pražírny výběrové kávy doubleshot dostaly nové obaly, které lépe odrážejí to, jak značka přemýšlí o své kávě.
Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.