Barmani z Publicu otevřeli nad Náplavkou unikátní cocktail market

Barmani z Publicu otevřeli nad Náplavkou unikátní cocktail market

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: se svolením TapTap Cocktail Marketu

Trvalo to, ale už je to realita. Rašínovo nábřeží má zbrusu nový podnik. TapTap Cocktail Market kluků, které znáte z legendárního baru Public Interest, je konečně skutečností. K snídani si tu dáte čerstvý ovocný fresh nebo klidně champagne. S sebou si můžete odnést kafe, ale i gin&tonic v láhvi. A nechybí plechovky.

Na frekventované Náplavce nabízejí populární designové kobky gastrokoncepty, které mají mimo jiné do těchto míst nalákat co možná nejvíce návštěvníků. Jedni je milují, druzí kritizují, že se koncepty odlišují jeden od druhého příliš málo. Když tedy vznikne v rámci trendy foodzóny něco zajímavého, mohlo by to hladinu pražské náplavky alespoň mírně rozechvět. A přesně v to věří i barmani Jirka Mayer, Filip Žák a Patrik Jandus, jejichž nový koncept TapTap Cocktail Market prošel před pár dny svojí premiérou. Ano, všechna tři jména můžete znát v souvislosti s barem Public Interest. Ovšem toto je úplně jiný koncept a s výrazným podnikem pražské barové scény nemá – kromě těchto jmen – nic společného.

„I proto nám to tak dlouhou trvalo, než jsme Tap Tap otevřeli,“ vysvětluje Jirka Mayer. „Než prostor prošel návrhem realizací nového interiéru, než do sebe začaly zapadat všechny kusy skládanky, do toho bylo celkem silné léto, včetně Karlovarského filmového festivalu, tak jsme se dostali několikrát do komplikované situace. A stále se učíme,“ říká dnes Jirka už uprostřed hotového podniku.

TapTap Cocktail Market jsou dva koncepty v jednom. Jako návštěvník si s sebou odnesete koktejl zavřený v plechovce, který barmani namíchají přímo před vámi, kávu, láhev o velikosti 0,7l  s hotovým koktejlem gin&tonic nebo třeba míchaný drink natočený z pípy, tedy z TAPu. „Především proto jsme TapTap – máme koktejly na tapu.“ K snídani si dopřejte čerstvý ovocný fresh, prosecco nebo rovnou skleničku champagne. Pokud chcete zůstat a stanete se hostem, můžete si svůj nápoj vychutnat v přední části u baru, nebo se před náplavkou schovat v zadním, pohodlném lounge. Nabízí se přesunout se sem na after party po zavíračce Náplavky.

„V této lokalitě nebyl koktejlový bar, od dnešního dne si tu host může dát dobré Martini, Negroni, Old Fashioned, Moscow Mule nebo cokoli jiného," popisuje Jirka Mayer. TapTap Cocktail Market má k dispozici kompletní portfolio Fenix Drinks, tedy širší nabídku rumů, k tomu pár dobrých ginů a dalších destilátů jako koktejlové báze.

Originální interiér zajistilo Studio Okolo, se kterým barmani spolupracovali už na přípravě vizuálů ikonických plechovek Public Interest. „Začali jsme s ním nejdříve řešit logo TAP TAP, až pak přišla otázka – jak by mohl vypadat interiér. A vše mohlo být jednoduché,“ usmívá se dnes Jirka Mayer. „Mohli jsme to mít za měsíc hotové – jednoduchý, funkční interiér a bylo by to. Najednou ale přišlo studio s komplexním nápadem, propojeným s celkovou filosofií podniku, což nám začalo dávat smysl. Nastoupili truhláři a pomohli nám vytvořit interiérový design s hlubším smyslem,“ vysvětluje Jirka uprostřed interiéru, který působí ekologicky, jednoduše, přitom neotřele a mezi těmi všemi rolemi se můžete cítit, jako uprostřed malého ráje dobrých drinků.

Mimo nápoje plánují kluci z Publicu prodávat v Tap Tap Cocktail Marketu i připravené obložené bagety. Obložené pečivo vypadá lákavě, pokud to místním barmanům půjde s cenotvorbou těchto baget stejně dobře, jako u míchaných drinků (koktejly z tapu s sebou se prodávají za 99 korun), půjdou na dračku.

„Budeme tu od rána, TapTap je celodenní bar se vším, co mají lidé rádi,“ vstoupil konečně do debaty druhý ze zakladatelů, Filip Žák. „Žádný z podniků kolem není tak koncentrovaně zaměřený na nápoje. Ráno před vámi vymačkáme ovocnou freshovou bombu, ale klidně návštěvníkům namícháme i drink, pokud po něm budou ráno toužit. Dáš si tu schůzku, nebo si něco dobrého od nás odneseš a vypiješ na náplavce či doma s přáteli.“

Filip Žák se usmívá, do skleniček nejdříve lije čerstvě vyfreshovanou pomerančovou šťávu a zalévá kapkou champagne. Skrze velká okna svítí dopolední sluníčko, člověk má chuť si tu chvíli užít, vypnout, zapomenout, nebo prohodit slovo-dvě s barmanem, kterého zná, a po dobrém drinku nastupuje chuť vzít si ještě něco s sebou – třeba ty namíchané drinky v plechovkách, láhev vína a taky bagetu!

Dostanete k tomu od barmanů kelímky, dostanete led do tašky, drinky s sebou jsou už připravené. Barman je přímo před vámi zavřel do plechovky. Sezona začíná.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...