Samantha Prachařová: Buďte originálny!

Samantha Prachařová: Buďte originálny!

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: se svolením R. Jelínek

Barmanka z bratislavského baru Bubbles Pontón Bratislava, Samantha Prachařová, sa nedávno stala víťazkou súťaže International Rudolf Jelínek Cup, kde medzi silnou konkurenciou zaujala porotu zo všetkých súťažiacich najviac. „Rudolf Jelínek mi dal príležitosť vytvoriť niečo, na čo som veľmi hrdá,“ hovorí v rozhovore pre VisitChef.

Aký je váš barmanský základ? Vieme o vás, že ste barmanské skúsenosti získavali v zahraničí. Kde konkrétne a ako dlho?

Od svojej prvej práce som sa vlastne pohybovala v gastre, ale vždy len ako čašníčka. No s odstupom času som chcela viac spoznávať barovú kultúru. Dostala som nejaké menšie základy, ale nič extra, skôr som sa začala učiť sama. Až po tom, čo som odišla žiť do Londýna, som zistila, aké to naozaj je pracovať za barom. Veľmi dlhú dobu som strávila ako barmanka v 5hviezdičkovom The Curtain London Hoteli a v Members clube, v srdci Shoreditch. Neskôr som našla ponuku na prácu v reštaurácii Sexy Fish, ktorá ma hneď zaujala kvôli tomu, že to miesto je známe zbierkou japonských whisky. Sexy Fish mi dalo za necelé 2 roky veľa skúseností, aj veľký prehľad o tom, ako to v takom high volume bare reálne funguje. Fungovala som aj ako head bartender v Park Row London, to bolo necelý rok.

Ktorá barmanská osobnosť, alebo ktorý zahraničný podnik, kde ste sa postavili za bar, vám dal zatiaľ najviac? Trebárs technicky.

Určite mi doteraz dala najviac Sexy Fish, či už sú to skúsenosti za barom, alebo aj pri samotnej komunikácii s hosťom a hospitality.

Prečo súťaž Rudolf Jelínek Cup? Čím vás oslovuje?

Ja si myslím, že nie je úplne jednoduché miešať z ovocných destilátov tak, aby to malo hlavu aj pätu. Chcela som ukázať, že sa dajú kombinovať ingrediencie, ktoré sa na prvý pohľad nezdajú navzájom kombinovateľné. Rudolf Jelínek mi dal príležitosť vytvoriť niečo, na čo som veľmi hrdá.

Ako je to s používaním ovocných páleniek v baroch, kde ste doteraz pracovali?

Tím, že som nepracovala dlho na Slovensku, som s ovocnými pálenkami, pravdu povediac, nemala veľké skúsenosti. Ale momentálne v našom bare ponúkame drinky, v ktorých používame slivovicu aj marhuľovicu. Máme veľkú návštevnosť turistov a chceme im ponúknuť lokálny produkt.

Ako často sa, ako barmanka, dostanete do kontaktu s kosher slivovicou?

Bola to moja premiéra, ale dopadla na výbornú, musím povedať!

Pre váš víťazný drink Forest Spark ste zvolili veľmi jednoduchý, čistý servis. Zadanie znelo „lokálny drink, zároveň ale svetový. Suroviny nenáročné na prípravu v akomkoľvek miestnom bare…“ Bolo vám od začiatku jasné, ktorou cestou sa pri tvorbe drinku vydáte?

Som zástanca všetkého, čo na prvý pohľad nemusí vyzerať atraktívne. Chcela som vytvoriť niečo zaujímavé, pritom jednoduché. A to si myslím, že sa veľmi dobre podarilo. Dlho som rozmýšľala, s čím by som išla na Rudolf Jelínek Cup. Samozrejme, že som mala viac rôznych nápadov, ale spojenie s dubákovým kordialom bolo jasné hneď od prvej myšlienky. Vždy treba nájsť ten správny balans v kombinovaní ingrediencií a potom sa dá všetko, čo si zmyslíte.

Kordial z húb je super ingrediencia. Ako ste na ňu prišli?

Pri tvorbe niečoho nového sa odrážam od sezónnosti a lokálnosti. Keďže nám prišla jeseň a moji kamaráti rozprávali o hubovej sezóne, bola som si na 100% istá, ktorým smerom sa pôjde. Apropo, veľa ľudí ma od toho odhováralo.

Mimochodom, veľmi zaujímavý čierny keramický cup. Elegantný, pritom nie priehľadný… A ozdoba kandovaný dubák a vetvička. Vlastne celé veľmi cool a jednoduché.

Plán bol priniesť kúsok lesa spolu s drinkom – preto to ihličie. Ale zas to nepreháňať – nedávať k drinku celý strom... V jednoduchosti je krása. Čierny pohár som zvolila pre jeho eleganciu. Zapadalo to do seba celé parádne. A aby bol drink viac zero waste, použila som zo samotného kordialu dubáky, ktoré sa dali znova sušiť.

A ten dubák sa po napití drinku mohol zajesť?

Keďže sa varili s cukrom, chytili krásnu sladkosť. Bola som až prekvapená ako dobre tie dubáky chutia. Parádny snack!

Ako sa vy, ako barmanka, nechávate inšpirovať? Je to napríklad návšteva barov, špičkových reštaurácií alebo je potrebné vo vašom prípade hľadať úplne inde?

Inšpirácia je úplne všade. V bare viete vytvoriť stovky kombinácií. Ale keď sa spojí bar s kuchyňou, stanú sa tie možnosti vlastne neobmedzené. Rada vytváram drinky inšpirované jedlom alebo samotné jedlo pretváram na drink.

Po súťaži mi jeden z porotcov povedal, že ste sa „perfektne vošli do súťažných bodových tabuliek. Pritom toto nie je jediná súťaž, ktorú ste za poslednú dobu vyhrali. Čo by ste poradili barmanom, ktorí sa hlásia do súťaží?

Nie, nebola to moja prvá súťaž a tiež nie prvá súťaž, ktorú som vyhrala. Moje odporúčanie? Byť originálny. Nič nie je nemožné a aj keď sa to nepodarí na prvýkrát, všetko sa dá vylepšovať a na všetkom sa dá pracovať, aby to bolo nabudúce lepšie. Treba si stať za tým, čo si zmyslíš. Byť pokorný a sám sebou, to hrá tiež veľkú úlohu.

Minule Filip Rebroš, teraz vy… Budú Slováci teraz vyhrávať súťaže s pálenkami?

Slovenská barová scéna rastie veľmi rýchlo, vo svete je čoraz známejšia a uznávaná. V budúcich ročníkoch súťaží sa môžeme určite tešiť na veľa ďalších šikovných Slovákov.

Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...