Runda na Den svatého Patrika!

Runda na Den svatého Patrika!

Redakce Redakce foto: se svolením Ultra Premium Brands

Příběh whisky a irské whiskey je opředen mýty a tajemstvím, nachází se v něm mimo um také vytrvalost, houževnatost a často i sebezapření. A je tu konkrétně jedna whiskey, která přežije snad úplně všechno. I letošní Svátek svatého Patrika.

Irové milují dát si kapku whisky. Je to nápoj, kterým si připíjí na narození, úmrtí, zvláštní výročí nebo když se třeba jednoduše potřebují postavit na nohy. Irská whiskey Bushmills je známá po celém světě. Má za sebou více než 400 let historie a dědictví, díky němuž je bezesporu prvotřídním destilátem vyhledávaným znalci whisky.

Licence na výrobu whiskey byla poprvé udělena v Co. Antrim v roce 1608. Destilérie Bushmills se však stala oficiální až v roce 1784. Tehdy ji zaregistroval Hugh Anderson a registrovanou ochrannou známkou se stal Pot Still. Právě tato značka se dodnes používá k označení kvality a výjimečnosti.

Legenda vypráví

Staletí přinesla různé starosti, whisky ale vydržela. Bushmills se třeba stala obětí rostoucích daní v 50. letech 19. století, kdy se prudce zvedla daň za obilí. Sladový ječmen je základní složkou Bushmills, a když zvyšující se daně zasáhly právě ječmen a tím přiměly mnoho palíren v okolí změnit recepturu, značka Bushmills vydržela. Majitelé raději zaplatili zvýšení daně a zachovali si konzistenci. To se nakonec vyplatilo, protože v průběhu 19. a 20. století se Bushmills stala oceňovanou whiskey, včetně zisku jediné zlaté medaile za whiskey v Paříži v roce 1889.

Palírna Old Bushmills Distillery se nachází na drsném a krásném severním pobřeží Irska ve vesnici Bushmills (od níž je odvozen její název), nedaleko světoznámého geologického útvaru Giant's Causeway. Řeka Bush, která teče z Antrimských vrchů stejným typem čedičové skály, z níž se skládá Giant's Causeway, prochází Bushmillsem, než dosáhne moře v Portballintrae.

Literární uznání této legendární značky přišlo o něco později, James Joyce se totiž o Bushmills zmínil ve svém epickém románu Odysseus. Když v roce 1933 skončila prohibice, měl z toho belfastský obchodník Samuel Wilson velkou radost. Lihovar koupil už o deset let dříve, už v té době věřil, že prohibice v Americe bude zrušena a jeho whiskey se bude prodávat v podstatě sama. A to se také stalo. Bushmills mu vydělala mu jmění přesně tak, jak vždy věřil.

Bomby a bankovky

Další ranou pro legendární irskou whiskey byla druhá světová válka. Ta kompletně zastavila výrobu Bushmills a bombový útok na dublinské kanceláře firmy zničil veškeré podnikové archivy. Po skončení války a v letech konjunktury se však výroba obnovila a whiskey se stala stejně oblíbenou jako kdykoli předtím. Poptávka v USA výrazně vzrostla.

V roce 2008 oslavila společnost Bushmills 400 let výroby a dostalo se jí další pocty. Při této velké příležitosti totiž vytiskla Bank of Ireland na své bankovky obrázky palírny. Ještě před tím, koncem roku 2000, se k této historické whiskey přidala slavná jména z divadelního jeviště, filmového plátna, hudební scény, umění a designu, aby šířila její slávu. Vyvrcholením bylo v roce 2012 jednorázové živé vystoupení v Old Bushmills Distillery, kde se konalo představení Bushmills Live, které oslavovalo umění výroby whisky prostřednictvím hudby. Herec Elijah Wood, známý především jako Frodo z Pána prstenů zde hrál jako DJ, živě zahráli třeba Foy Vance, The Staves nebo kapela Snow Patrol.

Kde ochutnat Bushmills whiskey?

Odpověď by měla znít samozřejmě: v každém dobrém podniku. Chcete ale něco hodně speciálního? Kde jinde tedy ochutnat whiskey Bushmills než v hotelu The Bushmills Inn ve vesnici Bushmills? No samozřejmě! Hotýlek s přilehlou restaurací, označený i v rámci průvodce Good Food Ireland, který se nachází nedaleko palírny, je místem, kam gurmán jednoduše musí zajít. The Bushmills Inn kombinuje vynikající lokální jídlo s pohodlnými pokoji v tradičním historickém hostinci, který se postupem času změnil na venkovský hotel. Shodou okolností původní dům a stáje hostince Bushmills Inn pochází z roku 1608, tedy ze stejného roku, kdy byla udělena licence na výrobu whisky Bushmills. Je tedy příhodné, že si můžete dát panáka (nebo dva?) té nejlepší whiskey Bushmills právě zde, a to ve speciální degustační místnosti. Útulný pokoj s kamny na dřevo poskytuje svým hostům přesně takovou útulnou atmosféru, jakou nutně potřebujete, když se večer usadíte se sklenkou té nejlepší whiskey, ať už s ledem, s kapkou vody nebo v koktejlu.

A samozřejmě si ji vychutnejte i na Den svatého Patrika. Ten letos připadá na pátek 17. března a Bushmills by ve vaší skleničce neměla chybět. Jen tak bude oslava svátku kompletní. Irové jsou hodně pohostinný národ a věřte, že pokud byste jejich národní svátek slavili v Irsku, jejich pohostinnost, včetně whiskey, by neznala hranic. Pokud ale slavíte svatého Patrika u nás, Bushmills je nejkratší a nejlepší cestou, jak se Irsku přiblížit.

Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...