Jak Peter Duranský rozvířil poklidnou hladinu piešťanského bahna

Jak Peter Duranský rozvířil poklidnou hladinu piešťanského bahna

Redakce Redakce foto: VisitChef.com

V piešťanském hotelu Thermia Palace Health Spa se třetí listopadový týden uskutečnila degustační večeře pod taktovkou michelinského kuchaře Petra Duranského. A my byli u toho.

Hotel Thermia Palace, první pětihvězdičkový hotel na Slovensku (postaveno 1912, pozn. red.), stojí v srdci unikátního komplexu budov ve vídeňském secesním stylu, přímo nad léčivými prameny, které umožnují lázeňským hostům využívat širokou nabídku balneologických procedur. Není proto náhodou, že do tohoto, pro Slovensko ikonického hotelu, zavítal první nositel michelinské hvězdy ze Slovenska Peter Duranský.

Peter Duranský je vítěz slovenského kola Bocuse d’Or 2021 a šéfkuchař vídeňského Das LOFT Restaurant, Bar & Lounge. Podnik se ještě před covidem mohl těšit z ocenění jedné hvězdy Michelin Guide, stále ale svým výhledem z 18. patra a také díky menu patří k nejzajímavějším gastronomickým místům rakouské metropole. Peter Duranský pro náš magazín uvedl, že ztráta michelinské hvězdy jej nemrzí, protože náklady s tím spojené nejsou v aktuální situaci ekonomicky obhajitelné a raději se bude věnovat důrazu na kvalitu a péči o hosty jemu svěřené hotelové restaurace.

 

Samotný večer se nesl v duchu rodinné atmosféry, kterou svou přítomností umocnila vždy elegantní slovenská moderátorka Alena Heribanová, mimochodem rodačka z Piešťan. Ta také před začátkem servisu Petra Duranského vyzpovídala, přítomným hostům prozradila něco ze slavné historie hotelu Thermia Palace a seznámila je s pravidly udílení michelinských hvězd. Peter Duranský pak hostům osobně nastínil historii Bocuse d’Or a především přiblížil menu pro dnešní večer. "Je to prierez mojich chutí, ktoré mám osobne rád, dá sa povedať výrazných chutí. Nerád varím plano a preto začíname rybacím chodom a končíme mäsom a dezertom," uvedl hosty do své filozofie šéfkuchař.

A co si pro hosty připravil Peter Duranský a jeho tým? Lázeňská dieta Dieta č. 5S to zrovna nebyla, byť první předkrm se v odlehčeném duchu nesl. Okurková polévka, créme fraîche, uzený siven a kaviár ze pstruha byl osvěžující start a všechny suroviny do sebe skvěle zapadly. K předkrmu se servírovalo Chardonnay Hacaj Extra Brut. Další položkou na pětichodovém menu byl telecí brzlík s pastinákem, lanýžem a lanýžovou omáčkou. Toto arancini doprovázel Bodegas Felix Callejo El Lebrero, Ribera del Duero, 2021. Sekci hlavních chodů otevřel do křupava vypečený bůček Duroc, marinovaný kumquat, topinambur a sladko-kyselá omáčka a pokrm se podařilo skvěle napárovat s Rizlingem Rýnským z Fundus Regius, 2011.

Jako druhý z hlavních chodů připravil Duranský hovězí Angus, krémovou bramborovou variaci, pórek a omáčku Madeira. Ani tomuto pokrmu nebylo co vytknout, snad jen až moc velkou porci masa, se kterou se museli hosté vypořádat. K hovězí svíčkové se podával Papillon Víno od Francúza Pinot Noir, 2019. Krátkou přestávku před dezertem vyplnila opět Alena Heribanová, když společnosti převyprávěla několik doslova pikantních událostí, které se v hotelu Thermia Palace staly, ale protože už je od současnosti dělí téměř sto let, mohly tyto historky konečně spatřit světlo světa. Dezert naštěstí pikantní nebyl a kokosové vajíčko, plněné mango moussem a arašídový crumble spolu s Bava Rosetta Malvasia di Castelnuovo, Don Bosco, 2022, příjemně ukončilo gurmánský večer.

Slavnostní atmosféra, noblesní prostřední krásného hotelu a možnost naložit se druhý den do banha o teplotě 40 stupňů Celsia učinilo z toho výletu zážitek, který prospěl nejen naší duši, ale i našemu tělu. Odcházíme tedy potěšeni na těle i duši s pocitem, že cesta sem se vyplatila. Mimochodem, věděli jste, že do Piešťan vede dálnice?!

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...