Sbíral zkušenosti v TOP barech Londýna a míří otevřít bar do Atén. Je Rasty Kasár barman nebo barista?

Sbíral zkušenosti v TOP barech Londýna a míří otevřít bar do Atén. Je Rasty Kasár barman nebo barista?

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: Kavickari.sk

V ikonickém hotelovém American Baru londýnského hotelu Savoy pracoval už ve dvaceti letech jako nejmladší člen týmu vůbec. Míchal koktejly a připravoval kávu ve slavném Scarfes Baru, otvíral obě verze baru Kwānt legendárního barmana Erika Lörincze. Teď Rastislav „Rasty“ Kasár míří do Řecka otevřít speak easy bar.

Ve svých sedmadvaceti letech má Rasty Kasár pracovní zkušenosti, které by mu mohl kde kdo závidět. Měl koule na to zvednout kotvy a odjet do Londýna, kde v průběhu sedmi let dosáhl mnoha ze svých cílů. V American Baru hotelu Savoy v britské metropoli začínal jako barback a postupně se pod dohledem slavných kolegů Martina Hudáka a Erika Lörincza vypracovával dál. American Bar Rasty zažil i z pozice servisu a hospitality, která je, dle jeho slov, pro něj velmi důležitá. Následně převážila láska ke kávě a Rasty Kasár se přesunul do pražírny s kavárnou v centru Londýna. On sám říká, že právě tato pozice mu následně pomohla vyhrát slovenské finále Coffee in Good Spirits 2018, což je šampionát párování kávy a prémiového alkoholu do jednoho koktejlu.

 

To jsme ale pouze na začátku Kasárovy cesty. Když má barman zkušenosti z American Baru hotelu Savoy, je frajer. Když pak pracuje i v londýnském Scarfes Baru náležící hotelu Rosewood, je frajer na druhou. Ovšem pokud je navíc také členem otvíracího týmu zbrusu nového baru Kwānt, pod kterým je podepsaný Erik Lörincz, tak to může totálně nakopnout kariéru. „Jednoho dne jsem se probudil, zkontroloval telefon a uviděl jsem zprávu, že se Erik Lörincz chystá opustit American Bar v hotelu Savoy a chce otevřít svůj bar v Londýně. Trvalo mi asi 15 vteřin, než jsem mu napsal – Eriku, mohl bych se, prosím, předem ucházet o místo?"

A Erik odpověděl. „Xixi, ano, můžeš :)),“ napsal Rastymu ikonický barman. „Byl jsem nadšený,“ vzpomíná dále Rasty Kasár. „Cítil jsem se velmi poctěn, že mám opět možnost spolupracovat s touto jedinečnou personou, profesionálem, osobností a jedním z největších lidí, které jsem měl kdy možnost poznat,“ napsal tehdy mladý barman na svůj instagramový profil.

Ale ani Kwāntu, který byl okamžitě katapultován mezi 50 nejlepších barů světa, se nevyhnuly komplikace spojené s pandemií a po sérií lockdownů nakonec pro své hosty už neotevřel. Tady se v praxi uplatnilo Kasárovo krédo: Neither barista nor bartender, but equally both – tedy ani barista, ani bartender, ale rovnocenně oboje. Rasty se totiž v roce 2022 opět ocitl za kávovarem a spolu s týmem se umístil na prvním místě klání, které se koná během London Coffee Festivalu. Jedná se o zřejmě nejkomplexnější baristickou soutěž Cofee Masters. Následně, už v letošním roce vyhrál anglické kolo Coffee in Good Spirits a navázal tak na své slovenské vítězství v této disciplíně z roku 2018.

Rok 2023 je pro Kasára významným nejenom kvůli zmíněnému vítězství. Letos se také stává součástí znovu otevřeného Kwānt baru, tentokrát na jiné adrese v blízkosti Green Park. Jak jinak, podniku opět šéfuje Erik Lörincz. Rasty se ujímá kompletního developmentu kávy v rámci celého provozu baru.

Přichází ale nová výzva v podobě nabídky řeckého baru Teddy´s Speakeasy, pro který má Rasty Kasár postavit ještě samostatnou sekci – bar pouze pro osm hostů. To už se ale pomalu přesouváme do budoucnosti. V těchto dnech mladý barman cestuje, zvou jej organizace či kolegové a Kasár hostuje, dělá masterclass pro profesionály, přednášky nebo guestshifty, kde se hosté mohou seznámit s jeho prací prostřednictvím koktejlů s kávy, které před nimi Rasty připraví. Podobně tomu bylo i před pár dny v rámci slovenské gastronomické akce Gastrolove. Kasár přednášel před plénem, druhý den navázal masterclassem v komornějším provedení a nakonec v piešťanském lázeňském hotelu Thermia Palace míchal signature koktejly pro hosty hotelového baru. Ochutnat jsme tak z Kasárovy kuchyně mohli delikátní drink Negroni Arabica připravený z ginu, sladkého vermutu, Campari, cold brew, plus gumový medvídek jako garnish; Irskou kávu namíchanou z filtrované kávy, bourbonu, cukrového sirupu, smetany, dozdobenou malinovým prachem; Brazilský kávový koktejl, který obsahoval Nochino, ořechový sirup, espresso, grepovou sodu a nitrogen. Posledním z avizovaných koktejlů speciálního menu byl nealko koktejl S&G, který připomínal známý Gin&tonic. Rasty jej připravoval ze Seedlip spice, gastrique, hruškového sirupu, bezového tonicu. Máta a bitter zde fungovaly jako ozdoba. Všem těmto koktejlům předcházela malá pozornost – wellcome drink. Hezký, jednoduchý, působivý, s pomyslnou kytkou plovoucí na hladině koktejlu.

Rastyho Kasára charakterizuje cílevědomost, důraz na detail, který vyzdvihuje u každé své přednášky a odhodlání vidět všechno dostupné v kávovém a koktejlovém světě. Tuto zkušenost chce rozvíjet, zdokonalovat a časem, jak sám říká, přinést zpátky na Slovensko, kam má od svých zahraničních profesních začátků v plánu se vrátit. Je nepřehlédnutelným profesionálem, vyzbrojený zkušenostmi, znalostmi a podporou se podobně jako Martin Hudák stává patronem kávových koktejlů a na svých drincích přímo ukazuje, jak jedno s druhým souvisí.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...