Když kuchařský Nároďák v Puppu naposled trénoval na olympiádu

Když kuchařský Nároďák v Puppu naposled trénoval na olympiádu

Redakce Redakce foto: Jan Růžička
1x
0,75x
1x
1,25x
1,5x
1,75x
2x

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět.

To nejdůležitější, tedy kuchařská olympiáda, čekala za pár dní na Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR ve chvíli, kdy předváděli svou formu na posledním tréninku v Grandhotelu Pupp. V jaké konstelaci se v Karlových Varech předvedli?

V nádherných prostorách secesního Slavnostního sálu Grandhotelu Pupp se odehrál poslední trénink pro partnery české kuchařské reprezentace. A tentokrát to bylo větší než naposledy, kdy partnery na svém tréninku Nároďák hostil v Národním zemědělském muzeu na pražské Letné, jehož prostory kuchaři využívají celoročně  jako své tréninkové centrum. Právě tam se trénovalo do Stuttgartu, kde se letošní kuchařská olympiáda, tedy IKA Culinary Olympics, konala.

Jak popisují samotní zástupci Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, olympiáda se skládá ze dvou disciplín – Chef´s table a Restaurace národů. Vždy vaří čtyři kuchaři a dva cukráři/cukrářky. Na přípravu pokrmů mají šest hodin. Hodnotí se samozřejmě technická stránka vaření, ale prim hraje chuť a prezentace pokrmů.

„Tým trénuje dvakrát měsíčně. Trénujeme obě soutěžní disciplíny, ale více pracujeme na Chef´s Table. Jedná se o novější disciplínu, která je snad ještě náročnější než Restaurace národů," vysvětlil kapitán českého národního týmu Patrik Bečvář.

Chef´s table, tedy ta mladší disciplína je složená z mnoha druhů pokrmů. Slavnostní tabuli vždy startuje pečivo a jeden druh másla a dipu či pomazánky. Ochucená másla a pomazánky mají odrážet národní chutě a tradice. Následují čtyři druhy finger foodů. Dva musejí být teplé a dva studené. Dalším chodem je slavnostní mísa pro dvanáct osob. Skládá se ze dvou rybích výrobků, dvou doplňků a dvou omáček. Po míse přichází na řadu tříchodové menu (veganský pokrm, masitý pokrm a dezert). Chef´s table zakončují čtyři druhy petit fours.

„Chef´s table řádně prověří naše schopnosti. Je to skutečně hodně náročná disciplína. Souvisí s ní i výroba speciálního inventáře. Naštěstí pracujeme s Tiborem Mužíkem, který už po třech soutěžích ví, co je třeba“, řekl Tomáš Popp, manažer národního kuchařského týmu.

Druhá disciplína vypadá jednoduše: připravte 110 porcí tříchodového menu. Složení soutěžního týmu je stejné jako při Chef´s Table (čtyři kuchaři, dva cukráři/cukrářky). Menu musí být hotové za šest hodin. Následuje výdej jako v restauraci. Opět týmy hodnotí technická a degustační porota.

Junioři připravují stejné disciplíny. Mají úlevu jen v počtu menu v Restauraci národů. Připravit musí 70 porcí.

Grandhotel Pupp nároďáku slušel. Prostory byly velkorysé, s přehledem se vešli jak kuchaři se zázemím, tak řada hostů z řad partnerů. Více než stovka porcí „trojchodovky“ dá zabrat především, co do organizace, ovšem kuchaři vše zvládali s přehledem. Sehranost týmu i samotné menu, které jsme už na stránkách VisitChef popsali v předchozí reportáži z tréninku, byly jednoznačně na mnohem lepší úrovni, Národní tým působil celkově velmi dobře připravený reprezentovat českou gastronomickou scénu na kuchařské olympiádě.

Za posledních pár let prošel nároďák několika zásadními personálními změnami a lze bez zaváhání konstatovat, že dnes tým působí komplexněji, sebevědoměji a má na to, na podobných významných kuchařských soutěžích zazářit.

Zdroj: Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR

Místní legenda praví, že obyvatelé vesnice v regionu La Palma jednoho dne objevili terejovo hnízdo s překvapivým obsahem. Místo vajec se v něm nacházela lahev s nejlepším rumem, jaký kdy pili. Díky...
Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku z ní dělají prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...