Pět rumových koktejlů a degustace navíc

Pět rumových koktejlů a degustace navíc

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: se svolením Spirited Tours

Rukověť rumaře, který si myslí, že už viděl a zkusil úplně všechno.

…a třeba fakt nezkusil. Totiž, pokud jste neabsolvovali se Samerem Selbakem tour po pražských barech, CESTU Za RUMem, tak si budete muset tuto atrakci do svého portfolia rozhodně doplnit.

Právě Samer je totiž na české alkoholové scéně dost známou postavou. Jeho profesní historie sahá až… to už bude dobrá dekáda. Posledních několik let se mimo jiné zabývá právě rumy, je aktivní v rumové komunitě. A právě proto je osobou povolanou, aby mohl být průvodcem v jednom ze zásadních alko-tour projektů, které v tomto případě organizují bratři Kaštánkovi pod hlavičkou SPIRITed TOURs.

Ano, jsou to ti sourozenci Pavel a Zdeněk, kteří se podepsali také pod CESTU Za BUBLINOU a CESTU Za GINem. Kaštánkovi to vyřešili celkem jednoduše – vsadili na momentálně nejpopulárnější barové alkoholy v české kotlině (ne, pivo skutečně nepovažujeme za nápoj špičkových českých barů, i když ho milujeme) a povolali do zbraně kované odborníky jako Katy Youngovou, Sandru Šalatovou nebo Eduarda Ondráčka v rolích netradičních průvodců. A povolali i Samera Selbaka.

CESTA Za RUMem, kterou tento výrazný muž provází, je naplánovaná příjemně, co se nápojů týká, a navíc i komfortně co do vzdálenosti. Za RUMem se v tomto případě dámy nemusí bát jít ve stylových šatech, obuv zvolte pohodlnou. CESTA Za RUMem je uvolněnou společenskou akcí pro menší počet lidí. Průvodce Samer má možnost věnovat se každému členovi skupiny zvlášť a dostatečně.

Stejně jako u CESTY Za GINem i rumová tour začíná ve Špejli, kousek od Václavského náměstí, což je dost dobrá destinace hned z několika různých důvodů. Docházková vzdálenost do dalších podniků bude nevelká, jídlo ve Špejli je chutné, kvalitní a nutné, vzhledem k tomu, co na nás čeká.

Pět podniků, znamená pět zastávek a – pokud chcete – deset a více drinků. Záleží jenom na vás, degustační vzorky mají decentní velikost, následující koktejly jsou líbivé, většinou nijak zvlášť závažné či zničují. Naopak, celá tour účastníkům pozvedne náladu, ducha a mnohým i laťku vědomostí o daném tématu.

Začínáme zlehka, nekomplikovaně. Ještě ve Špejli poznáte kouzlo rumu Duppy Share, nejdříve z degustační skleničky a následně i v koktejlu. Tento vzorec je pak aplikován pro celý večer a každou jednotlivou zastávku. Nesmí chybět legendární Hemingway bar, následován neméně populárním AnonymouS barem, čímž začíná být nadobro nemyslitelné, aby takto vysoce nasazená laťka snad jenom trochu klesla. A neklesne, protože v L´Fleur baru, do kterého pokračujeme, to prostě nejde. Po takových barmanských osobnostech, jakými dozajista jsou Ondra Hnilička (Hemingway bar) a Filip Stránský (AnonymouS) nás ve dveřích L´Fleur baru vítá věčně usměvavý Miloš Danihelka.

Na túrách SPIRITed TOURs dostanete vždy něco navíc a není tomu jinak ani na té rumové. Co konkrétně to bylo, neprozradíme. Neochudíme vás přece o moment překvapení.

Co naopak je možné osvětlit, jsou degustované rumy. Po Duppy Share přichází na řadu skvělá Flor de Caña 12, následovaná legendární Zacapou. V L´Fleuru doslova odkryje své karty La Forza. Každý z těchto rumů barmani nabídnou nejdříve v degustační verzi a následně předvedou své umění prostřednictvím koktejlu, jehož bází bude stejná rumová značka.

Není to jenom o rumu, je to i o barové komunitě, rumové kultuře a historii. Je to chytré, sofistikované a rozhodně to není žádná opilecká párty. Cílem je především degustovat, vzdělat se, ale hlavně se na úrovni pobavit. Kdo rumy nezná tak dobře, aby mohl průvodci Samerovi sekundovat, má možnost prohloubit své znalosti hned na dvou úrovních. Totiž po celou dobu tour se k vám formou nenucené konverzace dostávají informace o rumové historii snad až někam k Adamovi. Druhou úrovní je pětice konkrétních značek, které v ten večer pijete.

Pět? A my tu pátou neřekli? Schválně! Totiž poslední bar je Banker´s, opět elegantní a tentokrát navíc hotelový. Uvolněnou atmosféru, kterou si nesete z předchozích štací, parádně podtrhne sedmiletý Havana rum a to jak v degustační skleničce, tak i v hodně zajímavém koktejlu s tóny kávy. Banker´s se opět zdá být dobrým strategickým bodem, odkud to nikam není daleko. Tedy pokud chcete. Banker´s je stejně jako všechny předešlé podniky místem, kde se dá v pohodě nad skleničkou něčeho dobrého prosedět celý večer. A partnerem vám u toho může být právě některý z dobrých rumů.

CESTA Za RUMem totiž není definitivní tečkou za večerem. Má hosty spíše nasměrovat, pobavit a navnadit k objevování nových rozměrů rumového světa. Rozhodně nemá za cíl pro daný večer účastníky odzbrojit. Stejně jako po ginové cestě nebo po CESTĚ Za BUBLINOU se i po té rumové budete cítit povzneseně a obohaceně. A o to přece v první řadě jde.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...