Michelin Guide Nordic Countries 2023 přinesl nové hvězdy, ale žádnou trojhvězdu

Michelin Guide Nordic Countries 2023 přinesl nové hvězdy, ale žádnou trojhvězdu

Redakce Redakce foto: se svolením restaurací Aira a Moss

Každoroční slavnostní vyhlášení Michelin Guide se poprvé konalo ve Finsku, a to v nejstarším městě - v Turku. Dánsko, Finsko, Island, Norsko a Švédsko svou gastronomií stále inspirují celý svět a prostřednictvím nového průvodce jej budou inspirovat i v nejbližším roce.

Do tohoto vydání pro rok 2023 bylo zařazeno 42 restaurací, čímž se celkový počet zapsaných podniků zvýšil na 271. Z nich 81 má jednu, dvě nebo tři hvězdy Michelin, 34 restaurací získalo ocenění Bib Gourmand za skvělou kvalitu a přitom dobrou cenu, a 39 restaurací získalo ocenění Michelin Green Star za mimořádný přístup k udržitelnému rozvoji.

Dvě nové dvojhvězdy

Díky těmto dvěma novým přírůstkům nyní Michelin Guide Nordic Countries doporučuje celkem 14 restaurací se dvěma hvězdičkami. Na úrovni tří hvězdiček si svůj status udržely všechny čtyři severské restaurace, které měly toto ocenění již dříve, což podtrhuje mimořádně vysokou kvalitu a konzistenci jejich kuchyně.

Čerstvě se mezi dvojhvězdy probojovala stockholmská AIRA. Nová švédská dvouhvězdičková restaurace šéfkuchaře Tommyho Myllymäkiho sídlí na působivé adrese - hned na pobřeží a vyznačuje se podle inspektorů sofistikovaností na každém kroku. Skutečně krásné pokrmy, ať už jde o quenelle s hřebenatkami nebo křepelky na dřevěném uhlí, jsou tvořeny nezapomenutelnými kombinacemi a špičkovými surovinami.

Druhým z nováčků mezi restauracemi oceněnými dvěma hvězdami Michelin Guide je kodaňská Koan. V této okouzlující restauraci majitel a šéfkuchař Kristian Baumann, původem z Koreje, připravuje chuťově vynikající a kreativní pokrmy. Projevují se v nich jemné vlivy jeho vlasti, přitom každý prvek na talíři má svůj smysl. Mimochodem, Koan doposud neměla žádnou hvězdu, rovnou se do Michelin Guide dostává se dvěma hvězdičkami.

Nové jednohvězdy na Severu? Rovnou čtrnáct!

Díky těmto novým přírůstkům a restauracím, kterým inspektoři ponechali svá ocenění, je nyní s jednou hvězdou od Michelin doporučeno v nordických zemích 63 podniků (21 v Dánsku, 6 ve Finsku, 3 na Islandu, 18 v Norsku a 15 ve Švédsku). Pokud vás zajímá, proč dostalo nově hvězdu tolik restaurací, měli byste postupně navštívit níže vypsané.

À L'aise, Oslo, Norsko

ARO, Odense, Dánsko

Domæne, Herning, Dánsko

Grand Royal, Vejle, Dánsko

K2, Stavanger, Norsko

Mon Oncle, Oslo, Norsko

Moss, Grindavík, Island

Sabi Omakase Oslo, Oslo, Norsko

SAVAGE, Oslo, Norsko

Signum, Mölnlycke, Švédsko

Stallen, Oslo, Norsko

Tri, Agger, Dánsko

VÅR, Porvoo, Finsko

Villa Vest, Lønstrup, Dánsko

7+7 nových ocenění BIB Gourmand a Zelené hvězdy

Kromě nových hvězdiček udělili inspektoři průvodce Michelin sedmi restauracím nově ocenění Bib Gourmand za dobré jídlo za příjemné ceny. Nové podniky označené BIB Gourmand se liší stylem, ale spojuje je to, že hostům poskytují skvělý poměr ceny a kvality. Díky těmto novým přírůstkům se celkový počet Bib Gourmand v severských zemích zvýšil na 34. Sedmičku nových BIBů tvoří:

Bistro Lupa, Kodaň, Dánsko

Bona Fide, Helsinky, Finsko

JH Matbar, Ystad, Švédsko

Juju, Kodaň, Dánsko

Mutantur, Malmö, Švédsko

NOOK, Stockholm, Švédsko

Triton, Stockholm, Švédsko

Úctyhodných 39 restaurací se na Severu může dnes pyšnit oceněním Michelin Green Star. Je to i proto, že do nového průvodce přibylo další sedm podniků s tímto označením. Zelenou hvězdu si na dveře či zeď může nově pověsit:

Bistro Lupa, Kodaň, Dánsko

JORD, Linköping, Švédsko

Kadeau Bornholm, Åkirkeby, Dánsko

Kadeau Kodaň, Kodaň, Dánsko

K2, Stavanger, Norsko

NOVEL, Aarhus, Dánsko

VÅR, Porvoo, Finsko

„Co se týče udržitelnosti, jsou restaurace v severských zemích skutečnými lídry a nevyčerpatelným zdrojem inspirace. Tolik restaurací v tomto regionu vykazuje takovou úroveň odhodlání, odbornosti a poctivosti, která může být pro všechny příkladem. Tyto podniky svou prací ukazují, čeho lze dosáhnout, pokud jde o stravovací návyky v budoucnosti," řekl k těmto oceněním Gwendal Poullennec, mezinárodní ředitel průvodce MICHELIN Guide.

Zdroj: Michelin Guide

Nadace Tales of The Cocktail v minulém týdnu představila bary zařazené do letošní Spirited Awards® 2024 Regional Top 10 Honorees. Vyhledávaný bratislavský bar opět dokázal, že patří mezi evropskou...
Už tento týden - 23. dubna máte jedinečnou příležitost ochutnat nejslavnější a pro mnohé i nejlepší vinařství apelace Cornas ze severní Rhony, Thierry Allemand. Ačkoliv Thierry Allemand je ve světě...
Pokiaľ milujete kávu, a radi objavujete jej chute a vône, poteší vás široká škála kávových vystavovateľov z celého Slovenska. Na koho sa môžete tešiť?
Milovníci bublinek se mohou těšit na blížící se Mezinárodní den cavy, který připadá na 23. dubna. A jak lépe oslavit takový den než s novinkou od ikonické značky katalánských šumivých vín Codorníu,...
Cenu převzal ředitel nákupu makro ČR Jan Jindra, který stál u zrodu celého projektu. „České pole má za cíl rozvíjet pěstování a chov tradičních kvalitních produktů českého zemědělství a podporovat...
Skvělá volba pro přicházející teplé měsíce se výborně kombinuje s citronovou limonádou nebo tonikem a nabízí tak ideální základ pro osvěžující koktejly nadcházející sezóny.
Až do 19. června 2024 se mohou mladí kuchaři, včetně zástupců z Česka, přihlásit do celosvětové renomované soutěže S. Pellegrino Young Chef Academy a představit pokrm, který vyjadřuje jejich...
Nepřehlédnutelná proměna obalů, v nichž káva míří za zákazníky, a také rozhodnutí podělit se o cenné know-how v unikátním online kurzu Kavárenská akademie. Právě tyto dárky provázejí aktuální 10....
Restaurace Triton zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje s největší pravděpodobností první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.