Sám do restaurace – průvodce pro začátečníky

Sám do restaurace – průvodce pro začátečníky

Redakce Redakce foto: se svolením iStock.cz
1x
0,75x
1x
1,25x
1,5x
1,75x
2x

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět.

Večeře o samotě se stává běžným zážitkem. To, čemu jsme se dříve vyhýbali, protože prostě bylo divné jít na jídlo sám, je dnes přirozenou volbou lidí, kteří tráví většinu času svého každodenního života sami. A vůbec jim to nevadí.

Společné jídlo, rodiny shromážděné kolem stolu, lámání chleba, lidé mluví jeden přes druhého… Známý chaos dlouhého nedělního oběda byl po staletí považován za ideální způsob stravování. Neodráží však realitu našeho každodenního života, kdy jsme stále více izolováni v bublině vlastní existence. Výzkumy ukazují, že v průměru téměř třetina Evropanů jí často každé jídlo sama, přičemž v čele stojí Poláci (40 %). Celkově třetina (33 %) všech Britů jí všechna jídla sama, následují přibližně tři z deseti německých (31 %), francouzských (30 %), španělských (29 %) a italských (29 %) spotřebitelů.

Někomu se stolování o samotě může zdát snadné, ale jiní s touto myšlenkou stále bojují. Jíst sám v přeplněné restauraci je totiž zážitek, který o nás může hodně prozradit. Jací vlastně jsme ve své vlastní společnosti? Jak si myslíme, že nás ostatní vnímají? Cítíme se izolovaní? Jsme dostatečně sebevědomí? Může to být meditativní praxe, která, pokud se provádí správně, vyživí mnohem víc než jen naše tělo. Zde je několik tipů, jak jíst o samotě, od těch, kteří to dělají pravidelně.

Posaďte se k baru

Nejenom vy, ale i jiní si v odpoledne urvou trochu času sami pro sebe a zaskočí na něco dobrého k snědku. A sednou si na bar. Pokud je tedy v restauraci, kde jíte, bar, sedněte si k němu. Má to své výhody. Můžete sledovat obsluhu baru při práci a konverzovat s ní, ale také máte většinou dost dobrý výhled na ostatní strávníky a uvidíte, jak lidé přicházejí a odcházejí. Mimochodem, návštěvník, který sedí u baru, vypadá pro ostatní hosty jako zasvěcený štamgast.

how dine alone sit at baristock

Dělejte si ze zaměstnanců kamarády

Mají to tak trochu v popisu práce, tak s nimi konverzujte na přátelské bázi. Zeptejte se servisu na doporučení, co si objednat, a zjistěte třeba, jaká je jejich oblíbená položka na menu (a proč). Pokud jste na výletě do cizího města a večeříte sami, můžete je požádat, aby vám doporučili, co podniknout – vždy znají nejlepší podniky a kluby, kam zajít.

how dine alone make friends with staffistock 0

Načasování je důležité

Pokud jdete na večeři sami, je vždy lepší jíst dřív. Prostě si snažte rezervovat stůl mimo špičku, kdy je personál pod tlakem. Když půjdete na jídlo dřív, můžete třeba ještě stihnout happy hour a také si budete moci popovídat s personálem, když je ještě úplně v klidu.

Menší je lepší

Pokud to jde, objednejte si degustační menu. Proč? Opět je to o komunikaci. Personál u vás bude častěji, konverzovat bude jednodušší.

Přineste si knihu

Dříve si lidé při čekání na jídlo či nápoj četli noviny. Dnes už nikdo ani neví, co to je, takže kniha bude dobrá rekvizita. Za těžký intelektuální svazek dostanete body navíc a ostatní strávníky vaše společnost hodí do pohody, takže se budete moci soustředit na to, co tu skutečně děláte… Což je odposlouchávání rozhovorů. A když budete mít štěstí, odposlechnete i nějakou tu hádku.

...nebo zápisník

Dělat si poznámky o jednotlivých chodech do zápisníku je starý dobrý trik, jak v personálu vzbudit dojem, že jste kritik restaurací. Pokud se chcete vydávat za michelinského inspektora, zkuste zvednout porcelán, abyste viděli logo ze spodní strany. Ale když nemáte zájem na někoho udělat dojem, zkuste to i tak. Popisování jídla a zážitků z jídla samotného je nejen skvělý způsob, jak si jídlo zapamatovat, ale možná sami sebe překvapíte, jak kreativní dokážete u stolu s jídlem a notesem být.

Jídlo si pořádně vychutnejte

Kdy, když ne teď? Máte čas, máte prostor. Zkuste jíst s rozvahou a být plně přítomni celému zážitku, vychutnávat si restauraci, zvuky kolem a chutě jídel, tedy všeho, co vás obklopuje. Je to skvělá příležitost lépe poznat i své chuťové buňky a plně ocenit kulinářské umění daného místa.

how dine alone enjoy mealistock

Udělejte si z toho privátní food tour

Při prohlídce lokálních restaurací se vlastně vydáváte na chuťové safari. Jenom je to potřeba chytře rozplánovat, ať neskončíte dříve, než byste chtěli. Dobře se přitom najíte a seznámíte se s novými lidmi. Taková food tour je ideálním způsobem, jak strávit večer, když jste v cizím městě a máte čas sami pro sebe.

how dine alone take touristock

CO URČITĚ NEDĚLAT

Videohovor v průběhu návštěvy restaurace

Možná to vypadá fajn v seriálu, ale realita je peklo. Odložte plán telefonovat s někým na opačné straně světa k domácí tabuli. V restauraci to totiž nikdy není ono. Jednak by tu nemuselo být dobré světlo, ale hlavně budete rušit další návštěvníky restaurace a třeba i personál. Ne – nikdy si ještě nikdo nedal pozor, aby takový videohovor nebyl hlučný. Sorry.

Bezduché koukání do telefonu

Nevypadá to dobře, s nikým si nepopovídáte, ani se neseznámíte, nesoustředíte se na jídlo… Kompletně vám uteče zážitek z návštěvy restaurace. A navíc se vám ještě vybije baterie v telefonu.

how dine alone set up video callistock

Zdroj: finedininglovers.com

Nádherná Vila Nova de Gaia se vyjímá na kopci naproti centru metropole a funguje přitom od roku 1890 jako Graham's Lodge. Právě zde zraje všechno portské víno. Každá návštěva zrekonstruovaného...
Večeře o samotě se stává běžným zážitkem. To, čemu jsme se dříve vyhýbali, protože prostě bylo divné jít na jídlo sám, je dnes přirozenou volbou lidí, kteří tráví většinu času svého každodenního...
Deset světových destinací, které by měl v následujícím roce navštívit každý gurmán. Které z nich navštívíte právě vy?
Čtyři hodiny vzdálená německá metropole se může stále pochlubit kávovou scénou, kterou bude ta pražská jenom stěží dohánět. Kam si v Berlíně zajít?
Africké přísloví: Ten, kdo jí sám, nemůže diskutovat o chuti jídla s ostatními.
Pláže jako v Karibiku, fantastická kuchyně a skvělé víno. To a ještě mnohem více naleznete v Apulii, prosluněném rovinatém kraji na jihu Itálie.
Kakao, rýže, ovoce, vanilka, káva a samozřejmě cukrová třtina – to jsou nejdůležitější suroviny pocházející z Červeného ostrova, jak je Madagaskar celkem trefně nazýván. Největší z ostrovů Indického...
Nevelký ostrov Mauricius je známý svými plážemi, překrásnou přírodou a také rumem. Ten je oblíbený díky své vysoké kvalitě a jedinečné chuti. Pokud sem plánujete zajet, rozhodně byste neměli...
Tentokrát si to nanejvýš užijeme, přátelé. Zde zaplesají srdce i chuťové buňky gurmána a na své si přijde i výlety zmožené tělo. Bad Ischl, šarmantní, elegantní město, ležící doslova mezi jezery...