Prémiové portské víno se rodí přímo v Portu a vy ho nesmíte vynechat

Prémiové portské víno se rodí přímo v Portu a vy ho nesmíte vynechat

Redakce Redakce foto: se svolením Symington Family
1x
0,75x
1x
1,25x
1,5x
1,75x
2x

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět.

Nádherná Vila Nova de Gaia se vyjímá na kopci naproti centru metropole a funguje přitom od roku 1890 jako Graham's Lodge. Právě zde zraje všechno portské víno. Každá návštěva zrekonstruovaného centra se uskuteční s odborníkem na portská vína, k dispozici je párování vín a jídel. Naším průvodcem byl osobně Harry Symington, jeden z dědiců impéria unikátních vín.

Návštěva Graham's Lodge je skutečně nezapomenutelný zážitek. Jen několik set metrů od jižního břehu řeky z Vily Nova de Gaia se vám nabídne luxusní výhled na historické centrum Porta a ikonický dvoupatrový most, který spojuje obě města Porto a Gaia. A vy si ten pohled můžete vychutnat přímo se skleničkou správně vychlazeného portského vína. „Obvykle mám otevřené dvacetileté Towny Port doma v ledničce a rád si skleničku tohoto vína vychutnám po večeři se svou ženou,“ usmívá se Harry Symington, přitom také prozradí, že jeho oblíbená kombinace je právě Tawny Port a Crème brûlée.

Harry je pátou generací rodiny Symington, která vlastní hned několik značek vín a pod nimi relativně slušnou řádku vinařství, včetně například vín Altano nebo Quinta do Vesuvio. Procházíme s ním návštěvnické centrum, jehož první část je zaměřená na historii portského vína, následně sestupujeme přímo do sklepů, kde v menších sudech nebo také v obrovských dubových barelech – záleží na druhu vína – zraje portské. Můžete tu najít vintage řady, single harvest pochoutky a také klasičtější varianty deseti-, dvaceti- či klidně čtyřicetiletých portských vín.

Až projdete dlouhou uličkou obdiv vzbuzujících obřích barelů se zrajícími víny, dostanete se do několika různých degustačních místností, které jsou uzpůsobené jak pro větší skupiny návštěvníků, tak i pro privátní, komorní degustace v elegantní gentlemanské knihovně. Zrekonstruované prostory jsou stylové, ovšem pokaždé jinak, a záleží na vašem výběru, jestli budete portská vína ochutnávat v moderní světlem zalité otevřené místnosti, nebo se usadíte do hlubokých křesel poblíž krbu a ponoříte se do diskuze o vínech. Graham's Lodge je velmi variabilní adresou.

Díky návštěvě tohoto svatostánku portských vín můžete sestoupit ještě níž - do sklepů, kde se láhve s portskými víny skladují. Najdete tu neuvěřitelné klenoty, v tomto případě tak staré ročníky jako třeba 1924 nebo 1935, objevíte ale i mnoho dalších vintage lahví. Ne vše je samozřejmě na prodej, ne každá láhev se ještě dá ochutnat. V rámci degustace jsou ale k dispozici některé vzorky vín, které jen tak běžně nekoupíte.

A v degustaci nebo snoubení lze pokračovat i po ukončení prohlídky. V budově Graham's Lodge se totiž ukrývá také elegantní Vinum Restaurant s terasou a prvotřídním výhledem, za kterým nezaostává selekce vín ani pokrmů. A menu je sestavené přesně tak, aby ideálně nahrávalo portským a lokálním portugalským vínům z produkce vinařství Symington Family. V rámci tradiční portugalské kuchyně mají hosté možnost ochutnat takové klasiky jako například uzené klobásy Alheira z Mirandely, čerstvé ryby z trhu Matosinhos a mimořádně vzácné hovězí maso VacaVelha z Trás-os-Montes.

Mimo tyto vrcholy tradiční portugalské kuchyně ve Vinum Restaurantu můžete ochutnat to nejlepší z baskické kuchyně v moderním provedení, a to včetně tataráků, mořského vlka s houbami, pokrmů z foie gras nebo například volské oháňky dušené v bio červeném víně. Vše elegantní, vše chuťově geniální, skvěle provedené a samozřejmě umně napárované s vínem.

Graham's Lodge, včetně Vinum Restaurantu je elegantním kusem Porta. Je jeho nedílnou součástí a jedním z místních klenotů. Všude jsou vidět zkušenosti, vášeň pro vína a obrovská péče, kterou výroba portských vín vyžaduje. To vše rodina Symington umí a po generace také předvádí milovníkům kvalitních vín. A také právě díky této kombinaci patří vína Graham´s k nejoceňovanějším portským vínům na světě.

Nádherná Vila Nova de Gaia se vyjímá na kopci naproti centru metropole a funguje přitom od roku 1890 jako Graham's Lodge. Právě zde zraje všechno portské víno. Každá návštěva zrekonstruovaného...
Večeře o samotě se stává běžným zážitkem. To, čemu jsme se dříve vyhýbali, protože prostě bylo divné jít na jídlo sám, je dnes přirozenou volbou lidí, kteří tráví většinu času svého každodenního...
Deset světových destinací, které by měl v následujícím roce navštívit každý gurmán. Které z nich navštívíte právě vy?
Čtyři hodiny vzdálená německá metropole se může stále pochlubit kávovou scénou, kterou bude ta pražská jenom stěží dohánět. Kam si v Berlíně zajít?
Africké přísloví: Ten, kdo jí sám, nemůže diskutovat o chuti jídla s ostatními.
Pláže jako v Karibiku, fantastická kuchyně a skvělé víno. To a ještě mnohem více naleznete v Apulii, prosluněném rovinatém kraji na jihu Itálie.
Kakao, rýže, ovoce, vanilka, káva a samozřejmě cukrová třtina – to jsou nejdůležitější suroviny pocházející z Červeného ostrova, jak je Madagaskar celkem trefně nazýván. Největší z ostrovů Indického...
Nevelký ostrov Mauricius je známý svými plážemi, překrásnou přírodou a také rumem. Ten je oblíbený díky své vysoké kvalitě a jedinečné chuti. Pokud sem plánujete zajet, rozhodně byste neměli...
Tentokrát si to nanejvýš užijeme, přátelé. Zde zaplesají srdce i chuťové buňky gurmána a na své si přijde i výlety zmožené tělo. Bad Ischl, šarmantní, elegantní město, ležící doslova mezi jezery...