TOP foodlovers destinace pro rok 2024

TOP foodlovers destinace pro rok 2024

Redakce Redakce foto: se svolením Under Grain

Deset světových destinací, které by měl v následujícím roce navštívit každý gurmán. Které z nich navštívíte právě vy?

Důvodů k cestování je mnoho - kulturní zážitky, přírodní krásy, umění a historie… Jídlo pro mnohé z nás zůstává nedílnou součástí cestovatelských zážitků, pro foodlovers je dokonce hlavním důvodem, proč cestovat. Pokoušíme se tu o nemožné, totiž zúžit výběr nejlepších destinací pro rok 2024 na pouhých deset. Zde je máte.

Toronto

Tak toto město urazilo hodně dlouhou cestu k tomu, aby se stalo místem se vzrušující gastronomickou scénou. Jistě, někdo by se mohl divit, proč to trvalo tak dlouho, když má tak aktivní a rozmanité obyvatelstvo, talentované kuchaře a kvalitní místní produkty. V Torontu postupně v tichosti vyrůstal progresivní restaurační ekosystém a dnes, jak to vypadá, je už plně zformovaný. Díky tomu město upoutalo pozornost cestujících gurmánů.

Michelin Guide začal v Torontu fungovat v roce 2022 a letos vyhlásil celkem 15 restaurací oceněných hvězdou nebo dokonce dvěma, stejně jako Michelin Green Star pro restauraci Frilu, jejíž majitelé John-Vincent a Sandra Troiano založili vlastní farmu Willowolf. Bezorebným způsobem na ní pěstují ovoce a zeleninu, veškerý potravinový odpad z restaurace berou jako kompost. Letos byl přidán na seznam jednohvězd Restaurant 20 Victoria, a to za svou moderní současnou kuchyni, kterou zde připravuje šéfkuchařka Julie Hyde.

Záhřeb

Záhřeb a celé Chorvatsko obecně, které dlouhá léta zůstávalo mimo radar gurmánů, by mělo v roce 2024 naplno rozvinout svůj potenciál destinace foodlovers. Nabízí obrovské množství možností, od temných, rozlehlých hor až po nádhernou Istrii a úchvatné pobřeží poseté ostrovy. Záhřeb představuje ideální místo pro zahájení gastronomického turné. Samotné město má svérázné kouzlo, brutalistická architektura z dob Jugoslávie a malebná stará městská čtvrť dýchá historií. Mezi vynikající restaurace ve městě patří Noel, kde najdete kvalitní a velmi dobře provedené degustační menu. Vydejte se na výlet do vinařské oblasti Plešivica a na udržitelnou a skvěle připravenou kuchyni zajděte do restaurace Korak. Také Istrie je překrásná část země. Najdete zde prosperující fine diningovou scénu s výrazným italským vlivem. Vyzkoušejte restauraci Agli Amici Rovinj, kde šéfkuchař Simone De Lucca podává dokonalou italsko-chorvatskou kuchyni na úžasné adrese, hned na pobřeží.

Agli Amici Rovinj

Valletta

Maltská Valletta je připravena zbavit se reputace party města pro mladé, či pouze přestupního místa pro výletní plavby. Naopak má na to, stát se správnou gastronomickou destinací. Hlavní město je samo o sobě úchvatnou památkou zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO, která se svou dechberoucí krásou a historií vyrovná libovolnému slavnému italskému městu. Nedávné natáčení filmu Gladiátor 2, pro který si režisér Ridley Scott vybral město jako náhradu za starověký Řím, rozhodně přiláká ještě více lidí. Díky tomu, že Michelin Guide je na Maltě už od roku 2020, napočítáme dnes šest restaurací s jednou hvězdou. Pod názvem Under Grain v hotelu Roselli vaří šéfkuchař Victor Bong špičkovou kuchyni. A tam si musíte zajít. Jedná se o člověka, který je považován za „kmotra" maltské fine diningové scény, a který postupně vyškolil a spolupracoval s mnoha současnými uznávanými maltskými kuchaři.

under grain

Under Grain

Istanbul

Tak jistě, toto kolosální město, kde se setkává východ se západem, je jistým atakem na všechny smysly. Jedním z těchto smyslů jsou samozřejmě chutě. Díky bohaté a starobylé kulinářské kultuře, na níž lze stavět, se z cest vrátila nová generace šéfkuchařů. A dala si za úkol oživit zdejší gastronomickou scénu. Vůdčí osobností tohoto nového hnutí je samozřejmě Fatih Tutak, jehož dvouhvězdičková restaurace Turk je výrazem nové turecké kuchyně na nejvyšší úrovni. V restauraci Neolokal zase šéfkuchař Maksut Aşkar dokazuje, že nová turecká kuchyně může být inovativní, tradiční a přitom udržitelná.

neolokal2

Neolokal

Velká Británie všude, mimo Londýn

Londýn byl příliš dlouho černou dírou britské gastronomie, která k sobě přitahovala všechny talenty a zájem. V posledních několika letech, a zejména po Covidu, jsme však svědky vzestupu regionální britské kulinářské scény, která se odpoutává od londýnského orbitu, a osamostatňuje se. Historické objekty jako Moor Hall v Lancashiru nadále vykazují nejvyšší možné kulinářské standardy, zatímco Osip v Somersetu představuje svěží, perspektivní přístup. Obě restaurace mají prostory pro ty, kteří chtějí uniknout jasným světlům velkoměsta, stejně jako další destinační restaurace Restaurant Andrew Fairlie v Gleneagles v hrabství Perthshire ve Skotsku a L'Enclume v Cartmelu v Cumbrii. Jistě víte, že ve Velké Británii najdete další a další překvapení, co se přírodní krásy týče, nyní je možná ten správný čas je objevit a ochutnat, co se cestou nabízí.

lenclume2

L'Enclume

Singapur

Ten samozřejmě nemůžeme vynechat. Všechny cesty totiž povedou příští rok do Singapuru, který skoro každý týden oznamuje otevření nových podniků s podpisem špičkových světových šéfkuchařů. Na prvním místě vašeho gurmánského seznamu pro rok 2024 by měl být podnik FYSH at EDITION australského šéfkuchaře Joshe Nilanda v hotelu Edition, který sám sebe popisuje jako „steakhouse zaměřený na mořské plody". Dalším novým titánským kulinářským návrhem je restaurace Air, na níž spolupracují Will Goldfarb a Matt Orlando. Otvíračka je naplánovaná na leden 2024. Kuchyň má být plná klasicky vyškolených kuchařů, kteří budou připravovat elegantní francouzská jídla. Dle toho, co víme, tato restaurace nabídne závratnou škálu možností. Nelze vynechat ani Burnt Ends Davea Pynta a několikrát oceněnou restauraci Odette Juliena Royera v Národní galerii v Singapuru.

odette

Odette

Milano

Italské hlavní město módy a designu se nyní bez skrupulí může pyšnit i titulem hlavního města dobrého jídla. Enrico Bartolini se představuje ve své stejnojmenné restauraci v Mudecu (Museo delle Culture), která získala tři michelinské hvězdy. Jídlo je tu úžasně komplexní, sebejisté a vytříbené. Existuje však mnohem více důvodů, proč se do Milána vypravit za jídlem, včetně Contraste ve střihu nové generace kreativních kuchařů, a Verso Capitaneo bratrů Rema a Maria, kteří se na Piazza Duomo označili za budoucí kuchařské hvězdy. A pak nevynechejte taky Iyo, je totiž příkladem milánské lásky ke všemu japonskému, zejména k jejich kuchyni.

ristorante verso impiattamento chef

Verso Capitaneo

Rijád

Saúdská Arábie se konečně otevírá cestovnímu ruchu, a to i proto, že plánuje budoucnost méně závislou na příjmech z fosilních paliv. Výsledkem je kulturní posun, který z ní činí přístupnější a zajímavější místo pro foodlovers. Nabídka je v Rijádu rozmanitá, najdete zde klasické francouzské restaurace, japonské, španělské, jihoamerické… A taky vše mezi tím.

Nedávno otevřená restaurace Nozomi nabízí jedinečný zážitek s prvky show, zatímco luxusní MNKY HSE je intimní restaurace podávající současnou latinskoamerickou kuchyni. Myazu má titul nejlepší restaurace v Saúdské Arábii podle žebříčku MENA's 50 Best Restaurants. Rijád zatím nenabízí celosvětově uznávané standardy fine diningu jako jiné destinace, a proto je ten správný čas ho navštívit. Stále je to totiž místo s vlastní identitou a restaurační scénou, která je do značné míry svébytná.

Kapské Město

Rozmanitost, dynamika, podnebí, produkty, bohaté a pestré území s předním světovým vinařským průmyslem – není divu, že gastronomická scéna v tomto jihoafrickém městě nabírá na síle. Lídrem této scény je restaurant Fyn, který kombinuje klasickou techniku s moderním vkusem a respektem k surovinám, zatímco podnik La Colombe šéfkuchaře Jamese Gaaga neustále ohromuje, o čemž svědčí řada jeho ocenění. Pokud chcete zkusit něco trochu jiného, zkuste Reverie Social Table, kde šéfkuchařka Julia Hattinghová každý večer přivítá skupinu úplně cizích lidí, kteří se u jednoho stolu sejdou na večeři. Pro ty, kteří jsou ochotni cestovat, je Paternoster severně od Kapského Města domovem restaurace Wolfgat, kterou někteří považují za nejlepší restauraci na světě. Přesvědčte se o tom sami, rozhodně to stojí za výpravu.

reverie social table

Reverie Social Table

Miami

Svobodomyslnost a rozmanitost města se krásně zrcadlí i v nabídce gastronomických služeb v Miami. A kulinářské standardy tu jdou pořád nahoru. Tam, kde je jsou vyšší investice, je na vysoké úrovni klasická francouzská kuchyně, kterou reprezentují L'Atelier de Joël Robuchon a Le Jardinier, oceněné dvěma michelinskými hvězdami. Celková nabídka je ale samozřejmě mnohem barvitější, například kolumbijskou kuchyni si můžete dát v restauraci Elcielo a japonské omakase v restauraci Hiden. Díky latinskoamerickému rytmu je zde po setmění spousta zábavy a dobře se najíst je nejlepší způsob, jak poznat floridské chutě, než se rozhodnete, kam vás noc zavede.

latelier 22

L'Atelier de Joël Robuchon

Nádherná Vila Nova de Gaia se vyjímá na kopci naproti centru metropole a funguje přitom od roku 1890 jako Graham's Lodge. Právě zde zraje všechno portské víno. Každá návštěva zrekonstruovaného...
Večeře o samotě se stává běžným zážitkem. To, čemu jsme se dříve vyhýbali, protože prostě bylo divné jít na jídlo sám, je dnes přirozenou volbou lidí, kteří tráví většinu času svého každodenního...
Deset světových destinací, které by měl v následujícím roce navštívit každý gurmán. Které z nich navštívíte právě vy?
Čtyři hodiny vzdálená německá metropole se může stále pochlubit kávovou scénou, kterou bude ta pražská jenom stěží dohánět. Kam si v Berlíně zajít?
Africké přísloví: Ten, kdo jí sám, nemůže diskutovat o chuti jídla s ostatními.
Pláže jako v Karibiku, fantastická kuchyně a skvělé víno. To a ještě mnohem více naleznete v Apulii, prosluněném rovinatém kraji na jihu Itálie.
Kakao, rýže, ovoce, vanilka, káva a samozřejmě cukrová třtina – to jsou nejdůležitější suroviny pocházející z Červeného ostrova, jak je Madagaskar celkem trefně nazýván. Největší z ostrovů Indického...
Nevelký ostrov Mauricius je známý svými plážemi, překrásnou přírodou a také rumem. Ten je oblíbený díky své vysoké kvalitě a jedinečné chuti. Pokud sem plánujete zajet, rozhodně byste neměli...
Tentokrát si to nanejvýš užijeme, přátelé. Zde zaplesají srdce i chuťové buňky gurmána a na své si přijde i výlety zmožené tělo. Bad Ischl, šarmantní, elegantní město, ležící doslova mezi jezery...