Rumy z ostrovů Indického oceánu: ostrov Madagaskar

Rumy z ostrovů Indického oceánu: ostrov Madagaskar

Redakce Redakce foto: se svolením Ultra Premium Brands

Kakao, rýže, ovoce, vanilka, káva a samozřejmě cukrová třtina – to jsou nejdůležitější suroviny pocházející z Červeného ostrova, jak je Madagaskar celkem trefně nazýván. Největší z ostrovů Indického oceánu se může pyšnit velmi nezvyklou cukrovou třtinou a ještě zajímavějšími rumy.

Skvělé podnebí, příhodné právě pro pěstování výše zmíněných přírodních pokladů k výrobě rumů doslova vybízí. A tamní obyvatelé toto volání vyslyšeli. Na ostrově se nachází hned několik destilérek lokálního významu, ve kterých se vyrábí rum různé úrovně i kvality. Místní právě tento destilát považují za svůj nejoblíbenější nápoj a mnozí z nich si rum vychutnávají především s pivem.

Vzestupy a pády madagaskarského rumu

Rum se na Madagaskaru objevuje ve druhé polovině 19. století, kdy Francouz Jean Laborde, původem z Gers, za vydatné podpory své královny dopomohl k celkové industrializaci ostrova a modernějšímu zpracování místních plodin, včetně cukrové třtiny. Ta tu ovšem byla už mnohem dřív než západní mořeplavci. Rum se zde vyrábí stejně jako pálenka, například na přilehlém ostrově Nosy-Be, o kterém ještě bude řeč. Mezi roky 1860 až 1880 se na Nosy obrovsky rozrůstají lokální destilérky. Jenom na okraj – dle dochovaných pramenů funguje na tomto malém ostrově v roce 1877 neuvěřitelných 18 palíren. Zajímavé na tom je, že v tom období většina produkce zůstávala přímo na tomto nevelkém ostrově, a na ten hlavní, Madagaskar, se nedostala.

Světové války s rumem z této oblasti hodně zamávaly, a pokud se v rámci první světové války rum posílal jako podpora francouzským vojákům, ve druhé světové válce se stejně dobře používal jako palivo. Díky tomu se tedy vedle rozšířené řemeslné výroby zmíněné lokální pálenky - toaky, povětšinou málo kvalitního, ovšem pro místní velmi významného destilátu, od meziválečného období rozvíjel rumový průmysl. Samozřejmě byl pevně spojený s cukrovarnickým průmyslem, který byl po určitou dobu významným vývozním artiklem ostrova.

Pokud se vydáte na sever ostrova, jako v první polovině 20. století Lucien Fohine, setkáte se s velmi zvláštní cukrovou třtinou. Roste zapletená v kořenech dalších silně vonících stromů, obklopená vanilkou a hřebíčkem, které jí dodávají velmi intenzivní a jedinečnou vůni. Lucien Fohine díky ní postupem času vyvinul velmi originální a dnes i nejznámější madagaskarskou značku rumu Dzama. V rozporu s místními zvyklostmi nechal svůj nový rum z melasy zrát v dubových sudech, v nichž byla dříve whisky, a díky tomu se do rumu přeneslo sladové aroma. Dnes už tento výrobní postup tak nepřekvapí, ale tehdy na něj místní koukali přinejmenším s nedůvěrou. Díky tomu se rumy Dzama postupně prosazují kdekoli ve světě, těší se pověsti špičkové kvality a svým způsobem zvyšují status ostrova Madagaskar na úroveň uznávané lokality prvotřídního rumu. A podíl rumů Dzama na madagaskarském trhu je skutečně velmi vysoký, jedná se o zhruba 60 procent celkové rumové produkce ostrova.

Parfémy a rumy

A stejně jako sousední ostrov Réunion, je i Madagaskar ostrovem, kde vládne kultura takzvaného aranžovaného rumu. Zde se dostáváme zpátky na přilehlý ostrov ležící severně od Madagaskaru - na ostrov Nosy-Be. Rumy Dzama jsou totiž pomyslnou pupeční šňůrou spojené s malým ostrovem Nosy-Be, nazývaným též Ostrov parfémů. Jednak Lucien Fohine svojí první palírnu založil právě zde, než ji přesunul na Madagaskar, a za druhé jsou Dzama rumy ušlechtile obohacovány o vůně Ylang ylang, pepře, hřebíčku nebo vanilky – dnes po rumu hned druhého nejluxusnějšího produktu ostrova. A právě na ostrově Nosy-Be se také pěstuje Ylang-ylang. Rostlina, bez které se neobejdou parfurméři a dnes ani rumy Dzama.

Pokud vás zaujala první kombinace – rum a vanilka, doporučujeme tříletý Dzama Vanilla, což je tři roky zrající rum, do kterého se při lahvování přidává lusk vanilky z východního pobřeží Madagaskaru. Jedná se o jemný, vyvážený a v chuti stálý rum, ve kterém se rozvíjí chuť cukrové třtiny i vanilky. Pokud hledáte něco gurmánsky velmi neobvyklého, sáhněte po desetileté verzi Dzama Vanilla 10 Y.O. Tento ultraprémiový rum vám naservíruje ideální snoubení madagaskarského rumu a vanilky, jejíž lusk najdete opět přímo v lahvi.

Zmíněná exotická rostlina ylang-ylang se zase krásně objevuje v závěru šestiletého rumu Dzama. Ten po celou dobu zrál v dubových sudech. Velmi elegantní rum vás ve vůni potěší banánem a zralým ovocem, ovšem komplexnější dřevité tóny na sebe nenechají dlouho čekat. V chuti se probouzí skořice, pepř i vanilka, a také zmíněný ylang-ylang. Dlouhý závěr ocení i ti nejpřísnější znalci rumů. Snad o trochu klasičtější je elegantní a vyzrálý Dzama Cuvée Noir Spéciale, jehož charakter oceníte především v čisté podobě. Milovníci skvělých rumů ocení vanilkové a kořenité tóny, přitom čistotu chutě a charakter.

Ovšem Dzama ve své palírně Dzamdzar vyrábí mnohem širší portfolio rumů reprezentujících ostrov Madagaskar. Právě díky této značce je ostrov zaznačený na světové mapě rumů a díky ní se k Madagaskaru obrací celý svět vždy, kdy Dzama přichází s novým a ještě zajímavějším rumem.

Nádherná Vila Nova de Gaia se vyjímá na kopci naproti centru metropole a funguje přitom od roku 1890 jako Graham's Lodge. Právě zde zraje všechno portské víno. Každá návštěva zrekonstruovaného...
Večeře o samotě se stává běžným zážitkem. To, čemu jsme se dříve vyhýbali, protože prostě bylo divné jít na jídlo sám, je dnes přirozenou volbou lidí, kteří tráví většinu času svého každodenního...
Deset světových destinací, které by měl v následujícím roce navštívit každý gurmán. Které z nich navštívíte právě vy?
Čtyři hodiny vzdálená německá metropole se může stále pochlubit kávovou scénou, kterou bude ta pražská jenom stěží dohánět. Kam si v Berlíně zajít?
Africké přísloví: Ten, kdo jí sám, nemůže diskutovat o chuti jídla s ostatními.
Pláže jako v Karibiku, fantastická kuchyně a skvělé víno. To a ještě mnohem více naleznete v Apulii, prosluněném rovinatém kraji na jihu Itálie.
Kakao, rýže, ovoce, vanilka, káva a samozřejmě cukrová třtina – to jsou nejdůležitější suroviny pocházející z Červeného ostrova, jak je Madagaskar celkem trefně nazýván. Největší z ostrovů Indického...
Nevelký ostrov Mauricius je známý svými plážemi, překrásnou přírodou a také rumem. Ten je oblíbený díky své vysoké kvalitě a jedinečné chuti. Pokud sem plánujete zajet, rozhodně byste neměli...
Tentokrát si to nanejvýš užijeme, přátelé. Zde zaplesají srdce i chuťové buňky gurmána a na své si přijde i výlety zmožené tělo. Bad Ischl, šarmantní, elegantní město, ležící doslova mezi jezery...