Nové menu jednoho z TOP kuchařů světa. Rasmus Kofoed v Geranium maso úplně vyřadil

Nové menu jednoho z TOP kuchařů světa. Rasmus Kofoed v Geranium maso úplně vyřadil

Redakce Redakce foto: Claes Bech-Poulsen

Máme exkluzivní fotografie nových jídel! Kofoed ponechal maximálně ryby a korýše, změnil komplet atmosféru, interiér i hudbu. A to v druhé nejlepší restauraci světa podle žebříčku World’s 50 Best Restaurants.

Rasmus Kofoed nikdy neustoupil před žádnou výzvou, a poté, co se v loňském roce dostal do nevyšších pater prestižního žebříčku World’s 50 Best Restaurants (konkrétně na druhé místo hned za kodaňskou restauraci Noma),,se rozhodl přepracovat menu, interiér i komplexní zážitek z restaurace. Šéfkuchař se svým týmem vytvořil něco nového, autentičtějšího a bližšího vášním, které Kofoeda v jeho práci pohánějí.

„Mou inspirací jsou roční období a práce s celkovým zážitkem," popisuje jeden z nejlepších kuchařů světa. „Pracovali jsme s hudbou (kapela Efterklang), abychom vytvořili zvláštní atmosféru, a pozvali jsme si místního umělce (Rikke Darling), který na stěny namaloval dánskou divokou přírodu, rostliny a hmyz. Změnili jsme osvětlení, takže je vše trochu více prosvětlené. A samozřejmě - odstranili jsme z menu maso.

„V pokrmech je všechno hodně sezónní. Jsou úplně nové, ale stále s DNA Geranium. Jeden z nich je třeba inspirován mou návštěvou Versailleského paláce, jiný divokou přírodou v tomto ročním období, další odráží oceán."

Zatímco Noma představuje strohou, inovativní, skandinávskou estetiku, Kofoedovo Geranium pracuje se světlem, přírodou a pozitivitou. Nové Geranium je multisenzorickým zážitkem, který odráží svobodu, kterou šéfkuchař pocítil, když začal znovu.

„Jsou to jídla, ve kterých kombinujeme několik různých chutí, takže se snažíme najít správnou rovnováhu a přitom nedělat kompromisy se svými nápady, myšlenkami a srdcem. Vytvoření tohoto menu jsme věnovali spoustu času. Při sestavování jsem skutečně cítil svobodu," říká Kofoed.

„Jistý způsobem jsem přerušil své nastavené postupy a pocítil opravdovou svobodu. Byl jsem nadšený, že mohu vytvořit něco úplně nového. Rozbilo to náš tradiční rytmus. Byl to velmi dobrý pocit."

K rozhodnutí vyřadit z jídelníčku maso vedly Kofoeda jeho vlastní stravovací návyky z domova. On sám a jeho rodina maso nejí už pět let. Nicméně ryby a korýši zůstávají součástí duše Gerania. Musel ale Rasmus Kofoed rozšířit svou technickou paletu, aby ještě více zdokonalil rostlinné komponenty na talíři?

„Je to prostě výzva, kterou musíte přijmout. Pak musíte začít hledat ty nejlepší možné chutě, které pocházejí z jiných věcí než z masa," vysvětluje šéfkuchař. „Třeba redukovaný kuřecí vývar. Vždycky je snadné a ověřené přidat redukovaný kuřecí vývar do jakékoli tekutiny a zintenzivnit tak chuť. My to ale děláme jinak, pracujeme s redukovaným houbovým vývarem, pracujeme s kyselostí nebo třeba s některými japonskými chutěmi…

Používáme skvělý uzený houbový garum, který vyvinuli v Nomě, což je příjemné posílení chuti pro houbovou topinku, kterou připravujeme. Chutná to opravdu skvěle. Používáme i ústřice a přidáváme vodu z okurek, dohromady pak získáme tu skvělou slanou a přitom svěží chuť. Celé dohromady to vyzní jako oceán."

Dánská kuchyně se tradičně přizpůsobuje extrémům ročních období. Odchyluje se nové zeleninové menu Gerania od těchto tradic?

„Máme na novém menu samozřejmě jídla inspirovaná dánskou tradiční kuchyní. Vlastně hned první sousto, které dostanete, je jídlo připravené podle dánské tradiční receptury. Začínáme totiž nasoleným sleděm a koprovým aquavitem, který rádi pijeme, právě když jíme sledě. Na menu tedy jsou tradiční dánské věci s naším pohledem na moderní gastronomii, ale také vlivy pokrmů, které rád připravuji pro svou rodinu. Existuje třeba jídlo, které doma děláme s jablky, skořicí a brusinkami. Ano, je to ovesná kaše, kterou třikrát týdně doma dělám dětem, přitom používám právě jablečný cukr se skořicí," vysvětluje svůj domácí recept výživné snídaně Kofoed.

„Inspirace vychází z žití mého vlastního života; života, který mě momentálně obklopuje."

Zdroj:finedininglovers.com

Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...