Co všechno ještě nevíte o tiramisu?

Co všechno ještě nevíte o tiramisu?

Redakce Redakce foto: se svolením Le Beccherie

Prověřená verze o tom, jak restaurace Le Beccherie v Trevisu představila tento dezert světu v 70. letech 20. století a změnila tak naše životy jednou provždy.

Ano, opravdu existovala doba, kdy lidstvo žilo bez tohoto dezertu. A to do okamžiku, kdy Adu Campeola napadlo namočit piškoty do silného espressa, vrstvit je do zapékací misky, zalít směsí mascarpone, žloutků, smetany a cukru, posypat kakaovým práškem, vychladit a podávat.

Ale jak to bylo vlastně doopravdy? Existuje řada příběhů a legend o vzniku tohoto skvělého dezertu, ale naše verze je (prý) prověřená. Adova manželka Alba spolu Robertem Linguanottem, cukrářem v Le Beccherie, jsou považováni za vůbec první, kdo tuto kombinaci vyzkoušeli. Podle jedné varianty Linguanotto omylem upustil mascarpone do mísy s cukrem a vejci a později spolu s Campeolem přidal piškoty namočené v espressu, aby to trochu nakoplo chuťové buňky. Jiná varianta tvrdí, že nešlo o náhodu. V době, kdy se Adovi a Albě narodil syn, si Alba často dopřávala sladký vaječný krém s kapkou espressa na povzbuzení nebo spíše uklidnění. Podle tohoto vyprávění spolu s Linguanottem nakonec tuto pochoutku přeměnili na tiramisu.

Tiramisu makronky?

Ať už byla inspirace jakákoli, pokrm se před uvedením na trh ještě chvíli upravoval a po zdokonalení se okamžitě stal hitem. Během několika let se tiramisu (což znamená "povzbuzující") dostalo na jídelní lístky po celé Itálii. V roce 1981 pak jeho přednosti vyzdvihl spisovatel Giuseppe Maffioli. Nakonec se mu (tiramisu) podařilo udělat transatlantický skok a zabydlelo se na amerických jídelních lístcích stejně jako vitello tonnato a pesto. Časem se objevilo nespočet rozšíření řady tiramisu, včetně tvarohového koláče, zmrzliny, dortových nanuků, koláčků a dokonce i typické italsko-francouzské spolupráce: tiramisu makronky. Jako u každého vyčpělého trendu následovaly ohavnosti (tiramisu koblihy, tiramisu palačinky, koktejly s příchutí tiramisu a další). Linguanotto jednou řekl reportérovi, že viděl pokrm připravený ze smetanového sýra a ananasu. V roce 2013 si dokonce italský astronaut vyžádal, aby bylo tiramisu na jídelním lístku pro Mezinárodní vesmírnou stanici, a opravdu pro něj byla vytvořena verze vhodná do vesmíru. Ještě, že si soudruh V. Remek neměl možnost nechat připravit krtečka.

Náš dezert patří všem

Campeolovi a Linguanotto nikdy nepodnikli žádné kroky, aby si na tiramisu vytvořili patent nebo jinou formu výhradního práva. Jeden recept na tiramisu byl nakonec v roce 2010 certifikován organizací Accademia Italiana della Cucina, spolkem založeným v Miláně v roce 1953 na podporu italské kuchyně. V roce 2013 se pak Luca Zaia, guvernér regionu Veneto, do kterého patří i Treviso, zasadil o to, aby tiramisu získalo certifikaci Evropské unie, která by kodifikovala Campeolův recept a omezila používání názvu "tiramisu" na výrobky, které se přesně řídí jeho pokyny a ingrediencemi. Zaia, člen pravicové strany Liga severu (obdoba našeho SPD, pozn. red.), v italském parlamentu dokonce prohlásil, že existuje příliš mnoho bastardizovaných verzí tiramisu, "které nedělají čest oddanosti a kreativitě místa, kde se zrodilo". Evropská unie již dříve certifikovala řadu regionálních potravinářských výrobků, včetně sýra Roquefort, šampaňského a neapolské pizzy Margherita.

A můžete dnes restauraci Le Beccherie dnes navštívit? Budete se divit, ale můžete. Tiramisu zůstává na jídelním lístku a samozřejmě se nezměnila ani receptura.

Zdroj: myjewishlearning.com

 

Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku, z ní dělá prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...