Cukrář králem TikToku. Jak na to jde Amaury Guichon

Cukrář králem TikToku. Jak na to jde Amaury Guichon

Redakce Redakce foto: se svolením Amaury Guichona

…a co se stane s jeho propracovanými čokoládovými sochami poté, co získají miliony lajků?

Pokud stejně jako my všichni trávíte každý týden nespočet hodin marněním času na TikToku, pravděpodobně jste viděli i krásné a komplikované čokoládové výtvory Amauryho Guichona. Tento šéfkuchař, narozený ve Francii a žijící v Las Vegas, už nasbíral na TikToku více než 400 milionů lajků a 20 milionů sledujících, no a dalších 11 milionů na Instagramu. Z velké části je to díky jeho neuvěřitelným čokoládovým sochám, mezi které patří například točící se ruské kolo, trezor plný zlatých prutů nebo skateboard s funkčními kolečky. To vše z čokolády a dalších cukrářských materiálů.

Guichon, který se narodil ve Švýcarsku, vstoupil do světa francouzské gastronomie ve svých 14 letech, kdy navštěvoval kulinářskou školu École Hôtelière Savoie Léman ve východní Francii. Nejprve začínal jako slaný kuchař, poté se začal věnovat cukrářskému řemeslu, zdokonaloval se v čokoládě a cukrářských dovednostech v restauracích v Paříži a na Francouzské riviéře. Po vítězství ve francouzské kuchařské soutěži přijel Guichon do Spojených států, kde rok pracoval v cukrárně šéfkuchaře Jeana-Philippa Mauryho, v dnes již zrušené cukrárně Aria Resort v Las Vegas v Nevadě.

Odtud Guichon odešel a založil v Las Vegas vlastní kulinářskou školu, kde učí své techniky začínající cukráře. Zde také koučoval cukráře v rámci reality show School of Chocolate pro Netflix. To jej v roce 2021 taky katapultovalo o pár levelů výš. Nyní je jednou z největších kulinářských hvězd na TikToku a jeho dezerty jsou den ode dne extravagantnější. Máme pro vás rozhovor, ve kterém promluvil o svém vzestupu ke slávě na sociálních sítích, o nejextravagantnějších čokoládových výtvorech, o které se pokusil, a o tom, co s těmi obrovskými sochami plnými dezertů dělá, když natáčení skončí.

Jak jste se dostal na TikTok a jaké to je, když vás sledují desítky milionů lidí?

Začalo to zhruba v době, kdy to s COVIDem začalo být vážné, tedy v roce 2020 a TikTok se teprve rozjížděl. Zpočátku to šlo velmi pomalu, ale když vyšla moje show na Netflixu, lidé začali mé jméno na této platformě vyhledávat. Celé to vyvolalo velký zájem a algoritmus začal tlačit lidi mým směrem. Tomu mému účtu na TikToku se začalo dostávat velké pozornosti, no a úplně první virální video si pamatuji dost dobře, bylo zveřejněno kolem Vánoc 2021. Je na něm bubeník, celý z čokolády, který drží buben ze švarcvaldského dortu. To video mělo něco kolem 60 milionů zhlédnutí, když jsem se na to naposledy díval.

Tak všechna vaše videa sbírají miliony zhlédnutí. Které je zatím nejpopulárnější?

Slavná je třeba žirafa v životní velikosti. Měla celkem rychle přes 307 milionů zhlédnutí. To bylo naše největší video na platformě vůbec a vlastně se řadí mezi nejvíce shlédnutá videa na celém TikToku. Je to skutečně výstavní dílo obrovského rozsahu i pro mě, je totiž bez dřevěných nebo kovových výztuh. Ta žirafa je ze 100 % z čokolády a to se opravdu ještě nikdy nikomu nepodařilo. Ani jsem nevěděl, jestli je to možné, když jsem do toho šel. Když jsem ji stavěl, pořád jsem myslel na to, že se zřítí, ale naštěstí jsem v průběhu celého tvoření udělal dost opatření.

Co vidí na vašem profilu publikum nejraději?

Hodně lidí potěší architektonické prvky a cokoli interaktivního. Čím větší, tím také lepší. Když udělám aligátora, žirafu nebo velkého draka v plné velikosti, lidé jsou ohromeni tím měřítkem. Hodně lásky a výzkumu vkládám také do textur svých dezertů, právě tam se dá dobře propojit estetika a ingredience, aby výsledný design byl co nejlepší. V lidech to vyvolává, podle komentářů, pozitivní pocity.

giraffe jpg

A setkáváte se na svých profilech i s negativními komentáři?

Dostávám od diváků hodně lásky, nemohu si stěžovat. Někdy lidé vidí, že dělám sochu z čokolády, a myslí si, že si jenom hraju s jídlem, že je to plýtvání. Takto ale naštěstí reaguje jen malé procento diváků. Rád bych jim to celé vysvětlil, oni si totiž neuvědomují, že si čokolády a lidí, kteří ji vyrábějí, nesmírně vážím. V mojí škole čokoládou určitě neplýtváme. Jakmile je běžná ukázka pro studenty hotová, mohu ji vzít, úplně ji rozpustit a 100 procent znovu použít. Každá hoblina, kterou vidíte na našem pracovním stole, je sesbíraná, roztavená, prosátá a znovu použitá.

Některé z vašich čokoládových soch jsou dokonce i funkční, mám na mysli třeba trezor se zámkem, kterým se dá zamykat nebo vaše hra Connect Four. Tu je možné skutečně hrát. Jak to děláte?

Interaktivní čokoládový předmět je samozřejmě velmi těžké vymyslet, čokoláda je totiž sama o sobě velmi křehké médium. Ale já jsem vždycky pro výzvy. Například trezor mi zpočátku připadal jako trochu nudný projekt, pak se podíváte na složitost trezoru, na jeho skutečnou funkci a na to, co všechno se do něj vejde, a je to. Nejdříve to byl jenom nápad, netušil jsem, jak to celé vyrobit, a tak jsem ho nechal v hlavě růst, dokud jsem nepřišel na všechny různé části skládačky. Až pak přišel na řadu náčrt, se kterým jsem šel do kuchyně a začal ho vyrábět.

Mimochodem, ve vaší kuchyni je také spousta nástrojů, které se v jiných kuchyních zas tak často nevidí, například vrtačky a hrnčířský kruh…

Abych mohl vytvářet věci, které se vymykají běžné oblasti čokolády, musím používat nástroje, které také pocházejí mimo svět čokolády. Máme špičkové cukrářské vybavení, například stroj na řezání vodním paprskem – ten mi hodně pomáhá vytvářet luxusnější a složitější vzory. Je precizně přesný. Je to něco jako laserová řezačka, ale používá tenký proud vody a můžete s ním velmi přesně prořezávat velmi silné vrstvy čokolády, dortu, cukru nebo čehokoli jiného. Od soustruhu na dřevo přes hrnčířský kruh až po jednoduchou vrtačku – hodně vybavení a nápadů si půjčuji ze světa hlíny, ze dřevařství a někdy i ze zednictví.

Už jsme mluvili o ukázkových prezentacích čokoládových výtvorů, a jak čokoládu z nich znovu použít beze zbytku. Co ale děláte se sochami, když je vystavíte na TikToku? Zdá se trochu srdcervoucí roztavit něco, do čeho jsi vložil tolik práce…

Většinu z nich si tu necháváme vystavené pro studenty, aby je mohli mít k dispozici ke vzdělávacím účelům. Některé z nich jsou taky na prodej, ale většinu si necháváme ve škole. Přesně jak říkáte, bylo by pro mě srdcervoucí roztavit něco tak velkého a pracného, jako je žirafa, ale pokud už pro ni nenajdu využití a bude zabírat místo, rozhodně ji roztavím a čokoládu znovu použijeme.

Je vaše kulinářská škola plná právě čokoládových soch?

Ano. Právě teď jsme jimi naprosto zaplaveni. Máme pravděpodobně 20 nebo více kusů, od 35 centimetrů až po téměř metr vysoké.

Jak dlouho můžete takové sochy skladovat? Nekazí se časem čokoláda?

Ne nutně. Pokud je uchováváte ve správných podmínkách. To znamená bez vlhkosti, bez slunečního světla a při teplotě mezi 18,3 a 21 stupni Celsia (68 a 70 stupni Fahrenheita). Takto je můžete skladovat roky. Viděl jsem šéfkuchaře, kteří uchovávali sochy i 10 let. Některé aspekty čokolády se časem změní, ztratí část chuti a část vůně, ale výstavní dílo zůstane navždy, pokud je dobře udržované. Cukrářské umění není tak pomíjivé, jak by se mohlo zdát.

Zdroj: Eater

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...