Francouzský gin par excellence se rodí v Château

Francouzský gin par excellence se rodí v Château

Redakce Redakce foto: se svolením Warehouse #1

Jak byste pojmenovali gin, který vás překvapí, nakopne, osvěží a k tomu všemu i udiví? Gin&tonic si umíme namíchat z různých druhů ginů, ale jenom díky jediné značce se můžete cítit zároveň součástí francouzské elegance, ale také extravagance.

Zrození ginového klenotu

„Když jsem v roce 1996 začal vyrábět Citadelle Gin, byla tu pustina, žádný kraftový gin v té době neexistoval,“ řekl v rozhovoru pro VisitChefTV osobně Alexander Gabriel, tvůrce nejenom této ginové značky, ale také legendárních rumů Plantation. „Hodně lidí mi tehdy říkalo, že jsem dobrý, že vím, co chci. Nebyla to pravda. Vlastně jsem vůbec neměl ponětí o tom, co dělám,“ dodává s úsměvem a vysvětlením, že jednoduše začal dělat to, co sám miloval.

Deset let trvalo, než se Citadelle ginu a jeho tvůrcům dostalo adekvátního uznání za ojedinělý destilát. Dnes se jedná o jeden z nejslavnějších, a profesionály nejuznávanější francouzský gin vůbec. Citadelle je prvním řemeslným francouzským ginem a mnozí jej označují za poctu tamním ginům.

Postupná infuze

Pokud přijedete do Château de Bonbonnet v legendární francouzské oblasti Cognac, setkáte se s destilačními kolonami, ve kterých se Citadelle Gin vyrábí. Nejdříve vás ohromí krása samotné budovy, následně výroba destilátů právě v těchto místech. Ale vlastně to dává celé smysl – na tak okouzlujícím místě je velmi dobře možné vytvořit právě takto ojedinělý destilát.

CItadelle má jako jediný gin na světě patentovaný proces progresivní macerace, kdy každá z 19 botanicals se infuzuje různě dlouhou dobu podle své unikátní aromatické funkce. Po tomto ne zcela běžném procesu následuje destilace v měděných kotlíkových destilačních přístrojích Petit Charentais o objemu 25 hektolitrů. Vzniká tak řemeslný gin s jedinečným chuťovým profilem a destilačním procesem, který ho řadí mezi ultraprémiové giny. Výsledek této precizní technologie je totiž originální, elegantní a jemný. Po ochutnání Citadelle Ginu vás dostane ta dokonalá rostlinná balanc mezi svěžestí jalovce, šťavnatostí citrusů a exotickou chutí koření.

Jalovec na zahradě

K výrobě ginu potřebujete nejprve jalovcové bobule. Ty dávají ginu jeho aromatický základ. A typické pro Alexandra Gabriela je, že mnoho věcí zvládá jaksi sám – uvnitř firmy nechává repasovat desítky let staré destilační kolony, sázet bylinky, hodiny je schopný osobně se domlouvat s master blenderem na výsledném profilu rumu, navrhuje, sepisuje kroniku, tvoří a zřejmě snad ani nespí. Je to ideální pro kontrolu kvality a dostupnost všeho, co k tvorbě svých destilátů potřebuje. Jestli je to ideální pro jeho zdraví, může být diskutabilní. A tak se stalo, že kolem destilérie nechal vysázet jalovec. Mimochodem, na Alexandrův pokyn bylo jalovcovými keři osazeno úctyhodných 50 akrů a tato plocha se postupně rozšiřuje.

Fialka, citronová kůra, pepř kubéba, aframon rajské zrno, koriandr… Tam někde začněte hledat základy prvotřídního rukodělného francouzského ginu. Klasikům a všem, kteří chtějí vejít tou správnou branou do světa francouzských ginů, lze doporučit vytříbený elegantní a v chuti krásně kulatý Citadelle Gin Original. Navíc je jemně peprný a kořeněný, ze začátku ucítíte domácí francouzský jalovec, o kterém už byla řeč. Ale nejdříve přivoňte! Stojí to za to! Navnadí vás totiž jemná a křehká vůně čerstvých květin. Po chvilce se projeví silnější, více bylinné aroma jalovce, citrusů a kardamomu. Úplnou novinkou je Citadelle Rouge, ovšem není to gin sladký, naopak krásně suchý, přitom plný šťavnatého ovoce. A navíc stoprocentně přírodní. Proces infuze a destilace totiž extrahuje aromata šťavnatého ovoce a proměňuje je z výparů v čistý, průzračný destilát, který doslova prozpěvuje chutěmi.

Šťáva, tradice i extravagance

Chcete opět svěžest? Tak to si zkuste namíchat třeba gin&tonic z krásného Citadelle Jardin d'été. Při výrobě do něj v destilérce navíc přidávají dužinu cukrového melounu Charentais, celé citrony a kůru citrusu yuzu. Gin se destiluje při nízké teplotě, aby byla zintenzivněna čerstvost ovocných tónů. Citadelle Jardin d'été je proto svěží, delikátní a aromatický. A pro fajnšmekry tu máme navíc ještě pár lahví limitky Citadelle Vive Le Cornichon! 2023. Pojďte si nejdříve přivonět! Jistě vás osloví intenzivní bylinné tóny jalovce a anýzu, které přechází v octový a slaný nádech nakládaných okurek. Proč? Protože při destilaci se do originálního ginu přidávají navíc malé nakládané okurky od francouzské rodinné firmy Maison Marc, která se jejich pěstování věnuje již třetí generací. Okurky se pěstují v BIO režimu, bez použití herbicidů, insekticidů či konzervantů a navíc se sklízejí ručně. Při výrobě ginu prochází okurky vakuovou destilací při nízké teplotě. A díky tomu všemu je chuť totálně unikátní, gurmánská! Jalovec velkolepě otvírá cestu ke smyslné a svěží chuti, která je slaná a octová. Pokud jste milovníky osvěžujícího koktejlu Gin&Tonic nebo atraktivního drinky Dirty Martini, Citadelle Vive Le Cornichon! 2023 by měla být přesně vaše volba.

I zde se potvrzuje kreativita Alexandra Gabriela, který je v mnoha ohledech lídrem udávajícím trend trhu, ať už s giny nebo rumy. Je to vizionář, který v mnohém předbíhá dobu, mnozí jej následují, inspirují se jeho cestou a my můžeme být dokonce u toho! Stačí zvolit tu správnou láhev Citadelle ginu a užít si skvělý drink připravený na základě dokonalého destilátu.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...