Barbados – ostrov snů a ráj rumařů

Barbados – ostrov snů a ráj rumařů

Redakce Redakce foto: se svolením Warehouse #1

Nebližší ostrov Karibiku dokáže uhranout několika různými způsoby. Vyberte si – dokonalé pláže, průzračná voda, ve které nešnorchlovat by bylo hříchem, průměrná roční teplota 30 °C nebo výjimečný rum.

A nejedná se o jen tak nějaký rum. Ostrov Barbados, jestliže mu dáte tu šanci, umí zrodit jedny z nejzajímavějších a nejchutnějších rumů, které na českém trhu máme. „Pokud máte dobrou představivost, máte spoustu možností. Chci, aby se vaše chuťová paleta dostala na zcela nové místo, je to dobrodružství chutí,“ říká v rozhovoru pro VisitChef osobně Alexandre Gabriel, vizionář, rumový mág, majitel společnosti Maison Ferrand, která vyrábí slavné rumy Plantation a neméně známý gin Citadelle. Alexandre je v rumové komunitě, mezi barmany a profesionály z gastronomie obrovsky respektovanou osobností. Je schopen nejenom mít vizi toho nejlepšího destilátu, ale také celou věc dotáhnout do zdárného konce. Tím je, samozřejmě, prvotřídní rum pro všechny.

Rumařské umění

„Destilace vyžaduje obrovskou zručnost. A Plantation vás chce vzít na nádhernou cestu rumu. A vzít vaši chuťovou paletu na neznámá místa. Jak víte, na Barbadosu máme palírny a já jsem se tam naučil hodně o způsobech destilace a fermentace. Představte si, že se tam jako master blenders sejdeme a tvoříme rum. Dá se říct, že na vývoji rumu se podílí celá vesnice. Je to krásné dobrodružství,“ popisuje tato rumová ikona, jak vzniká rum, ve kterém se podepisuje konkrétní terroir, tedy místo, odkud rum pochází a samozřejmě rumařské umění tamních mistrů.

Příběh začíná u cukrové třtiny na Barbadosu, pokračuje skrze tamní legendární destilérku West Indies Distillery, ve které se melasa vyrobená ze třtiny destiluje pomocí kotlíkové a kolonové destilace. Tento krásně čistý destilát nejdříve zůstane až tři roky zrát v Karibiku, následně je převezen do francouzské oblasti Cognac, kde je sídlo firmy Maison Ferrand, a zde ještě tento skvělý rum celý jeden rok dozrává v sudech po cognacu.

Výsledek? Ve vaší skleničce nakonec přistane úžasný rum Plantation Grande Réserve. A je neuvěřitelný. Osloví rumové začátečníky a s přehledem i rumové znalce, kteří dokáží prvotřídní rum náležitě ocenit. Okamžitě si vás totiž podmaní vůní vanilky, banánů, sladkého tropického ovoce a hnědého cukru. A chuťový zážitek je neméně dokonalý. Po napití se ponoříte do tónů vanilky, sladkého tropického ovoce, sušeného ovoce a medu, což z tohoto rumu činí ideální volbu v podstatě pro každého.

Chuť Karibiku

Rum Plantation Grande Réserve je ideální k samostatnému popíjení, mnoho milovníků rumů jej vyhledává přesně z tohoto důvodu. Perfektní je ale také k míchání, dokáže být hvězdou klasických koktejlů, jako například Piña Colada, Mai Tai nebo Cuba Libre. „V každém případně nabízí skvělý balanc mezí kvalitou, unikátní chutí a cenou,“ říkáme si, když ochutnáváme podruhé. Od vanilky ve vůni přitom přecházíme dál, k náznakům bílé broskve a kokosu. V chuti se objevují jemné třísloviny. Díky bohu za sudy, ve kterých tento rum tak skvěle dozrál!

Ostrov Barbados je pro nás lehce dosažitelný. Užijete si jej v každém doušku rumu Plantation Grande Réserve, který vám naservírují z dnes už ikonické láhve. Ta je elegantní, přitom výrazná, převázaná lýkem, což z ní dělá dobře rozeznatelnou záležitost. A tu rozhodně ocení každý rumař. Rumy Plantation jsou cestou a dobrodružstvím přesně tak, jak to říká Alexandre Gabriel. A díky Plantation Grande Réserve zažijete nezapomenutelnou cestu po fantastických, vytříbených chutích Barbadosu.

K zakoupení je jak v karlínské prodejně Warehouse #1, tak v prodejnách sítí Albert, Billa, Tesco a Globus.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...